Cieszy nas każda ciekawa inicjatywa piwna w kraju. W BrowarBizie doceniamy takie działania w szczególności.
Nasz serwis funkcjonuje nieodpłatnie dla Użytkowników wykorzystujących go do celów niekomercyjnych. Zamieszczanie wszelkich informacji w celach komercyjnych* - jest dozwolone wyłącznie po uprzednim uzgodnieniu tych spraw z właścicielem strony.
który wymaga akceptacji podczas rejestracji w serwisie.
* informacja komercyjna = informacja pozostająca w związku z prowadzoną działalnością lub zamieszczana na prośbę osób prowadzących tę działalność (nie jest to definicja sztywna)
Dla organizatorów ciekawych imprez piwnych dostępnych dla gości odpłatnie oferujemy dwa warianty współpracy:
Patronat medialny BrowarBizu - nieodpłatna, wzajemna forma promocji Imprezy w BrowarBizie (bannery, mailing, dedykowany wątek, itp.) i BrowarBizu na Imprezie (na materiałach promocyjnych Imprezy i na miejscu).
Współpraca reklamowa na zasadach komercyjnych.
Np. dla kiełkujących projektów możliwość prowadzenia dedykowanego wątku to koszt 70 zł brutto rocznie, czyli wystarczy stać się tzw. PremiumUżytkownikiem BrowarBizu. Inne formy reklamy - w Kurierze Piwnym (biuletyn emailowy), bannery w BrowarBizie itp. są także dostępne.
Prezentacja komercyjnej oferty i wypowiadania się w imieniu tego rodzaju przedsięwzięcia na naszym Forum wymaga nawiązania oficjalnej współpracy w którymś z ww. wariantów.
BrowarBiz szerzy wiedzę piwną i dociera do tysięcy osób zainteresowanych tematem piwnym w sposób szczególny. Ponosimy duże koszty jego funkcjonowania i liczymy w tym wypadku na zrozumienie i wzajemność.
W razie pytań prosimy pisać na imprezy@browar.biz lub dzwonić pod nr
77 542 12 12 (wewn. #2 BrowarBiz) w godzinach 9:00-16:00.
Dziękujemy za uwagę.
Art & Maggyk
Cieszy nas każda ciekawa inicjatywa piwna w kraju. W BrowarBizie doceniamy takie działania w szczególności.
Nasz serwis funkcjonuje nieodpłatnie dla Użytkowników wykorzystujących go do celów niekomercyjnych. Zamieszczanie wszelkich informacji w celach komercyjnych* - jest dozwolone wyłącznie po uprzednim uzgodnieniu tych spraw z właścicielem strony.
który wymaga akceptacji podczas rejestracji w serwisie.
* informacja komercyjna = informacja pozostająca w związku z prowadzoną działalnością lub zamieszczana na prośbę osób prowadzących tę działalność (nie jest to definicja sztywna)
Dla organizatorów ciekawych imprez piwnych dostępnych dla gości odpłatnie oferujemy dwa warianty współpracy:
Patronat medialny BrowarBizu - nieodpłatna, wzajemna forma promocji Imprezy w BrowarBizie (bannery, mailing, dedykowany wątek, itp.) i BrowarBizu na Imprezie (na materiałach promocyjnych Imprezy i na miejscu).
Współpraca reklamowa na zasadach komercyjnych.
Np. dla kiełkujących projektów możliwość prowadzenia dedykowanego wątku to koszt 70 zł brutto rocznie, czyli wystarczy stać się tzw. PremiumUżytkownikiem BrowarBizu. Inne formy reklamy - w Kurierze Piwnym (biuletyn emailowy), bannery w BrowarBizie itp. są także dostępne.
Prezentacja komercyjnej oferty i wypowiadania się w imieniu tego rodzaju przedsięwzięcia na naszym Forum wymaga nawiązania oficjalnej współpracy w którymś z ww. wariantów.
BrowarBiz szerzy wiedzę piwną i dociera do tysięcy osób zainteresowanych tematem piwnym w sposób szczególny. Ponosimy duże koszty jego funkcjonowania i liczymy w tym wypadku na zrozumienie i wzajemność.
W razie pytań prosimy pisać na imprezy@browar.biz lub dzwonić pod nr
77 542 12 12 (wewn. #2 BrowarBiz) w godzinach 9:00-16:00.
Dziękujemy za uwagę.
Art & Maggyk
III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu
Ale namawiam do 13 blg bo to idealna wartość żeby piwa idealnie dojrzały. 15 blg będzie jeszcze alkoholem zajeżdzać na konkursie.
To moje co piliśmy ostatnio leżakowało w butelkach 5 tygodni. Zajeżdżało Twoim zdaniem alkoholem?
Do warsztatów zostało ponad 12 tygodni, zdąży odleżakować...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
jeśli z receptury wkluczymy magnum to i tak na jego miejsce trzeba będzie dać 20g marynki, a dodatkowe 40g to tak dla okragłej ilości
10 g Magnum spokojnie można zastąpić 20 g Marynki - co daje jej łącznie 60 g.
Dodawanie jeszcze kolejnych 40 g chmielu oraz obniżanie ballingu to już tworzenie zupełnie innego piwa niż moje, które według Marusi miało być konkursową bazą, z ewentualnymi modyfikacjami.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Dodawanie jeszcze kolejnych 40 g chmielu oraz obniżanie ballingu to już tworzenie zupełnie innego piwa niż moje, które według Marusi miało być konkursową bazą, z ewentualnymi modyfikacjami.
Co do chmielu się zgadzam, co do ballinga - nie. Twoje piwo ma być wszak BAZĄ do POMYSŁU na konkursowe
Jerzy przepraszam, że Cię uraziłam. Sadziłam, że robimy burzę mózgów. Skoro już postanowione, że robimy identyczne jak Twoje to po co ta dyskusja??
Już się wycofuję i jutro zaczynam warzyć.
A Twoje piwo mi niczym nie zajeżdzało i smakowało a sądziłam, że kto może ten robi dolną i górną i to dla tej dolnej zależało mi żeby dojrzało bo będzie zajeżdżać. Nie zrozumieliśmy się
Na zgodę
Jerzy przepraszam, że Cię uraziłam. Sadziłam, że robimy burzę mózgów. Skoro już postanowione, że robimy identyczne jak Twoje to po co ta dyskusja??
Już się wycofuję i jutro zaczynam warzyć.
ROBIMY burzę mózgów, nic nie jest POSTANOWIONE i nie warzysz jutro piwa konkursowego.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
Zaproponowałem podobna ilość palonych słodów jak Marusia, a nawet mniejszą, dlatego nie wiem, czemu ma z tego wyjść coś spalonego.
Piłaś piwa Krzysia, takie które maja po 8blg?
No może zbyt szybko się uniosłam, już prawie śpię a chcę wiedzieć co mam rano śrutować. Więc sorry
Mam słabe doświadczenie z piwami Krzysia. A właściwie żadne. dwa łyki jeśli wiecie o czym mówię
Ale twoją propozycją się nie martwię bo nie sądzę żeby komuś podpasowało 10 lub 11 blg. Nie widzisz tego piwa? To będzie ciemne wodniste piwo z dużą ilością goryczki i palonego posmaku. Wiadomo da się wypić ale żeby się na konkurs poszczycić podpiwkiem to nie bałdzo.
Ale twoją propozycją się nie martwię bo nie sądzę żeby komuś podpasowało 10 lub 11 blg. Nie widzisz tego piwa? To będzie ciemne wodniste piwo z dużą ilością goryczki i palonego posmaku. Wiadomo da się wypić ale żeby się na konkurs poszczycić podpiwkiem to nie bałdzo.
Sama pisałaś, że 13blg to może być za dużo. Piwa domowe które maja 8blg, smakują(jesli chodzi o treściwość) jak sklepowe 12blg, Krzysiowe portery maja po 12blg i tez sa ok.
Czy naprawde 1,5% karmelowego ciemnego i 0,3% barwiącego(do filtracji) da spalony smak?
Ale twoją propozycją się nie martwię bo nie sądzę żeby komuś podpasowało 10 lub 11 blg. Nie widzisz tego piwa? To będzie ciemne wodniste piwo z dużą ilością goryczki i palonego posmaku. Wiadomo da się wypić ale żeby się na konkurs poszczycić podpiwkiem to nie bałdzo.
Mylisz się bardzo. 11 Blg to jest bardzo treściwe piwo. Nawet siódemki domowe są całkiem dobre do spożycia. Mam takich lekkich piw całą piwnicę i nikt jakt do tej pory nie narzekał, że są wodniste. A jak chcesz mocne i treściwe, to możemy zrobić klona Warki Strong.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
Czy naprawde 1,5% karmelowego ciemnego i 0,3% barwiącego(do filtracji) da spalony smak?
Nie da. Żeby uzyskać porządną spaleniznę, trzeba oprócz conajmniej 10% karmela jasnego dać z 5% karmela ciemnego i barwiącego razem.
Przy dawkach chmielu proszę o podawanie zawartości alfakwasów, bo jest to istotne. Np. Marynka granulat 90 ma 10%, Magnum 15%, więc nie ma tutaj przelicznika X2. Poza tym szyszki i granulat dość znacznie się różnią zawartością alfakwasów, więc nieprzeliczenie dawki może mieć decydujący wpływ na smak gotowiego piwa.
Szczerze mówiąc myślałem o raczej swobodnym potraktowaniu przepisu, jako bazy wyjściowej do piwa. Widzę, że dyskusja zmierza w kierunku ścisłego przestrzegania przepisu w celu otrzymania możliwie zbliżonych piw. W takim razie wypadałoby jeszcze jakiś orientacyjny skład wody, przynajmniej zawartość węglanów oraz wapnia i magnezu.
Comment