Podstawki PW z Głubczyc

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • solfernus
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.08
    • 1025

Podstawki PW z Głubczyc

Witam, chcę poruszyć kwestię coraz bardziej popularnych podstawek PW z Głubczyc - Leobschutz ( wybaczcie ale nie chce mi się szukać "umlautu"). Chodzi o podstawki kolorowe z ratuszem Brauerei A. Weberbauer.
    Ostatnio dowiedziałem się, że część z tych dostępnych na aukcjach (allegro, ebay )
    to współczesne dodruki
    Co o tym wam wiadomo?
    Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.
  • Mafar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.04
    • 1262

Widziałeś jak je drukują ??
    Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• Jerzy1960
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2004.07
      • 370

Wzór ten ostatni z tego browaru przed 1945 r. zachował się w większych ilościach i jest dość popularny (sam miałem kiedyś - lata 70 XX w. ponad 10 szt.). Wątpię, że komuś chciałoby się go podrabiać.

Comment

• seba_gliwice
        • 2003.10
        • 374

Ja również swego czasu znalazłem źródło podkładek z gliwickiego Scobla (ten najbardziej popularny wzór) wprost od potomków właścicieli przedwojennej gospody. Mieli tego sporo i wszystkie w stanie nigdy nieużywanym - wyglądały jakby przywiezione były dopiero co z drukarni. W takim stanie się zachowały do naszych czasów i w większości przypadków w takim stanie spotykane są na rynku kolekcjojnerskim ...

Comment

• K__J
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.04
          • 127

Swego czasu gościu na targu staroci sprzedawał te podstawki prosto z przedwojennie zapakowanej sztangi! Browar z Głubczyc był przed wojną dość "płodny" w różne wzory podstawek i sporo się tego zachowało do dnia dzisiejszego. Nie spotkałem się jeszcze z późniejszymi dodrukami tej podstawki. No, chyba że ktoś zwietrzył "interes życia", ale jeśli tak, to raczej zły wzór sobie wybrał...

Comment

• Jerzy1960
            🍼
            • 2004.07
            • 370

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jerzy1960 Wyświetlenie odpowiedzi
            Wzór ten ostatni z tego browaru przed 1945 r. zachował się w większych ilościach i jest dość popularny (sam miałem kiedyś - lata 70 XX w. ponad 10 szt.). Wątpię, że komuś chciałoby się go podrabiać.
            Wzór ten (grafikę) ktoś w Niemczech wykorzystał w 2009 roku do dwustronnej podstawki "sentymentalnej" nie mającej żadnego związku z browarem w Głubczycach i będącej prawdopodobnie dziełem prywatnym i domowym.
            Attached Files

Comment

• solfernus
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.08
              • 1025

Dzięki Jerzy, właśnie o tych podstawkach mówiłem
              Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• solfernus
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.08
                • 1025

A tutaj adres strony z dodrukami:

Comment

• Mafar
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.04
                  • 1262

Tylko ta podstawka różni się od oryginału .

Comment

• Cooper
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.11
                    • 6057

Ciekawe reprinty (lub raczej kopie "a la"). Podstawki wrocławskie i wałbrzyska chyba jednak nie nawiazują do konkretnych przedwojennych wzorów piwnych ? Rozumiem że na stronie pokazano tylko reprinty przedwojennych podstawek z "Ziem Odzyskanych" i okupacyjnych. Jeśli jednak miały być to reprinty ogólnie przedwojennych podstawek z ziem polskich to brakuje jeszcze 2 czy 3 reprintów skierniewickiego Strakacza wydanych oficjalnie przez tamtejszy klub birofilistyczny.
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Cooper
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2002.11
                      • 6057

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solfernus Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ciekawe reprinty (lub raczej kopie "a la"). Podstawki wrocławskie i wałbrzyska chyba jednak nie nawiazują do konkretnych przedwojennych wzorów piwnych ? Rozumiem że na stronie pokazano tylko reprinty przedwojennych podstawek z "Ziem Odzyskanych" i okupacyjnych. Jeśli jednak miały być to reprinty ogólnie przedwojennych podstawek z ziem polskich to brakuje jeszcze 2 czy 3 reprintów skierniewickiego Strakacza wydanych oficjalnie przez tamtejszy klub birofilistyczny.
                      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• solfernus
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.08
                        • 1025

Mafar - czym się różni bo jakoś nie widzę różnicy.
                        Cooper - brak Skierniewic bo to są tylko podstawki z byłych ziem niemieckich
                        Tutaj strona główna:

Polecam

Comment

• Mafar
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.04
                          • 1262

Rewers na oryginale jest czysty

Comment

• solfernus
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.08
                            • 1025

To rzuć okiem na to

Comment

• Mafar
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.04
                              • 1262

Dla mnie wytyczną jest katalog Radka .

Comment

Przetwarzanie...
                              X