Czy mogę liczyc na waszą pomoc ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nikoDemo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 2

Czy mogę liczyc na waszą pomoc ?

Witam.
    Jestem amatorem w dziedzinie kolekcjonowania kapsli.Nie będe sie rozspisywał wiec przejde do sedna sprawy.Mianowicie kapsle kolekcjonuję od lat trzech.Rozpoczynałem je kolekcjonowac za czasów gdy mieszkałem w suchym,niezawigoconym mieszkaniu.Niestety rok temu się przeprowadziłem na mieszkaniu gdzie po krótkim czasie wł. w trakcie zimy wyskoczyła pleśn związana z wilgocią.Nie zwracałem na ten problem dotychczas uwagi dopóki nie zauwazyłem pojawiającej się rdzy na kapslach,które miałem w idealnym stanie lub prosto ze sklepu.Korozja pojawiała się na tarczy kapsla i w jego srodku na sciankach metalu.
    Nie wiem jak mam zapobiec ich korozji.Pani ze szkoly doradziła by kapsle zafoliowac folia sniadaniową przykładowo by kapsle nie miały styku z powietrzem.Tak zrobiłem.Kazdy kapsel został zafoliowany.Po jakims czasie kupiłem z allegro koszulki na kapsle.Kapsle zafoliowane włozyłem do koszulek a te włozułem do segregatorów ktore wylądowały u mojej cioci kilka ulic dalej(na suche mieszkanie,niezawilgocone).Niestety sytuacja się zmieniła.Kapsle musza wrocic do mnie do domu.obawiam sie dalszej korozji.zrobiłem mały eksperyment.gdy kapsle byly u cioci przez chyba 6 miesiecy rozłozyłem w moim pokoju 5 sztuk kapsli("gołe"  w kazdym innym kacie i dwa w szafie na odziez.dwa lezace na podlodze blisko okna i drzwi zaczely powolutku rdzewiec a te znajdujące się w szafie nie zaczeły w ogole korozjowac.Postanowiłem więc ze prawdopodobnie kapsle w segregatorach trafią własnie do szafy i tam im nic nie bedzie.
    W pozniejszym czasie mową na temat kapsli zaniepokoił mnie pewien znajomy mowiac ze kapsle zafoliowane i schowane w koszulki nie beda mieli pewnie styku z powietrzem ale zaczną sie pocic w szafie i z wody otrzymanej przez "pocenie" zaczna znow rdzewiec.Sam juz nie wiem jak i co mam zrobic ;/

Doradzcie cos błagam WAS.Zal mi sie robi mojej kolekcji,gdy widze rdze na kolejnym okazie odechciewa mi sie wszystkiego

Mam nadzieje zezrozumieliscie moj post. ;p
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

1/ Osusz sobie mieszkanie.
    a) nie będą Ci rdzewieć kapsle
    b) nie będziesz miał pleśni na ścianach
    c) będziesz zdrowszy
    2) Zmień kolor czcionki którą piszesz na czarny oraz z "wytłuszczonej" na normalną
    a) nie bedzie nas to wkurzać
    3) Pozdrów Panią ze szkoły
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• nikoDemo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.11
      • 2

;P

mieszkania nie oszuszę sam bo to jest remont wielkie koszty.chodzi mi czy kapsel moze w szafie (zafoliowany i schowany w koszulke gdzie chyba praktycznie niczym nie oddycha zaczac korozjowac) .

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Na początek wystarczy wietrzyć mieszkanie codziennie, poodtykać kartki wentylacyjne itp.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
        X