Ankieta Kolekcjonerów Etykiet PL 2012 - czy wzielibyście udział ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

Ankieta Kolekcjonerów Etykiet PL 2012 - czy wzielibyście udział ?

Jak w tytule. Pomysł reaktywacji Ankiety Kolekcjonerów Polskich Etykiet Piwnych chodzi mi już od kilku lat po bani. Zastanawiam się jednak czy jest w ogóle zapotrzebowanie na nią w kolekcjonerskich realiach 2012 roku. Oczywiście żeby ankieta miała sens musi być jakaś minimalna ilość uczestników dlatego w temacie tym chciałbym wysondować czy były by KONKRETNE osoby które wzieły by w niej udział.
    Przypomnę iż ostatnia taka ankieta (pod redakcją Masumiego) ukazała się 7 lat temu i frekwencja w niej była bardzo skromna gdyż wyniosła jedynie 17 osób. Dla porównania kolekcjonerom młodszym przypomne iż w czasach świetności tego typu ankiet (lata 80 i 90.) w ankietach rocznie uczestniczyło "dobre" kilkadziesiąt osób. Ankieta w roku 2006 już nie ukazała się gdyż liczba osób która na nią odpowiedziała (wg Autora) była jeszcze mniejsza od liczby uczestników sprzed roku.
    Chciałbym zakładając ten temat (a zaznaczę że jest to jedynie rozmowa o EWENTUALNEJ ankiecie a nie konkretny post oznajmiający jej przeprowadzenie) spytać jakie jest wasze zdanie o niej. Wiadomo że obecnie booom przeżywa kolekcjonerstwo kapsli, kolekcjonerstwo podstawek powiedzmy że jest constans natomiast polska "labologia" w porównaniu do lat ubiegłych raczej jest w impasie.
    Póki co ze swojej strony przygotowałem formularz zliczeniowy z aktualną liczbą blisko 350 browarów z których są znane etykiety. Technicznie nie ma żadnego problemu z podpięciem go tutaj jako pliku do pobrania (nie przekracza dopuszczalnej "wagi" załącznika) jednak wolałbym rozsyłać go osobiście do osób które tutaj w temacie publicznie (tzn w postaci posta) zgłoszą swój udział. Po pierwsze będzie to dla mnie już pewne zobowiązanie danej osoby że mogę na nią liczyć a po drugie co tu ukrywać, "podbije" to nieco temat na topie i siłą rzeczy zobaczy go więcej osób.
    Jeżeli zobaczę że jest wystarczające zainteresowanie potencjalną ankietą to w połowie grudnia roześlę formularze z aktualną listą browarów (pamiętajmy wszak że jeszcze w tym roku planowany jest rozruch kilku browarów restauracyjnych).
    Ankieta pod względem formy publikacji wyników w praktyce wygladała by tak jak ankiety dotychczasowe. Miała by drobne udoskonalenia ale były by one bardzo drobne, nie powodujące jakichś większych zmian (np dwujęzyczne polsko- i niemieckojęzyczne nazwy browarów z tzw Ziem Odzyskanych) tak jak do tej pory przedstawiałem to w ankietach kolekcjonerów podstawek.
    Stan ilościowy zbioru przedstawialibyśmy na dzień 31.12.2012. Termin nadsyłania zliczeń myślę że mógłby być powiedzmy do Warszawskiej Giełdy Zimowej. Sama publikacja wyników myslę że nie póżniej niż luty/marzec choć tutaj najtrudniej mi sprecyzować gdyż nie wiem jaka była by frekwencja i jak szło by mi opracowywanie zliczeń.
    Tak więc jeśli ktoś wie że będzie na pewno miał czas zliczyć AKTUALNIE swój zbiór to proszę pisać w tym temacie (nie przez wiadomość PW lub e-mail).
    Udział był by oczywiście totalnie free. Bez np nadsyłania jakiejśc ilości nowych etykiet jak to miało miejsce kiedyś.
    Zależnie od ilości chętnych ostateczną decyzję o powstaniu ankiety myślę że podejmę w połowie grudnia.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2002.05
    • 2875

To chyba temat do działu kolekcjonerstwo.
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

Przetwarzanie...
    X