Dlaczego ? moje przemyślenia...

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • banasrobert
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.03
    • 251

Dlaczego ? moje przemyślenia...

Pewnie ktoś powie, że się czepiam ale od dłuższego czasu ta sprawa nie daje mi spokoju i postanowiłem o tym napisać. Jednym (i zarazem pierwszym z działów) Browar. biz jest dział Browary a w nim Browary historyczne, w którym wymienione są browary z terenu obejmującego aktualne granice RP, czyli (jak rozumiem, lub też jak powinno mi się wydawać) browary polskie. Ale tu tak niestety nie jest. Takie ograniczenie - tylko do aktualnych granic RP wg. mnie powinno powodować ograniczenie tylko do zamkniętych browarów działających w PRL-u i później i nie powinno obejmować browarów "czysto" niemieckich i działających w tym czasie na terenie Niemiec.

Uważam, że aby sprawiedliwości dziejowej stało się zadość, dla równowagi dział ten winien być rozszerzony o browary działające na terenie Polski od czasu uzyskania niepodległości czyli w granicach II RP i z uwzględnieniem "chwilowego" zajęcia Zaolzia.

W czym niemieckie browary są lepsze od polskich, że zasłużyły na umieszczenie ich w tym miejscu?
    Dlaczego kolekcjonerzy zbierający birofilia z Kresów nie mają możliwości umieszczania ich w stosownym dziale?
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

Ja ten ten problem zgłosiłem ART-owi już z 10 lat temu, obiecał się nim zając ale nie ma czasu. Dla mnie bardziej polskie są browary z teren II RP niż z iem odzyskanych ale dopóki administracja się za niego z nie zajmie, nadal będą traktowane po macoszemu
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

A dla mnie Polska to granice Rzeczypospolitej Obojga Narodów
      Wydaje mi się, że powinno się przyjąć datę 1945. Każda będzie arbitralna ale widzę więcej sensu w przyjęciu granic powojennych niż akurat II RP (czemu nie przed rozbiorowych?).
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Proponuje granice z czasów Polski Jagiellonów.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• becik
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
          Wydaje mi się, że powinno się przyjąć datę 1945. Każda będzie arbitralna ale widzę więcej sensu w przyjęciu granic powojennych niż akurat II RP (czemu nie przed rozbiorowych?).
          A jakimi kategoriami sie kierujesz w swoim osoądzie? Kolekcjonerzy zbierający etykiety, podstawki, butelki jak mają katalogować kolektybilia z czasów IIRP lub sprzed 1918 roku? Polskojęzyczny (polski) Lwów jako Ukrainę? Kolektybilia najstarsze znane to 2 połowa XIX wieku, jako polskie wśród kolekcjonerów jest przyjęta zasada terytorialna aby te najstarsze uznawać jako polskie z tych terenów które należały do czasów IIRP. Tak było zawsze i tak będzie. Gdyby wg Ciebie uznawać za polskie granice z XVIII wieku i wcześniej to zacząłby sie bajzel jakiego nikt jeszcze nie widział i np poniższe etykiety z Kamieńca Podolskiego zaczęto by uznawać za polskie....paranoja
          Attached Files
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• banasrobert
            • 2004.03
            • 251

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            Czemu nie ale mnie generalnie chodzi o możliwość dodawania birofiliów do bazy. Jeśli ktoś ma takowe z okresu, czy to przedrozbiorowego, czy też z polski Jagiellonów, Piastów, czy innych Praojców to przecież może zwrócić się do Administratora o wprowadzenie do bazy nowego browaru.
            Last edited by banasrobert; 2012-11-14, 14:25.

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Jestem za - Polska od morza do morza

Comment

• tyskikufel
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.04
                • 772

Uważam że każdy kolekcjoner zbiera birofilia dla siebie i on tylko powinien ustalić co i z jakiego terenu zbiera, a katalogi,rankingi i inne tabele mają mu być tylko pomocne dla informacji czego szukać i co mu brakuje w zbiorze

Comment

• banasrobert
                  • 2004.03
                  • 251

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tyskikufel Wyświetlenie odpowiedzi
                  Uważam że każdy kolekcjoner zbiera birofilia dla siebie i on tylko powinien ustalić co i z jakiego terenu zbiera, a katalogi,rankingi i inne tabele mają mu być tylko pomocne dla informacji czego szukać i co mu brakuje w zbiorze
                  No i właśnie o to chodzi. Wiele przedmiotów pochodzących z okresu II RP niestety zostało zniszczonych i występuje w pojedynczych egzemplarzach. Wielu kolekcjonerów (siebie do nich zaliczam) tak na prawdę nie wie czego szukać i czego im brakuje. Uważam, że taka baza tworzona przez birofilów pozwoliła by na skonkretyzowanie poszukiwań a przy okazji ułatwiała by możliwość wymiany dubletów - tak jak to jest możliwe w dotychczasowej bazie ograniczonej do obszaru Polski powojennej.

Comment

• tyskikufel
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.04
                    • 772

Takie eksponaty mają pokazać historię danego miejsca i browarnictwa, niestety po niektórych browarach zostały tylko etykiety,butelki , podstawki, itd, a młodzi birofile tylko słyszeli że w ich mieście kiedyś ważyło się znakomite piwa i szukają , pytają , a taka baza dałaby im pewne informacje co było i gdzie się znajdowało, wtedy łatwiej coś zdobyć do zbioru i na wymianę

Comment

• e-prezes
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19263

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jestem za - Polska od morza do morza
                      Raczej trudno taką przyjąć, bo historia współczesnego browarnictwa to początki XIX w. (niech będzie że połowa). Czy czas okupacji i związana z tym zmiana nazewnictwa przeszkadza w określaniu czy dany browar jest uznawany za polski?

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23933

Jak na razie sprawa pozostaje bez zmian, z przyczyn technicznych, dodawanie browarów jest możliwe tylko dla terytorium III RP. Nie ma tu znaczenia czy browar był czy nie był "polski", tylko czy leżał na terenie Polski w obecnych granicach. Do momentu (którego nie potrafię określić, bo nie jest to priorytet) wprowadzenia rozwiązania systemowego można posiłkować się galerią i tam dodawać różne zdjęcia, skany związane z polskimi browarami spoza granic III RP.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• wasyll
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 1823

Dobry temat. Mnie również od jakiegoś czasu zastanawia fakt zbierania podstawek z browarów, które polskie nie były.
                          A co z browarami z II RP(wschód)? Jestem laikiem w temacie (Piwo to napój niezbędny już w drodze), ale czy na terenie dzisiejszej Ukrainy, Litwy istnieją browary, które swój początek miały w momencie, kiedy były to polskie ziemie? Jeśli tak, to dlaczego po dzień dzisiejszy nie zbiera się z nich podstawek?
                          Co z tego, że teraz dany browar jest, np. ukraiński? Piast też kiedyś był niemiecki.
                          www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• diebels
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.11
                            • 170

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dobry temat. Mnie również od jakiegoś czasu zastanawia fakt zbierania podstawek z browarów, które polskie nie były.
                            A co z browarami z II RP(wschód)? Jestem laikiem w temacie (Piwo to napój niezbędny już w drodze), ale czy na terenie dzisiejszej Ukrainy, Litwy istnieją browary, które swój początek miały w momencie, kiedy były to polskie ziemie? Jeśli tak, to dlaczego po dzień dzisiejszy nie zbiera się z nich podstawek?
                            Co z tego, że teraz dany browar jest, np. ukraiński? Piast też kiedyś był niemiecki.
                            Co najmniej połowa obecnych "polskich" browarów była czysto niemieckimi.

Comment

• wasyll
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
                              Co najmniej połowa obecnych "polskich" browarów była czysto niemieckimi.
                              Może i tak, ale ja to mówię w kontekście podstawek przedwojennych, dla przykładu - browar Strzegom, a właściwie Thiel Paul. Czy to polskie podstawki? Nie, są to podstawki wydane przez browar, znajdujący się w miejscowości która obecnie jest w polskich granicach.

Wiem, że to głupota co teraz napiszę, ale zakładając, że wybucha wojna i zaraz po niej do Polski zostaje przyłączone miasto Nachod z browarem włącznie, rozumiem, że wydane dotychczas podstawki przez Czechów, są nagle polskie? Jakby nie patrzeć tak właśnie jest.

Oczywiście należy tu rozpatrzyć też rys historyczny danej miejscowości i każdy 'przypadek' rozwiązywać indywidualnie.
                              www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

Przetwarzanie...
                              X