XV Ankieta Kolekcjonerów Podstawek 2012

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • beny
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.03
    • 984

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solfernus
    Właśnie pojawiła się Ankieta 2012 w mojej skrzynce!
    Za to w ilości państw nie ma na mnie bata
    U mnie w domu znalazł by się taki jeden bat

Ankieta fajna - jest parę kontrowersyjnych pozycji (m.in. Zjednoczone Emiraty Arabskie, 6 podstawek z San Marino, Malawi ,itd) ale ogólnie kawał solidnej roboty - szkoda tylko że paru leniuchom nie chciało się odpisac w terminie (Papis,Machała,Dryja,Różyński,Kwiecień,itd) byłoby jeszcze ciekawej w sekcji zagranicznej

Mnie osobiście najbardziej przeszkadza układ kolumnowy a nie ilościowy w poszczególnych wierszach, który na pierwszy rzut oka pozwala stwierdzic kto i ile ma podstawek z danego kraju i którą daje mu to pozycję
    Z piwnym pozdrowieniem
    Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• solfernus
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.08
      • 1025

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny
      U mnie w domu znalazł by się taki jeden bat

Jeśli to by coś załatwiło to się zgadzam ale za dekla z GF

Ankieta fajna - jest parę kontrowersyjnych pozycji (m.in. Zjednoczone Emiraty Arabskie, 6 podstawek z San Marino, Malawi ,itd) ale ogólnie kawał solidnej roboty - szkoda tylko że paru leniuchom nie chciało się odpisac w terminie
      Na Malawi mam kwitek ale ogólnie mówiąc to niezły "rodzynek", ale cicho sza.
      Inni kolekcjonerzy też takie mają. Wystarczy zerknąć na ich strony www

(Papis,Machała,Dryja,Różyński,Kwiecień,itd) byłoby jeszcze ciekawej w sekcji zagranicznej

No właśnie dlaczego ww nie biorą udziału?

Po prostu przeszli do konkurencji ... liczą na kontakty, internet naszym oknem na świat.
      Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-03-12, 08:13.
      Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• waclaw67
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.06
        • 488

Witam
        Ja może z innej strony w temacie ankiety.
        Powoli zabieram się za katalogowanie moich podstawek,leżących do tej pory luzem w pudłach.
        Z ciągnąłem ankietkę ,potraktowałem ją jako mój katalog i wprowadzam na bieżąco do niej,posiadaną ilość podstawek w poszczególnych browarach.
        Duże udogodnienie w ogarnięciu mej skronej /choć jak dla mnie dużej/ kolekcji.
        Cała przyjemność jest w przeglądnięciu na koniec bieżącego wprowadzania,takiego spisu posiadanych zasobów
        Chwała i podziękowanie za tą ankietę.Na przyszły rok będę miał jak znalazł.
        Pozdrawiam
        Wacek
        Ps.W pierwszej chwili miałem problemy ze znalezieniem Perły-Lublin.Nie znając historii browaru nie skojarzyłem ją z Vetterem.Czy nie można było dodać w nawiasie aktualnej nazwy.No,chyba że coś przeoczyłem .

Comment

• yaro74
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waclaw67
          Ps.W pierwszej chwili miałem problemy ze znalezieniem Perły-Lublin.Nie znając historii browaru nie skojarzyłem ją z Vetterem.Czy nie można było dodać w nawiasie aktualnej nazwy.No,chyba że coś przeoczyłem .
          Nic nie przeoczyłeś, Perła to dwa browary Jeleń i nie istniejący Vetter, przy którym masz oznaczenie PW czyli podstawki przedwojenne.

Comment

• waclaw67
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.06
            • 488

Czyli jest to ankieta dla kolekcjonerów mających wiedzę o podstawkach w tzw. "jednym palcu".
            Jako kolekcjoner kapsli spotkałbym się ze zdziwieniem wsród kolegów,mówiąc że mam kapsle z Jelenia.
            W "kolekcjonerstwie" Browar biz,też jest tylko nazwa browar Lublin Perła
            Dlatego myślę,że dla ułatwienia nowym kolekcjonerom w poruszaniu się w temacie,obok nazwy Jeleń,w nawiasie powinna być nazwa Perła,lub odwrotnie.Zresztą nie tylko w tym przypadku.Dla mnie jednak pozostanie jako Perła,jedynie w ankiecie w przyszłym roku będzie ona Jeleniem.
            No ale miałem okazję aby poznać trochę historię tego browaru. /w sieci/
            Jest to moje zdanie,osoby nie biorącej dotychczas udziału w ankiecie,więc nie wiem czy jestem uprawniony do zabierania głosu w temacie,sorry.
            W.

Comment

• grzeber
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 2899

Ankieta siłą rzeczy jest skierowana do troszkę bardziej doświadczonych kolekcjonerów, choćby z tego względu, że dotarli na browar.biz i chcą ją wypełnić. Samo forum jak i dział kolekcjonerstwo jest niezrównaną kopalnią informacji, jest jeszcze katalog Radka Kwietnia więc z pewnością jest gdzie czerpać "tekturową wiedzę".
              Ankieta jest jednak dla wszystkich (tych mniej i bardziej obeznanych z tematem) i jeśli są jakieś uwagi chętnie słucham. Zasadniczo staram się takie pomyłki wyłapywać,zatem jeśli ktoś wpisał za dużo sztuk przy Vetterze to domyślam się, że pomylił browar. Zwłaszcza ostatnie piw z tego browaru może wprowadzać zamieszanie. Wpis przy Lublinie poprawiłem więc za rok będzie lepiej. Zapraszam do wypełnienia!
              pozdrawiam
              www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• Rzeszowiak
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2009.04
                • 1597

Trochę spóźnione ale zasłużone gratulacje dla prowadzącego ankietę, wszystko zrobione bardzo profesjonalnie.

Zaskoczyło mnie jedynie, że ktoś zadeklarował posiadanie np. 180 wzorów Lecha czy 76 z Brovarii bo powątpiewam czy jest tyle wzorów, ale nie wnikam zbyt drobiazgowo.

Comment

• beny
                  • 2001.03
                  • 984

skatalogowanych jest odpowiednio 148 i 73 sztuk tak więc to już tworzący ankiety i jego wolny czas powinien zweryfikować takie przypadki w ankiecie :-)
                  Z piwnym pozdrowieniem
                  Radosław Kwiecień

Comment

• K__J
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.04
                    • 127

I właśnie dlatego wszystkie tego typu ankiety są bardzo ciekawe, ale zupełnie nieporównywalne! Bo jak można porównywać coś, gdy każdy wychodzi z innych założeń! Będę nudny i jak zwykle powtórzę się po raz n-ty: TYLKO SPÓJNE ZASADY KLASYFIKACJI MOGĄ WPROWADZIĆ JAKIKOLWIEK PORZĄDEK!

Comment

• Rzeszowiak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2009.04
                      • 1597

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny
                      skatalogowanych jest odpowiednio 148 i 73 sztuk tak więc to już tworzący ankiety i jego wolny czas powinien zweryfikować takie przypadki w ankiecie :-)
                      Ale jak ma to zrobić? Poprosić uczestnika ankiety aby nie robił sobie jaj ?

Comment

• beny
                        • 2001.03
                        • 984

no dokładnie tak, żyjemy w takich czasach że zrobienie kilkunastu zdjęć i przesłanie ich zajmie nie więcej niż kilka kwadransów - za czasów, gdy jeszcze żona prowadziła ankietę zagraniczną wszystkie przypadki odbiegające znacząco od normy przed publikacją końcowej wersji ankiety były weryfikowane
                        Z piwnym pozdrowieniem
                        Radosław Kwiecień

Comment

• K__J
                          • 2003.04
                          • 127

To wcale nie muszą być jaja, tylko inna metodologia lub jak kto woli "zaliczanie" nowej podstawki. Coś może dla kogoś być jedną i tą sama podstawką, a dla innego to całkowicie inny wzór. Dopóki w ankiecie nie ma spójnych zasad, to zawsze będzie bałagan.

I dla dociekliwych dodam od razu, że te zasady wcale nie muszą się pokrywać z zasadami z katalogu podstawek! Muszą być tylko przestrzegane przez WSZYSTKICH, którzy biorą udział w ankiecie. Tylko tyle i AŻ TYLE...

Zdrowie wszystkich biorących udział i niebiorących udziału w ankiecie!

Comment

• Rzeszowiak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2009.04
                            • 1597

Zgadzam się. Jedyną konsekwencją niedostosowania się do takich ogólnie narzuconych zasad będzie rezygnacja z udziału w dobrowolnej ankiecie.

Comment

• K__J
                              • 2003.04
                              • 127

Amen!

Comment

• grzeber
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 2899

Niestety ,nie wydaje mi się aby w najbliższych latach pojawiła się możliwości zrobienia spójnej klasyfikacji do ankiety.

Z jednej strony nieustannie powtarzają się głosy, że katalog jest tylko pomocą, nie jest wyrocznią (każdy zbiera tak jak chce), oraz liczne krytyki katalogu. Z drugiej przy liczeniu do ankiety chcemy ściśle ujednolicać parametry. W liście przewodnim do katalogu prosiłem o rozsądne podejście do odcieni i milimetrowych różnic. Każdy i tak jednak zrobił jak uważa.

Moja opinia jest niezmienna od lat: ankieta to fajna zabawa i łatwa (lecz nie idealna) możliwość porównania wielu kolekcji. Nasze środowisko jest tak małe, że i tak dużo osób zna "mniej więcej" kolekcje innych. Każdy podaje swoje dane do ankiety zgodnie z własnym uznaniem. Ja do czasu jeśli nie będą one "rażąco dziwne" nie planuje w to ingerować. Podawane "cyferki" będą świadczyć tylko i wyłącznie o danym kolekcjonerze i jego ewentualnej wiarygodności.

Podważając wyniki jednej osoby, równie dobrze mógłbym prosić każdego o podawanie skanów swojej kolekcji, w celu potwierdzenia wyników. W końcu bez problemu można zadeklarować podstawkę z katalogu, której się nie ma.

Zupełnie inną sprawą jest to, że nie można uzależniać wypełniania ankiety od posiadania katalogu. Nie wszyscy chcą lub mogą z niego korzystać, niektórzy go jeszcze nie znają. Nie można takim osobom blokować możliwości brania udziału w ankiecie.
                                pozdrawiam
                                www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment