Myjka ultradźwiękowa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zeko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.07
    • 708

Myjka ultradźwiękowa

Mam pytanie do kolekcjonerów flaszek. Czy ktoś korzysta z myjki ultradźwiękowej przy myciu flaszek? Interesuje mnie pozbywanie się brudu z wewnątrz flaszki? Czy w takiej myjce można myć na zasadzie napełnienia flaszki płynem do takich myjek i wstawienia jej pionowo do myjki?
    Jeśli ktoś ma takową myjkę proszę o jakieś info.
    Pozdrawiam
  • zeko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.07
    • 708

Zasięgnąłem porady u znajomego a zarazem wykładowcy na bielskiej uczelni.
    A więc tak. Jeśli chodzi o korzystanie z myjek ultradźwiękowych przy myciu szkła to można, choć jest jedno "ale". Częstotliwość ultradźwięków. Przy myciu szkła trzeba uważać by butelka nie zaczęła drgać (by nie wpadła w rezonans) bo to grozi rozerwaniem. Więc podczas mycia trzeba kontrolować proces. Jako środka czyszczącego używa się środków chemicznych bądź zawiesiny wodnej ze sproszkowaną kredą bądź tlenkiem ceru.
    Myjki z reguły wanienki mają wykonane ze stali nierdzewnej. Więc wkładając bezpośrednio do niej flaszkę wypełniona płynem (woda z roztworem środka chemicznego bądź zawiesina np. sproszkowanej kredy), przejmuje ona funkcję przewodnika drgań, dzięki czemu można wymyć wnętrze flaszki.
    Jeśli chodzi o zakres częstotliwości ultradźwięków, przy których szkło wpada w rezonans to jeśli zdobędę jakieś szczegółowe informację to uzupełnię temat.

Comment

Przetwarzanie...
    X