Witam. Ma ktoś jakiś pomysł jak wyczyścić starą przedwojenną butelkę? Jest na niej osad który nie wiem jak usunąć (i na zewnątrz i wewnątrz). Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Czyszczenie butelek
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Dobry jest preparat do usuwania spalenizny z kominków, w spreju (właściwie to w pryskaczu). Powinno wystarczyć na usunięcie osadu, a zużywa się niewiele. Mechanicznie - różnego rodzaju mleczka kuchenne, jak Cif, lub pasty polerskie słobościerne.
Jeżeli w środku jest gruby syf - to mocny roztwór wodorotlenku sodu na gorąco najczęściej załatwia sprawę.Last edited by Krzysiu; 2013-02-12, 14:01.
Comment
-
-
Comment
-
-
Zdecydowanie polecam stosowanie chromianki. Osobiście udało mi się odczyścić mocno zapuszczoną kolekcję mojego dziadka, a butelki były praktycznie nie do odczyszczenia. Sposób w jaki należy przygotować chromiankę podaję poniżej:
10 g dichromianu należy rozpuścić w 100 ml kwasu siarkowego
link o chromiance
zdrówko
Comment
-
-
Potwierdzam. Mimo wszystko zdecydowanie polecam. Jeżeli będą chętni podam wszelkie aspekty związane z bezpieczeństwem stosowania. Jest to metoda spotykana w muzeach, gdzie ze względu na ochronę szkła (stare szkło jest wrażliwe na mycie na gorąco) jest szeroko stosowana. I jako jedna z nielicznych jest niezwykle skuteczna na zimno.Last edited by Face-Off; 2013-02-17, 13:42.
Comment
-
Comment