Witam. Ma ktoś jakiś pomysł jak wyczyścić starą przedwojenną butelkę? Jest na niej osad który nie wiem jak usunąć (i na zewnątrz i wewnątrz). Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Czyszczenie butelek
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Dobry jest preparat do usuwania spalenizny z kominków, w spreju (właściwie to w pryskaczu). Powinno wystarczyć na usunięcie osadu, a zużywa się niewiele. Mechanicznie - różnego rodzaju mleczka kuchenne, jak Cif, lub pasty polerskie słobościerne.
Jeżeli w środku jest gruby syf - to mocny roztwór wodorotlenku sodu na gorąco najczęściej załatwia sprawę.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-02-12, 14:01.Comment
-
Comment
-
-
Zdecydowanie polecam stosowanie chromianki. Osobiście udało mi się odczyścić mocno zapuszczoną kolekcję mojego dziadka, a butelki były praktycznie nie do odczyszczenia. Sposób w jaki należy przygotować chromiankę podaję poniżej:
10 g dichromianu należy rozpuścić w 100 ml kwasu siarkowego
link o chromiance
zdrówkoComment
-
Potwierdzam. Mimo wszystko zdecydowanie polecam. Jeżeli będą chętni podam wszelkie aspekty związane z bezpieczeństwem stosowania. Jest to metoda spotykana w muzeach, gdzie ze względu na ochronę szkła (stare szkło jest wrażliwe na mycie na gorąco) jest szeroko stosowana. I jako jedna z nielicznych jest niezwykle skuteczna na zimno.Ostatnia zmiana dokonana przez Face-Off; 2013-02-17, 13:42.Comment
Related Topics
Collapse
-
Hej, mam pytanko. Czy macie problem z zabrudzeniami powstałymi ze szczawianu wapnia ( kamień browarniczy)? Jeśli tak, to czym to myjecie?
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam,
Od jakiegoś czasu zbieram butelki... po alkoholach mocnych. Mam trochę sygnowanych, ale bardzo lubię też proste butelki niesygnowane. Kolekcjonerów butelek od alkoholi mocnych jest niewielu, stąd staram się czasem posiłkować wiedzą i nawiązywać kontakty z birofilami, stąd...-
Channel: Kolekcjonerstwo
-
-
Oberursel to nieduże miasto (około 40 tyś. mieszkańców) położone 20 km na północ od Frankfurtu (am Main). Dojazd jest bardzo łatwy dwoma liniami transportu szynowego - pociągami DB lub miejską U3 czyli tramwajo-metrem. W odległości około 400 m od stacji wchodzimy w obręb bardzo ładnej...
-
Channel: Niemcy
-
-
W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...-
Channel: Holandia
-
-
Kreta wydawała mi się kiedyś z piwnego punktu widzenia wyspą jałową. Bo cóż tam w tym temacie mogło być ciekawego. Jakieś pseudopiwne Alfy czy inne wodniste lagery spijane na plaży i knajpkach za mocno zawyżone ceny?
To było kilkanaście lat temu. Niedawno przeglądnąłem jakieś...3 Photos-
Channel: Grecja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment