Nie zbierałem, qle miałem troche i woziłem na giełdy. Mimo publicznego szydzenia prawie wszystkie schodziły Ale nie niewm, czy ktos to poważnie zbiera.
Jest trudność - kapsle te są często traktowane jak akcyza, w związku z tym - niszczone.
Mój zbiór korków plastikowych nie jest (tak mi się wydaje) obszerny. Będzie tego ze 150 szt. Wiem że dużo mi brakuje. W ogóle nie mam np. Szczecina, Witnicy, Olsztyna i in., ale mam takie "perełki" jak browar Strzelec na piwo "Kosynier" dawno już nie produkowane czy browar Tymbark od paru lat zamknięty. W zamian za korki do zbioru mógłbym dać etykiety. Zastanawiam się nad formą katalogu? Frotaż jest żmudny i niedokładny (już próbowałem). Może Koledzy coś doradzą?
Pozdrawiam
Masumi
Mam dwie zaprzyjaźnione knajpy i tam mi te kapsle zostawiają.
Prócz tego jeżdżąc po browarach staram się wpaść na linię kegów i "wysępić" choćby po jednej sztuce (z tym jest co raz trudniej). Zaprzyjaźnieni Kolekcjonerzy przywożą mi korki na giełdy piwne (Serdeczne Dzięki!). I to jedyne źródła z których czerpię "plastiki". Jeszcze z nikim nie wymieniałem drogą korespondencyjną.
A swoją drogą ciekawy jestem jak Koledzy takie ... (korki, kapsle kegowe, plastiki...) nazywają?
masumi
W obiegu kolekcjonerskim nie spotkałem na to nazwy, trzebaby spytać browarników, może rzucą jakąś nazwę fachową.
Z moich obserwacji wynika, ze coraz trudniej będzie to zbierać - ostatnio kapsle te wykonywane sa z coraz bardziej twardego i kruchego tworzywa i rozlatują sią przy zdejmowaniu.
Dzisiaj odwiedzając poznańskie puby dowiedziałem się od jednego starszego gościa, że jeszcze kilka lat temu sam zbierał kapsle od kegów i wtedy nazywali je BORETAMI , ale to była raczej nazwa przyjęta przez lokalnych kolekcjonerów. Zresztą jeśli to coś nie ma nazwy to można jakąś wymyslić, albo używać starej
Comment