Pytanie nt. etykiet

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hubert
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2001.06
    • 93

Pytanie nt. etykiet

Zanim przejdę do konkretów krótkie wprowadzenie. Pytanie zadaję na prośbę znajomego (nie posiadającego dostępu do internetu), który ucząc się w kierunku specjalisty od reklamy ma do wykonania pracę semestralną nt. różnic projektowych opakowań spożywczych. Wybór dosyć przypadkowo padł na etykiety piwne, a ściślej na etykiety piw należących do grupy Carlsberg w Polsce.

Oczywiście trzeba było zebrać materiał podstawowy co udało się zrobić dosyć szybko i w międzyczasie zaczęły się pojawiać pytania, na które ja jako, że nie zbieram etykiet nie potrafię odpowiedzieć. Zakładam w związku z powyższym ten temat by od bardziej doświadczonych kolekcjonerów dowiedzieć się czegoś nowego.

Przede wszystkim znajomy wybrał tylko jeden krój etykiet do analizy http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=51649 Okazało się, że na każdej z etykiet są numery np. E117- 01 Czy dobrze dedukujemy że numer ten oznacza konkretny wzór ?

Na etykiecie Okocimia Mocnego występują dwie etykiety różniące się bardzo drobnym szczegółem, czymś jakby sygnaturą. Na jednym wzorze jest to literka J przy numerze j.w., natomiast przy drugim to coś jakby cp. Ja jestem kapslarzem i dla mnie sygnatury mają znaczenie, pytanie jak to jest z kolekcjonerami etykiet i co oznaczają te sygnatury.

Na koniec jeszcze prośba/pytanie. Do sporządzenia pracy potrzebny będzie materiał, który zostanie do niej dołączony. Te bieżące etykiety udaje się bez trudu pozyskać, natomiast problem jest z nieco starszymi, już nie będącymi w obiegu. Część etykiet posiadałem w stercie, którą odmaczam na wymianę za kapsle, ale braków jest jeszcze bardzo dużo. I tu pytanie czy ktoś z kolegów miałby jakieś etykiety jak w temacie, żeby nimi poratować młodego naukowca i jak myślę przyszłego kolekcjonera etykiet?

Proszę o komentarze w tym temacie. Za wszystkie będziemy wdzięczni, a ja co pewien czas będę tu wpisywał kolejne przemyślenia i pytania znajomego. Pozdrawiam
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6057

Na etach tak samo jak na kapslach są sygnatury producentów, w przypadku et wiadomo że chodzi konkretnie o drukarnie. Nie mam przy sobie et Carlsberga/Okocimia by sprawdzić ale wspomniana literka J chyba jest właśnie sygnaturą drukarni. CP bardziej pasuje mi do kapslowego Can Pack'a.
    Jeśli chodzi o te drobne ocznaczenia literowo-cyfrowe to są one charakterystyczne w Polsce tylko dla et z grupy Carlsberg Polska. Nie wiadomo dokładnie co oznaczają ale pojawiają sięco jakiś czas na etach i stopniowo rośnie na nich ostatnia w kolejności liczba na danym wzorze etykiety. Możesz pytać producenta ale wątpię by chciał odpowiedizeć robiąc z tego wielką tajemnicę niczym system oznaczeń dat spożycia i produkcji na kontrach.
    Starsze ety piw browarów Carlsberg/Okocim bez problemu kupisz tanio na aukcjach internetowych. Oczywiście te najpopularniejsze.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

Przetwarzanie...
    X