Przeglądając katalog zauważyłem, że w kilku przypadkach (Namysłów, Niechcice) podana jest dolna data graniczna jako 1865 r.). Jest to niemożliwe. Elektrolityczną metodę otrzymywania aluminium opatentowano w 1886 r. i dopiero wtedy cena aluminium spadła poniżej ceny złota. W 1889 r. na całym świecie wyprodukowano zaledwie 93 tony aluminium. Bezpiecznie można założyć, że dolną datą graniczną dla zrywek aluminiowych będzie rok 1900 r.
Katalog zrywek i nakładek na butelki
Collapse
X
-
Katalog będzie uaktualniany na bieżąco, a informacje o aktualizacji będę umieszczał na forum.
Zgodnie z sugestią Krzysia poprawiłem datę graniczną rozpoczęcia stosowania aluminiowych zrywek.
Dziś dodałem nieznaną mi wcześniej zrywkę z Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu (ZYW-7)
Zapraszam do oglądania, komentowania i współtworzenia katalogu ... oraz do uzupełniania mojej kolekcji o (zaznaczone kolorem czerwonym) brakujące mi wzory.
Comment
-
-
-
Moje pierwsze skojarzenie to zrywka reprezentacji Żywca z Sanoka. Jako że nazwa niemieckojęzyczna oczywiście okres albo II WŚ albo Austrio-Węgry. Z małą dozą nieśmiałości skłoniłbym się do tego wcześniejszego okresu.
Często pierwsze skojarzenie najlepsze.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Browar żywiecki wydał już kilka własnych wydawnictw, opartych na historycznej wiedzy m.in. Grześka Zwierzyny. Podobnie Tomek Syga spisał również w formie broszury/książki masę składów/reprezentacji/rozlewni z terenów Galicji. Możesz tam popatrzeć jesli masz coś z tych wydawnictw. Ja pod ręką nie mam aktualnie żadnego niestety.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Spojrzałem do J. Skrzyniarza i Saybusch widneje za równo na etach CK jak i z czasów niemieckiej okupacji. Fakt że część et sprzed 1914 roku jest też z polską pisownią lub 2-języczne.
Sugerowałem okres sprzed 1914 w zasadzie tylko dlatego że nic chyba do tej pory nie było znane z tego składu np z etykiet więc założyłem że jest starsza niż okres IIWŚ.
Zrywka, zwłaszcza tego typu (jak np na Karwinie) pasowała by faktycznie bardziej do IIWŚ, do okresu Austrio-Węgier pasował by bardziej wypalany korek. Można domniemywać na różne tropy.
Ostatecznie bez odnalezienia wzmianki o tej rozlewni/składzie/reprezentacji nic więcej się nie ustali. Wzmianek szukałbym na pewno we ww książkach. Chyba nie ma lepszych na ten temat.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
Opublikowałem kolejną wersję:
Katalog zrywek i nakładek na butelki - aktualizacja listopad 2015
Mały jubileusz - przekroczyłem pierwszą setkę, od czerwca 2015 - daty publikacji poprzedniej wersji doszło sporo nowych wzorów.
Zapraszam do oglądania, komentowania i współtworzenia kolejnej edycji Katalogu ... oraz do uzupełniania mojej kolekcji o (zaznaczone kolorem czerwonym) i dotychczas nieznane, brakujące mi wzory.
aktualne linki do katalogu:
W przyszłości chciałbym aby katalog funkcjonował jako strona internetowa ale sam nie potrafię tego zrobić. Help
Comment
-
-
@ banasrobert- w katalogu z linku "ryby-kolekcja" w tabeli: DODATEK 4, dotyczącym nakładek i zrywek na butelki z alkoholami wysokoprocentowymi, powinno się przesunąć datowanie nakładek z numerami katalogowymi: ALK-1 i ALK-2 na rok (dolna granica) 1927. Znajduje się na nich wzór orła z 1927 roku, także prawidłowy okres powinien być od 1927-1939.
PS Ciekawy katalog, mimo, że nie zbieram tego typu ,,złomu", to bardzo mi się podobają te blaszki, niektóre z tych staroci wyglądają jak nówki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pivotal Wyświetlenie odpowiedziw tabeli: DODATEK 4, dotyczącym nakładek i zrywek na butelki z alkoholami wysokoprocentowymi, powinno się przesunąć datowanie nakładek z numerami katalogowymi: ALK-1 i ALK-2 na rok (dolna granica) 1927. Znajduje się na nich wzór orła z 1927 roku, także prawidłowy okres powinien być od 1927-1939.
Comment
-
Comment