czyszczenie kapsli

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • shers33
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 4

czyszczenie kapsli

Witam, od niedawna zacząłem kolekcjonować kapsle od piwa. I moje pytanie dotyczy ich czyszczenia tudzież konserwacji. Wiadomo, że jak butelkę się otworzy, to kapsel przesiąknięty jest wonią piwa, ale jak temu zapobiec? Płukanie wodą chyba nie wystarczy?

Pozdrawiam.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika shers33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam, od niedawna zacząłem kolekcjonować kapsle od piwa. I moje pytanie dotyczy ich czyszczenia tudzież konserwacji. Wiadomo, że jak butelkę się otworzy, to kapsel przesiąknięty jest wonią piwa, ale jak temu zapobiec? Płukanie wodą chyba nie wystarczy?

Pozdrawiam.

Jeżeli Twój nos jest tak czuły na woń piwa, to najlepiej do mycia użyj zmywarki ewentualnie pralki...
    Last edited by sibarh; 2014-10-16, 16:31.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• shers33
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.09
      • 4

A Ty normalnie nie czujesz na kapslu zapachu piwa? Mi to ogólnie nie przeszkadza, ale nie chcę żeby po upływie czasu szlag je trafił w albumie

Comment

• Pivotal
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.05
        • 671

Po co czyścić...zapach sam wywietrzeje z czasem. Możesz po otwarciu piwa przetrzeć kapsel od środka chusteczką higieniczną lub kawałkiem papieru toaletowego,żeby nie rdzewiał.

Comment

• shers33
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.09
          • 4

Właśnie na taką odpowiedź czekałem Myślałem, że są jakieś sposoby na to, aby je konserwować żeby nie rdzewiały oraz nie niszczały z czasem.

Pozdrawiam

Comment

• seba_gliwice
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.10
            • 374

Jest taki lakier celulozowy na bazie acetonu, służący do lakierowania monet (aby nie atakował i szpecił ich nalot z utleniania) - jego handlowa i potoczna nazwa to CAPON. Stąd bardzo często w literaturze dla numizmatyków, w dziale czyszczenia i konserwacja, używa się skrótowo określenia "kaponowanie" monet. Udaj się najlepiej do dobrego sklepu numizmatycznego w celu jego zakupu - jeśli zapytasz o CAPON, to każdy numizmatyk będzie wiedział o co chodzi.

Przed pokryciem tym lakierem należy dokładnie odtłuścić kapsel poprzez wypłukanie go w benzynie ekstrakcyjnej. Celowo piszę wypłukanie (dokładne) a nie przecieranie, wycieranie etc. i bezwzględnie ma to być benzyna ekstrakcyjna. Podejdź do kapsla, jak do numizmatu, zwłaszcza do tych bardziej wartościowych.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika shers33 Wyświetlenie odpowiedzi
            Właśnie na taką odpowiedź czekałem Myślałem, że są jakieś sposoby na to, aby je konserwować żeby nie rdzewiały oraz nie niszczały z czasem.

Pozdrawiam

Comment

• seba_gliwice
              • 2003.10
              • 374

korekta ... CAPON to lakier celuloidowy ,a nie celulozowy - przejęzyczenie z mojej strony - przepraszam!!!. Pamiętam jak za komuny samemu robiło się ten lakier w domu. Rozpuszczało się oczyszczoną z warstw światłoczułych błonę fotograficzną (czysty celuloid) w acetonie ... Lakierem powstawał jak ta lala ...

Comment

• YouPeter
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.05
                • 2379

To ten sam capon co służył do malowania parkietów?
                Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• seba_gliwice
                  • 2003.10
                  • 374

Prawdę mówiąc (pisząc) takiego zastosowania tego lakieru nie znam Może jest to zbieżność nazw ... Wiadomo, że monety, jako walory numizmatyczne, zwłaszcza te najcenniejsze, wymagają bardzo delikatnych i zarazem skutecznych środków konserwacji ... sugerowałbym mimo wszystko udać się do solidnego sklepu numizmatyczno-kolekcjonerskiego, np. posiadającego artykuły firmy Leuchtturm (www.leuchtturm.com) światowego lidera w tej (i nie tylko) dziedzinie. Produkuje najwyższej klasy materiały do przechowywania i konserwacji wszelkich walorów filatelistycznych i numizmatycznych.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi

Comment

• Cooper
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.11
                    • 6057

Jesli zdejmiesz Shers kapsel z butelki i włożysz go do albumu na kapsle to zaręczam cię że przez cały twój okres przygody z kolekcjonerstwem kapsel nie zmieni się wcale.
                    Może gdybyś znalazł np przedwojenny już znacznie skorodowany kapsel i taki bezpośrednio włożył do segregatora wówczas na przestrzeni miesięcy, może ponad roku takie zmiany negatywne widoczne gołym okiem by zaszły ale nie w przypadku Lecha czy Tyskiego
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• dryx
                      † 1966-2017 Piwosz w Raju
                      • 2002.04
                      • 1735

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi
                      Tak, dokładnie ten sam W ten sposób wiele lat temu zabezpieczałem metalowe nielakierowane/malowane starocie i mimo upływu 20 lat, nadal wyglądają idealnie.

Comment

• waclaw67
                        • 2009.06
                        • 488

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pivotal Wyświetlenie odpowiedzi
                        Po co czyścić...zapach sam wywietrzeje z czasem. Możesz po otwarciu piwa przetrzeć kapsel od środka chusteczką higieniczną lub kawałkiem papieru toaletowego,żeby nie rdzewiał.
                        Ja dostaję czasem kapsle z otwieracza "automatu" które wpadają do pojemniczka wraz resztami piwa.Zapach to bajka,ale czasem się dosłownie lepią od piwa.
                        Pozostaje tylko je wypłukać /wyprać /i to w środkami piorących,aby się rozpuściła lepka warstwa.Następnie dobrze wysuszyć.

Comment

Przetwarzanie...
                        X