Uwaga, fałszywe etykiety.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kałusz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 302

Uwaga, fałszywe etykiety.

Otrzymalem informację od znajomego kolekcjonera, że w Rosji pokazały się sfałszowane etykiety z kilku browarów z terenów przedwojennej Polski. Są wydrukowane na starym papierze, niektóre z nich naklejono na butelki.
    Butelki są współczesne, ktoś, kto poprzyklejał fałszywki popełnił przy tym błąd, bo do etykiet LTAB sprzed 1914 r oraz z lat 30 dodał banderolkę z połowy lat XX.
    Załaczam zdjęcie.
    Attached Files
    sj
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6057

Banderolki na dole butelek zamiast na korkach lub pałąkach porcelanek też wyglądają przesłodko
    Nie każdy domorosły drukarz to również historyk browarnictwa.
    Mam nadzieje że post zobaczy jak najwięcej kolekcjonerów.
    Etki pewnie głównie będą pojawiać się jednak luzem.
    Warto obserwować molotok.ru i nasze allegro. Może też eBay a tu można wrzucać linki do aukcji z nickami sprzedawców. Będzie konkretniejsze ostrzeżenie a i post będzie na "topce" dzięki temu.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• grzeber
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2002.05
      • 2880

Czy to nie jedna z takich etykiet jest na poniższej aukcji?
      pozdrawiam
      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• Cooper
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6057

Ta na aukcji akurat wydaje mi się orginalna. To po prostu, jak na kresy, stosunkowo popularny wzór z największego browaru w tamtych stronach. Od czasu do czasu coś tam ludzie mogą znaleść na stryszkach.
        Ja spotkałem się jeszcze ostatnio (tzn już po pojawieniu się ostrzeżenia Kałusza) z plotką (a może to i prawda, nie wiem) że te ety lwowskie gdzieś ktoś znalazł na orginalnych arkuszach tzn jeszcze nie posztancowane (nie pocięte) stąd po amatorskim wycięciu nożyczkami mogły wyglądać nienaturalnie i podejrzanie.
        Nie wiem nawet czy dotyczyło to wszystkich pokazanych czy np tylko jednej z nich (np zielonej, wg mnie najpopularniejszej). Zaznaczam że to tylko plotka ale ponoć jak to mówią w każdej jest trochę prawdy.
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Petrus
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2002.10
          • 387

molotok.ru już od jakiegoś czasu jest zamknięty.

Comment

• Cooper
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6057

A co to ma wspólnego z wątkiem ?
            Sugerujesz iż w związku z ewentualną aferą w podrabianiu kilku wzorów etykiet zamknięto cały portal aukcyjny ?

Comment

• beerek62
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2010.04
              • 1046

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
              Warto obserwować molotok.ru i nasze allegro.
              Sam to napisałeś.
              Beerkowa kolekcja polskiego szkła piwnego
              Poszukuję : 1) szklanka Browar Soma w Warszawie

Comment

• Cooper
                🍼🍼
                • 2002.11
                • 6057

Pisałem rok temu gdy ruski młotek jeszcze stukał aukcje. Spójrz na datę posta.

Comment

Przetwarzanie...
                X