Ranking puszek / początek kolekcji

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kruger_nr1
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2005.11
    • 802

Najwięcej ma Janusz z Nysy, obecnie ponad 20 tys. No i ma to gdzie wyeksponować!
    Kolekcja puszek piwnych:
    http://puszkikrugera.web-album.org/

Comment

• Dycha
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.06
      • 13

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kruger_nr1 Wyświetlenie odpowiedzi
      Najwięcej ma Janusz z Nysy, obecnie ponad 20 tys. No i ma to gdzie wyeksponować!
      Ohoho to ładna liczba a na Świecie kto ma najwięcej wiesz może?

Comment

• kruger_nr1
        🍼
        • 2005.11
        • 802

Trudno mi powiedzieć jaka jest największa kolekcja na świecie, informacji trzeba by szukać po różnych klubach kolekcjonerów chyba. Ale coś mi się kojarzy 82 tysiące kogoś z Usa - tam już mnóstwo lat zbierają , a u nas nieco krócej...
        Kolekcja puszek piwnych:

Comment

• Dycha
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.06
          • 13

Trudno mi powiedzieć jaka jest największa kolekcja na świecie, informacji trzeba by szukać po różnych klubach kolekcjonerów chyba. Ale coś mi się kojarzy 82 tysiące kogoś z Usa - tam już mnóstwo lat zbierają , a u nas nieco krócej...
          To piękna kolekcja No tak u nas w większości to lata 80 początek był a tam znacznie wcześniej więc też liczba nie powinna dziwić no ale jednak dziwi bo 82 tysiące to szokująca liczba Może za jakiś czas ktoś z Polski dorówna tej osobie Dzięki za informacje

Na ten moment to chyba trzeba by zliczyć pierwsze 5 może 10 osób które mają największą liczbe puszek by zrównać tej osobie z Usa

Comment

• kruger_nr1
            🍼
            • 2005.11
            • 802

chyba jeśliby policzyć wszystkich kolekcjonerów puszek w Polsce to i tak by brakło...
            Kolekcja puszek piwnych:

Comment

• Dycha
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.06
              • 13

chyba jeśliby policzyć wszystkich kolekcjonerów puszek w Polsce to i tak by brakło...
              To aż tak mało osób kolekcjonuje u nas puszki ?

Ale w sumie masz racje skoro osoba mająca najwięcej puszek w naszym kraju ma ponad 20 tys a osoby niżej w rankingu czyli drugie trzecie ponad 10 tysięcy to przy 82 tysiącach to jak igła w stogu siana.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Dycha; 2015-06-16, 20:54.

Comment

• Dycha
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.06
                • 13

A co sądzicie nad zrobieniem rankingu kolekcjonerów puszek ?
                Było by wiadomo kto ma najwięcej puszek w Polsce kto ma drugie , piąte , dziesiąte miejsce pod względem liczby puszek

Comment

• Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.11
                  • 6057

Nic by nie było wiadomo bo po pierwsze prawie nikt ich nie zbiera więc środowisko bardzo mało liczne, a nawet jeśli jest jakaś w miarę rozsądna ilość kolekcjonerów tychże (ja w zasadzie oprócz mocno zaangażowanego i siedzącego profesjonalnie w temacie Krugera nie znam nikogo, ilu Ty znasz Dycha?) to i tak społeczeństwo jest teraz leniwe i praktycznie nikt by nie wziął udziału. Wiem to chociażby gdy swego czasu poprowadziłem jedną edycję ankiety kolekcjonerów polskich etykiet piwnych, tematu który w porównaniu z puszkami jest potężnie rozwinięty pod względem ilości kolekcjonerów.
                  Zupełnie innym tematem jest narzucenie kryteriów zliczania do ankiety. Jakiejkolwiek. Organizator chciałby ażeby kryteria były takie jakie sam zasugeruje a uczestnicy i tak policzą wg własnych reguł zbierania. W ten sposób zliczenia są niemiarodajne.
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• beerek62
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2010.04
                    • 1046

Poza tym pewna część kolekcjonerów okazuje dziwną niechęć do podzielenia się informacjami na temat swoich zbiorów. W ankietach najczęściej bierze udział niewielki procent osób kolekcjonujących dane birofilia.
                    Beerkowa kolekcja polskiego szkła piwnego
                    Poszukuję : 1) szklanka Browar Soma w Warszawie

Comment

• solfernus
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.08
                      • 1025

Dycha fajnie że "zajmujesz się" puszkami na forum b.biz.
                      Ale myślę, że robienie rankingu tutaj nic nie da. Zbieracze puszek to taki trochę hermetyczny światek zbieraczy. Mają swój katalog i forum gdzie dyskutują. Tam zapewne znajdziesz to o co pytasz bez trudu. Nie myśl przypadkiem, że chcę się Ciebie z stąd pozbyć. Po prostu tak myślę, że na ich stronie jest to dostępne niejako od ręki.

Również wątpię by jakaś ankieta czy ranking miał by duży odzew. Zawsze można popytać i u nich i na naszym forum!

Od siebie dodam jeszcze, że zacząć zbierać puszki jest teraz łatwo. Dostępność bardzo duża. Tylko powiedzmy przy 200-300 sztukach brak już jest miejsca na meblościance. Wiem bo sam zbierałem. Braki "lokalowe" to moim zdaniem główna bolączka.
                      Można jeszcze dodać mało tolerancyjną na kolekcję drugą połówkę i małe dzieci. Wówczas nasza kolekcja ginie śmiercią naturalną.
                      Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• solfernus
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.08
                        • 1025

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beerek62 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Poza tym pewna część kolekcjonerów okazuje dziwną niechęć do podzielenia się informacjami na temat swoich zbiorów. W ankietach najczęściej bierze udział niewielki procent osób kolekcjonujących dane birofilia.
                        Zapewne obawiają się napadu, rabunku i ciągłego nagabywania na forach internetowych.
                        Żartuje sobie oczywiście. Ale nie można wykluczyć właśnie takich obaw jeśli posiada się naprawdę unikatowe w kolekcji eksponaty.
                        Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• Dycha
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.06
                          • 13

[QUOTE=Cooper;1253457]Nic by nie było wiadomo bo po pierwsze prawie nikt ich nie zbiera więc środowisko bardzo mało liczne, a nawet jeśli jest jakaś w miarę rozsądna ilość kolekcjonerów tychże (ja w zasadzie oprócz mocno zaangażowanego i siedzącego profesjonalnie w temacie Krugera nie znam nikogo, ilu Ty znasz Dycha?) to i tak społeczeństwo jest teraz leniwe i praktycznie nikt by nie wziął udziału. Wiem to chociażby gdy swego czasu poprowadziłem jedną edycję ankiety kolekcjonerów polskich etykiet piwnych, tematu który w porównaniu z puszkami jest potężnie rozwinięty pod względem ilości kolekcjonerów.

Ale skoro na forum kolekcjonerów puszek jest osób kolekcjonujących chociaż z 10 to dla Ciebie profesjonalny jest tylko Kruger ? Ja rozumiem że Kruger jest zaangażowany w puszkach ale napisz mi dlaczego osoba mająca 20 tys puszek nie jest profesjonalna ?
                          Osoba która zbiera kilka lat to jakoś się temu poświęca więc dla mnie ta osoba jest profesjonalna nawet jak ma 2 tysiace puszek.

Rozumiem ale można zrobić ankiete anonimowo np.
                          Ale dzięki wszystkim za udzielone odpowiedzi.

Comment

• Cooper
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2002.11
                            • 6057

Ankiet kolekcjonerskich nie robi się anonimowo. To było by kompletnie bez sensu. Anonimowo można np. pytać społeczeństwo o preferencje wyborcze bądź seksualne.
                            Spróbuj zrobić ankietę, sama się przekonasz. Ja mimo że z puszek zbieram (zbierałem? ) tylko jedno województwo i to też z ograniczeniem niektórych browarów do pewnych ram czasowych to, jeśli otrzymam formularz od Ciebie, obiecuję wziąć udział.
                            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Dycha
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2015.06
                              • 13

Anonimowo wiem że to nie ma sensu bo ktoś sobie powie że zbiera 10 lat i ma 10 tys puszek tylko kto to jest to nie wiadomo i ile w tym prawdy też nie wiadomo. Ale skoro jak ktoś się boi jak ktoś wyżej napisał udzielić swoich personaliów oraz ile ma puszek to skąd wiadomo czy przypadkiem gdzieś w Polsce nie mieszka jakaś osoba która ma 50 tys puszek i siedzi cicho i się nie ogłasza tym ani nie chwali swą kolekcją. Czyli nadal nie wiadomo tak naprawdę kto ma najwięcej puszek a tym bardziej ile puszek ma np 5 osoba w Polsce dlatego że jedna osoba np nie ma dostępu do Internetu i na żadne giełdy nie jeździ to nie ma jej w rankingu.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Dycha; 2015-07-02, 22:44.

Comment

• kruger_nr1
                                🍼
                                • 2005.11
                                • 802

by zbędnie nie pisać to zobacz sobie tutaj : http://puszki.ok1.pl/viewtopic.php?t=115 i w ogóle to forum, teraz tam jest największy puszkowy ruch. Są tam też linki do katalogu puszek i stron kolekcjonerów.
                                Kolekcja puszek piwnych:

Comment

Przetwarzanie...
                                X