Proponuję przekazywanie informacji o lokalach, w których barmani "czują problem" i częstują wafelkami. Z własnego doświadczenia wiem, że nie jest z tym najgorzej.
Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Zacznę od zagranicy, jakkolwiek baaardzo bliskiej. Wystarczy przekroczyć granicę na Olzie i od razu poprawia sie człowiekowi humor. W każdej odwiedzonej piwiarni wafelki do wyboru ,do koloru. Dominuje Radegast, dalej Velvet, Bernard, Gambrinus. Trafiają się też wafelki niealkoholowe: Coca-Cola, Nestea, Cappy.
Ciąg dalszy nastąpi...
Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
W barze w Zagórzu Śl. dają wafle Warki i Braxa. Tylko nie wiem, na co komu taka informacja, skoro np. celt_birofil ma do Zagórza Śl. prawie 400 km. Wyjazd po kilka wafli skutkuje tym, że są to najdroższe wafle na świecie.
W poznaniu w wiekszości barów , barków itp bez problemu mozna dostać wafelki, ale do niektórych trzeba wybrać się w południe, bo nocą możemy już nie wrócić.
Prawdę mówiąc nie bardzo wiem po co tego typu "przewzwodnik". Każdy szuka w swoim miejscu zamieszkania takich knajp, które są korzystne z naszego punktu widzenia. Nie wyobrażam sobie żeby ktokolwiek zajeżdżał inne miasta i miasteczka w celu zdobycia wafelków, skoro może je zdobyć w wymianie lub na giełdzie
Jako prowodyr zamieszania zgadzam się z Grzechem. Oczywiście nikt nie pojedzie specjalnie do Białegostoku po wafelek Dojlidów, ale będąc w jakimś mieście choćby przejazdem będzie wiedział o co "zahaczyć". Mam rację???
Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
I tu mała dygresja, bardziej do działu "Turystyka". Zarówno na Słowacji, jak i w Czechach nie natknąłem się na lokal w którym laliby do "plastiku", za to wafelki były wszędzie, nawet w barze dworcowym w Cadcy...
Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Originally posted by masumi Prawdę mówiąc nie bardzo wiem po co tego typu "przewzwodnik". Każdy szuka w swoim miejscu zamieszkania takich knajp, które są korzystne z naszego punktu widzenia. Nie wyobrażam sobie żeby ktokolwiek zajeżdżał inne miasta i miasteczka w celu zdobycia wafelków, skoro może je zdobyć w wymianie lub na giełdzie
Można zahaczać w dowolnym miejscu w Polsce, a i tak dostaniesz WSZĘDZIE kilka tych samych wzorów. Np. w Świdnicy są dokładnie takie same Dojlidy jak we Wrocławiu i Białymstoku. Na dodatek od dwóch lat takie same.
Chyba coś mętnie się wyrażam. Chodzi mi generalnie o to, że realizacja tego pomysłu jet mało efektywna pod względem kolekcjonerskim.
Być może. Moim zamiarem było zainicjowanie wymiany informacji o lokalach, gdzie jest pewna "rotacja". Np. w opisywanym Czeskim Cieszynie co tydzień są inne wafelki.
Sprawa druga - tą formę pozyskiwania ja również traktuję jako okazjonalną. Jasna sprawa, że podstawą są giełdy i wymiana bezpośrednia.
Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Kilkanaście dni temu ukazała się ta pozycja dzięki współpracy / przy czynnym udziale browarbizowiczów: azazel82, masumi, Pendragon.
Krótkich recenzji dokonali na swoich blogach Browarnik Tomek, sam Tomek Gebel (azazel82) oraz bloger z kilka Słów o Piwie oraz Mason z Igą (blog Żaba w piwie) na...
Po środku małego miasteczka Detenice stoi ładnie odrestaurowany barokowy zamek.
Ja w skrócie napiszę, że w latach 1948-98 zamek był własnością państwa, które założyło tutaj akademik. Budynek zamku przeszedł ostatnio gruntowną rekonstrukcję, a publiczność może zobaczyć 14...
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r
JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...
Comment