Warunki do przechowywania kapsli

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Buddhist_Monk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.04
    • 4

Warunki do przechowywania kapsli

Jako "nowy" użytkownik forum chciałbym się przywitać.
    Byłbym wdzięczny za kilka informacji na temat warunków przechowywania kapsli do osób je zbierające.
    Jak wygląda kwestia starzenia się kapsli? Czy kapsle z przed kilkunastu/kilkudziesięciu lat dalej wyglądają tak jak wcześniej? W jaki sposób zmienia się ewentualnie ich wygląd zewnętrzny?
    Czy dla zachowania dobrego stanu kapsla wystarczy przetrzymywanie go w atmosferze pozbawionej nadmiernej wilgotności? Czy temperatura powietrza ma znaczenie?
    Jakie inne czynniki, oprócz powodującego blaknięcie światła, mogą wpływać na kondycję kapsli?
    Last edited by Buddhist_Monk; 2016-01-01, 23:09.
  • Buddhist_Monk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.04
    • 4

Nikt? Nic?

Comment

• yoreck
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.04
      • 526

poczytaj tutaj:

Comment

• Buddhist_Monk
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.04
        • 4

Przeglądałem również to forum, jednak dalej mam wątpliwości.
        Przykładowo czy czarne "punkty" widoczne na tych kapslach:

to wynik utleniania się powstałych wcześniej zarysowań lakieru aż do blachy, odpadanie lakieru na skutek utleniania się blachy czy też jest jakiś inny powód.
        Trudno mi znaleźć informację czy w przypadku przechowywania kapsla w odpowiednich warunkach można uniknąć zmiany jego stanu na kształt kapsli zamieszczonych powyżej.
        Last edited by Buddhist_Monk; 2016-01-08, 20:16.

Comment

• chinet
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.04
          • 486

Zbieram kapsle od ponad 25 lat. Posiadam w kolekcji blachy w różnym stanie zachowania, od dziewiczych po takie, które są pokryte w jakimś % rdzą. Część kolekcji od wielu lat trzymam na nieogrzewanym strychu, gdzie w lato nieźle grzeje, a w zimie wprost przeciwnie i nie zauważyłem aby pogorszyła się ich kondycja.
          Nie znam żadnego kolekcjonera, który przechowuje swoją kolekcję w warunkach laboratoryjnych .

Comment

• Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6057

Jako "blacharz" z podobnym stażem sądzę że jedynie wilgoć i ekspozycja w miejscach nasłonecznionych mogą zaszkodzić kapslom w postaci rdzewienia i blaknięcia. Nie sądzę ażeby cokolwiek innego mogło je zniszczyć.
            Pod hasłem blaknięcia mam na myśli wszelkie plastelinowe naklejanki kapsli na ściany, szafki itp jakie były powszechne w czasach gdy sam zaczynałem zbierać i również przez to przeszedłem w bardzo wczesnej fazie kolekcjonerstwa. Wtedy nikomu jeszcze się nie śniło by kapsle wkładać do jakichkolwiek albumów, segregatorów.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Buddhist_Monk
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.04
              • 4

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Buddhist_Monk Wyświetlenie odpowiedzi
              Przykładowo czy czarne "punkty" widoczne na tych kapslach:

to wynik utleniania się powstałych wcześniej zarysowań lakieru aż do blachy, odpadanie lakieru na skutek utleniania się blachy czy też jest jakiś inny powód.
              A te czarne zarysowania/punkty?

Comment

Przetwarzanie...
              X