Dostepne publikacje na temat nas interesujący
Literatura fachowa
Collapse
X
-
chodzi ci o literaturę do kolekcjonowania?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
ale fachową (naukową) czy popularnonaukową czy jakiekolwiek książki o piwie?To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Są wydawnictwa jubileuszowe poszczególnych browarów (np. Tychy, Żywiec) a poza tym, między innymi:
- Gilbert Delos, "Piwa Świata", TwójStyl 2000
- Przemysław Wiśniewski, "Piwa historie niezwykłe", Prego 1993
Trochę literatury można znaleźć w sklepie piwosza: www.piwosz.com.pl
Comment
-
-
to ja trochę tego mam, także z pragi czeskiej z browaru u fleku np ładnie wydana mini książęczkaTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Poszukującym słowa pisanego polecam jedyne polskie pismo dla piwnych kolekcjonerów pt. PIVARIA.
Na jego łamach można znaleźć ciekawostki i bardzo ciekawe artykuły dotyczące birofilii.
Zainteresowanych zachęcam do obejrzenia strony www na serwerze browar'u.
Pozdrawiam:
Krzysztof Żurawski - redaktor naczelny i wydawca PIVARII.
PIVARIA - piwny magazyn kolekcjonerski
pivaria@silesianet.pl
Comment
-
-
Posiadam kazda ilosc literatury fachowej, od kolekcjonerstwa po pytania i odpowiedzi egzaminacyjne do uzyskania tytulu mistrza piwowarskiego. Niestety wszystko w jezyku niemieckim.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Ja sam posiadam spis literatury ponad 500 pozycji. Trochę mam w kserokopiach, troche w notatkach. Ale jest takie dzieło pt. "Literaturverzeichnis des Brauwesens" z 1937 r., autora nie pamiętam - ponad 10.000 pozycji literatury, grubość 7 cm. Do dzisiaj jest przynajmniej 5 razy tyle.
Comment
-
-
Piwowar napisal/a
Posiadam kazda ilosc literatury fachowej, od kolekcjonerstwa po pytania i odpowiedzi egzaminacyjne do uzyskania tytulu mistrza piwowarskiego. Niestety wszystko w jezyku niemieckim.
Moze przedstawisz nam kilka tytulöw z Twojej kolekcji-moze i mi cos brakuje?
Comment
-
-
Zrobię spis i wtedy wszystko umieszczę. Jest tego tyle, że nie jestem w stanie wszystkich wymienić. Samych książek na temat piwowarstwa domowego mam chyba z 5, a do fachowych zaliczam n. p. "Abriß der Bierbrauerei" Autor Ludwig Narziß. Jest to podręcznik, który kosztował mnie 80 marek.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Ostatnio nabyłem w celach edukacyjnych podręcznik wydawnictwa WSIP BROWARNICTWO autorzy Tadeusz Pazera Tadeusz Rzemieniuk. Cena 24,50 zł. Na końcu książki jest spis literatury który z niewielkimi skrótami przytaczam poniżej:
1. Czajkowska D. Witkowska-Gwiazdowska A. Higiena w przemyśle spożywczym. Materiały z seminarium dla pracowników przemysłu piwowarskiego i producentów napojów bezalkoholowych. Instytut Biotech. Przem. Rolno-Spożywczego. Warszawa 1995.
2. Czajkowska D. Witkowska-Gwiazdowska A. :Mikrobiologia w przemyśle piwowarskim. Materiały z kursu organizowanego przez Zakład Mikrobiologi Technicznej IBPRS i firmę Merk Sp. z.o.o. dla pracowników laboratoriów zakładów piwowarskich. Warszawa 1995.
3. Delos G. przełożyli Brudzyński A, Achnio-Brudzyńska A. Księga piw świata. Twój Styl, Warszawa 1994.
4. Dubiel Ł, Kargul K , Zaorski T,Nowoczesne przetwórstwo chmielu. IUNiG,Puławy 1990.
5. Dylikowski W. Browarnictwo .WSIP Warszawa 1993
6. Dylikowski W. Browarnictwo WSIP warszawa 1986
7. Dylikowski W. Browarnictwo WNT Warszawa 1974
8. Dylikowski W, Gołębiewski T, Technologia browarnictwa cz.1 WPLiS Warszawa 1963
9. Genge H.R;; Kuźniarski J.N.S., tłumaczenie: Zespół Tłumaczy Technicznych Euroexpres, Wrocław: Wskazówki dla realizacji procesu warzenia piwa. R.J. Tomilis 1993
10. Hlavacek F. Lhotsky A. Piwowarstwo, Praha 1966
11. Kaczmarek T. Księga piw i browarów polskich Wydawnictwo "BC" Warszawa 1993
12. Kaczmarek T, Rzemieniuk T. Browarnictwo cz.1 WPL Warszawa 1964
13. Kunze W. Technoligie Brauer und Malzer VLB Berlin Verlagsabteilung 1994
14. Kunze W. Technology Brewing and Malting . VLB Berlin 1996
15. Materiały ze spotkania chmielarskiego w Norymbergii 1995, Verlag der VLB Berlin 1994
16. Petersen H. Brauereianlagen , Carl Nurnberg 1993
17. Praca zbiorowa. II szkoła technologii fermentacji "TEMPUS" Fizykochemiczna i biologiczna stabilnośc piwa i napojów fermentowanych . Akademia Rolniczo-Techniczna , Olsztyn 1997
18. Praca zbiorowa: Seminarium "Problemy w technologii i analityce piwa " Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa 1997
19. Praca zbiorowa : II Seminarium; Postępy w technologii i analityce piwa . Beckmann Instruments International S.A Akademia Rolniczo-Techniczna , Olsztyn 1996
20. Praca zbiorowa : Poradnik piwowara . NOT SIGMA , Warszawa 1983
21. Praca zbiorowa : Kontrola chemiczno-technologiczna produkcji słodu i piwa . WPLiS Warszawa 1959
22. Praca zbiorowa: Maszyny i urządzenia słodowni i browarów .WPLiS. Warszawa1956
mam nadzieję , że się to komuś przyda
Comment
-
-
Berry Verhoef - ENCYKLOPEDIE PIVA
Wydana w języku czeskim. Właściwie powinno być "Leksykon" z uwagi na objętość - 304 strony. Trochę zaskakuje brak choćby jednego gatunku naszego piwa tym bardziej, że znalazło się miejsce dla takich "gigantów" światowego piwowarstwa jak Kenia, Zimbabwe czy Wietnam
Jest to w zasadzie jedyny mankament. Omówione zostały najważniejsze gatuki w atrakcyjnej formie. Podział wg. krajów z krótkim rysem historycznym. Dalej alfabetycznie wg. gatunków - zdjęcie butelki, "dane techniczne" i jedno zdanie oceny. Język czeski nie jest tu specjalną przeszkodą w zrozumieniu tekstu.
Jeśli ART nie będzie gwałtownie protestował, od czasu do czasu wrzucę opisy do działu "Piwo-konkretnie".
Zaletą ksiązki jest również jej cena - 311 kC
POLECAMNie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Comment
-
Comment