Dyskusja o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia też ma dobre strony. Człowiek się rozwija.
XX Ankieta Kolekcjonerów Podstawek 2017
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedziDyskusja o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia też ma dobre strony. Człowiek się rozwija.
Ciekawe czy wyślesz wypełnioną ankietę. Czy też po próżnicy swój język tu strzępisz.Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.
Comment
-
-
Nie wiedziałem że warunkiem udziału w dyskusji na forum jest wysłanie ankiety. Tym bardziej że nie zabierałem głosu w sprawie ankiety.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedziNie wiedziałem że warunkiem udziału w dyskusji na forum jest wysłanie ankiety. Tym bardziej że nie zabierałem głosu w sprawie ankiety.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Poprzednio pisałem o w sumie jakiś detalach dotyczących nazewnictwa. Niektórzy pewnie uznają to za czepianie się detali choć wg mnie czepianie merytoryczne przynajmniej
Właśnie zacząłem zliczanie podstawek do Ankiety. Ponieważ podstawki spoza Mazowsza mam w pudełkach a te zliczam tak jak pierwsze wyciągną mi się z szafki. Padło na Elbląg na początek.
I tutaj ZONK.
Ankieta w tym roku jest jak pisze Grzeber robiona w powiązaniu z układem Katalogu. OK, rozumiem i nawet pochwaliłem jednak jest niestety już pierwszy błąd w formularzu i to raczej niestety już nie będzie można uznać za czepianie się z mojej strony.
Na dole formularza, już POD SUMĄ (a więc de facto zliczeniem całego zbioru) jest rubryka podstawki giełdowe. Otóż podstawki giełdowe w Katalogu są co prawda jako osobny punkt ale skoro są w Katalogu więc są wliczane w całość bo rozumiem że suma w Ankiecie jest sumą podstawek jakie ma się wg. systematyki i układu wg katalogu. Wpisując je pod polem suma nie są de facto wliczone w zbiór i w ogóle traktowane jako dodatki, ciekawostki do kolekcji (jak np podstawki z browarów domowych).
Wg mnie najszybszym wyjściem było by doliczenie ich do zbiorów (czyli powinny być na końcu browarów a jeszcze nad sumą
Mógłbym to zmienić u siebie w formularzu ale nie będę ingerował bez zgody Autora w formularz pozatym wiem że zrobiło by to pózniej tylko problem dla Grześka przy kopiowaniu i wklejaniu tabelek.
Co sądzicie o tej uwadze ? PS: wpiszę tak jak ustalił Grzeber ale wg mnie błędem jest oddzielnie spoza sumy zbioru w większości pełnoprawnych (bo zatwierdzonych i zgłoszonych do browarów) podstawek giełdowych. Przynajmniej takimi są podstawki konstancińskie i jabłonowskie z ZGW.Last edited by Cooper; 2018-01-02, 12:59.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
[QUOTE=Cooper;1327291Co sądzicie o tej uwadze ? PS: wpiszę tak jak ustalił Grzeber ale wg mnie błędem jest oddzielnie spoza sumy zbioru w większości pełnoprawnych (bo zatwierdzonych i zgłoszonych do browarów) podstawek giełdowych. Przynajmniej takimi są podstawki konstancińskie i jabłonowskie z ZGW.[/QUOTE]
Póki co, ja pozostawiam podstawki giełdowe ,których nie mam wiele, według starego klucza przypisane do browarów.Zgadzam się z Cooperem.To są podstawki w większości sygnowane przez browary.
Comment
-
-
Podstawek giełdowych z nazwami browarów jest dosyć sporo. Ja mam już nie tak mocny ilościowo zbiór od dekady nie powiększany prawie o całą Polskę a na bank będzie u mnie ponad 50 takich podstawek. Pominięcie ich w ogólnej ilości w zbiorze już jakoś tam widocznie wpłynie na całą sumę.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
@noodles @solfernus
Pax, pax. Trzeba się cieszyć, że są 2 strony do identyfikacji, bo zawsze im więcej tym lepiej. A komu jaka bardziej pasuje to też kwestia przyzwyczajenia oraz profilu kolekcji. No i zawsze zostaje też forum browar.biz
Mam nadzieję, że obaj weźmiecie udział w ankiecie zliczając odpowiednio zidentyfikowane zbiory.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Cooper masz chyba za dużo czasu na takie wynurzenia, poszukał byś fajnych podstawek.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziRozumiem że nazewnictwo polskich browarów w Ankiecie dla przejrzystości jest kropka w kropkę skopiowane z aktualnego katalogu
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziOgólnie więc postękam (chyba więc Autorom katalogu a nie Grzeberowi) na temat błędów i niekonsekwencji nazewnictwa.
- (np) było Okocim a teraz jest Brzesko (Okocim). Rozumiem że browary przypisujemy do miast w jakich się znajdują/znajdowały a nie jak zwyczajowo/historycznie piszą na podstawkach. W takim razie Konstancin powinien być zapisany jako Obory albo Obory (Konstancin) gdyż w takiej miejscowości dokładnie znajdował się ten browar a nazwa Konstancin funkcjonowała dla lepszej rozpoznawalności i lepiej kojarzącej się miejscowości.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi- w miejscowościach gdzie są/było więcej niż 1 browar niektóre browary są, i słusznie, opisane ze swoimi nazwami własnymi a niektóre nie tzn jest tylko nazwa miejscowości np jest tak w przypadku browarów białostockich, brzeskich, kętrzyńskich czy nyskich. Może się zdarzyć np tak że ktoś posiadający pw podstawkę z Kętrzyna (tego czynnego do lat 90) zgłosi ją przez pomyłkę jako tą rzadszą z browaru Genossenschaft tylko dlatego że przy tym browarze jest oznaczenie PW a on właśnie ma podstawkę przedwojenną z Kętrzyna. Oczywiście to małe prawdopodobieństwo ale jednak w sumie to niekonsekwencja w nazwach.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziTak, wiem że zawsze czy prawie zawsze browar bez nazwy własnej to stary, historyczny i najbardziej rozpoznawalny dla danej miejscowości browar ale jednak jest to niekonsekwencja a dopisanie nazwy własnej nie jest żadnym problemem np nazwiska dawnego przedwojennego właściciela
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziOgólnie takie łączenie klasyfikacji Katalog-Ankieta na pewno jest ułatwieniem, uporządkowaniem i ujednoliceniem a także jakąś większą obiektywnością zliczeń w ankiecie. Inna sprawa czy zaszeregowanie niektórych podstawek w Katalogu jest poprawne ale wiadomo że idealnie dla wszystkich zrobić się tego nie da.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziPowodzenia Grzeber w opracowywaniu ankiety. Mam nadzieję że uda Ci się znacznie szybciej wyrobić niż z ostatnią edycją
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziAha , no i Kraków (Relakspol/Stary Kraków)
Tą nazwę zrobiłem po raz pierwszy w ankiecie ja gdyż SK był chyba pierwszym polskim browarem kontraktowym (nie używano wtedy jeszcze tego terminu) i nie wiedziałem jak podstawki z niego ugryźć w klasyfikacji ankiety. Teraz już możemy je zakwalifikować bez problemu gdy powstał specjalny dział browarów kontraktowych.pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziAnkieta w tym roku jest jak pisze Grzeber robiona w powiązaniu z układem Katalogu. OK, rozumiem i nawet pochwaliłem jednak jest niestety już pierwszy błąd w formularzu i to raczej niestety już nie będzie można uznać za czepianie się z mojej strony.
Na dole formularza, już POD SUMĄ (a więc de facto zliczeniem całego zbioru) jest rubryka podstawki giełdowe. Otóż podstawki giełdowe w Katalogu są co prawda jako osobny punkt ale skoro są w Katalogu więc są wliczane w całość bo rozumiem że suma w Ankiecie jest sumą podstawek jakie ma się wg. systematyki i układu wg katalogu. Wpisując je pod polem suma nie są de facto wliczone w zbiór i w ogóle traktowane jako dodatki, ciekawostki do kolekcji (jak np podstawki z browarów domowych).
Wg mnie najszybszym wyjściem było by doliczenie ich do zbiorów (czyli powinny być na końcu browarów a jeszcze nad sumą
Mógłbym to zmienić u siebie w formularzu ale nie będę ingerował bez zgody Autora w formularz pozatym wiem że zrobiło by to pózniej tylko problem dla Grześka przy kopiowaniu i wklejaniu tabelek.
Co sądzicie o tej uwadze ? PS: wpiszę tak jak ustalił Grzeber ale wg mnie błędem jest oddzielnie spoza sumy zbioru w większości pełnoprawnych (bo zatwierdzonych i zgłoszonych do browarów) podstawek giełdowych. Przynajmniej takimi są podstawki konstancińskie i jabłonowskie z ZGW.
Wszelkie uwagi, że komuś się takie katalogowanie nie podoba zapraszam do wygłaszania w temacie o katalogu a nie ankiecie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waclaw67 Wyświetlenie odpowiedziPóki co, ja pozostawiam podstawki giełdowe ,których nie mam wiele, według starego klucza przypisane do browarów.Zgadzam się z Cooperem.To są podstawki w większości sygnowane przez browary.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziPodstawek giełdowych z nazwami browarów jest dosyć sporo. Ja mam już nie tak mocny ilościowo zbiór od dekady nie powiększany prawie o całą Polskę a na bank będzie u mnie ponad 50 takich podstawek. Pominięcie ich w ogólnej ilości w zbiorze już jakoś tam widocznie wpłynie na całą sumę.pozdrawiam
Comment
-
-
Zapraszam na stronę http://www.browarymazowsza.pl/?page_id=9, trochę starowinek i nowości cały czas na bieżąco, dajemy radę, nie może być inaczej, polecamCzymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Półmetek miesiąca minął więc przypominam o ankiecie.
PS. na stronę www.BrowaryMazowsza.pl także zapraszam nie tylko na podstawkipozdrawiam
Comment
-
-
Właśnie wypełniam ankietę i mam problem z browarem Goch. W zeszłorocznej ance był Goch
jako browar Bytów który został zamknięty w 2009. Ale w tym samym miejscu powstał Kaszubski browar Bytów w 2015 i ma swoją oczywiście różną od wcześniejszego podstawkę.
Nie wiem czy poza adresem i pewnie jakimiś garami tudzież innym sprzętem jest jakaś różnica. Zapewne i jacyś pracownicy są ci sami ale czy nie powinno się rozdzielić tych dwóch browarów? W katalogupodstawek.pl są razem ale na browar.biz już nie. Dotychczas też je rozdzielałem. Co o tym sądzicie?Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.
Comment
-
-
Dla mnie to jeden browar i kompletnie nie rozumiem tego rozdzielenia na browar.biz. Na tej zasadzie należałoby rozdzielić większość browarów przed i po wojnie, a w ostatnich latach choćby reaktywowane Ciechanów, czy bodajże Bojanowo.pozdrawiam
Comment
-
Comment