XX Ankieta Kolekcjonerów Podstawek 2017

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • solfernus
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.08
    • 1025

No to wypadałoby połączyć razem krakowski Lubicz z Przemysłowym
    Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2002.11
      • 6059

Rozdzielanie browaru na 2 różne tylko dlatego że miał kilkuletnią przerwę w produkcji jest kompletnie bez sensu i powoduje tylko chaos i bezsensowne namnażanie i tak już sporej ilości browarów jakie były u nas czynne i są czynne.
      Tak jak wspomniał Grzeber wiele browarów np po wojnie miało roczną, kilkuletnią albo i około dekady przerwy w działalności z oczywistych powodów. Takie przerwy też zdarzały się i w okresie międzywojennym np z powodu światowego kryzysu albo przy zmianie właścicieli.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• solfernus
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.08
        • 1025

No to uszy po sobie i dalej klupię w ankiecie
        Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• Cooper
          🥛🥛🥛
          • 2002.11
          • 6059

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solfernus Wyświetlenie odpowiedzi
          No to wypadałoby połączyć razem krakowski Lubicz z Przemysłowym
          Masz rację wg mnie. Jestem chyba jedynym kolekcjonerem który swego czasu (teraz już odpuściłem) trollował za tym żeby uznać je za ciągłość. Fakt że ze znacznego przemysłowego stał się zwykłym restauracyjnym jest dziwne ale jest w pewnym sensie utrzymana ciągłość warzenia pod jednym adresem choć też nie tak w pełni bo obecny adres brewpubu jest wydzielonym z dużej działki browaru przemysłowego i dla odmiany ma po numerze dodaną literkę. Ot, takie detale. Historia browarów jest z reguły inna gdyż to małe browarki upadały a ich połączone parcele w jedną wielką działkę stawały się terenem na którym budowano jeden wielki browar przemysłowy. Takim przykładem z XVIII wieku może być np dubliński Guinness ale i u nas były o wiek późniejsze przykłady np warszawski H&S.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• solfernus
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.08
            • 1025

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
            Masz rację wg mnie. Jestem chyba jedynym kolekcjonerem który swego czasu (teraz już odpuściłem) trollował za tym żeby uznać je za ciągłość. Fakt że ze znacznego przemysłowego stał się zwykłym restauracyjnym jest dziwne ale jest w pewnym sensie utrzymana ciągłość warzenia pod jednym adresem choć też nie tak w pełni bo obecny adres brewpubu jest wydzielonym z dużej działki browaru przemysłowego i dla odmiany ma po numerze dodaną literkę. Ot, takie detale. Historia browarów jest z reguły inna gdyż to małe browarki upadały a ich połączone parcele w jedną wielką działkę stawały się terenem na którym budowano jeden wielki browar przemysłowy. Takim przykładem z XVIII wieku może być np dubliński Guinness ale i u nas były o wiek późniejsze przykłady np warszawski H&S.
            To miód na moje skołatane serce

Comment

• solfernus
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.08
              • 1025

Już kończę a tu kwiatek w pozstaci browaru Zarzecze. W katalogu brak a na b.biz 38 szt i to same kontrakty!

Comment

• Cooper
                🥛🥛🥛
                • 2002.11
                • 6059

Przecież nowy katalog i brobiz mają inne zasady szeregowania podstawek. Nie wiem dlaczemu Cię to zdziwiło.
                ps: cytowanie jest bez sensu skoro odpisujesz bezpośrednio pod cytowanym postem.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Cooper; 2018-01-28, 19:45.

Comment

• grzeber
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 2891

Czas zgłaszania ankiet już minął bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom. Podsumowanie już w toku.

Jeśli jednak ktoś zaspał i na ostatnią chwilę chce przesłać swoje zliczenia proszę o kontakt. Może uda się jeszcze uwzględnić.
                  pozdrawiam
                  www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• skandal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1439

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                    Co Ty w ogóle uskuteczniasz? Inna warzelnia, inny podmiot, pewnie też inny budynek. Wyznacznikiem ma być nr działki? Moze Koscierzyne, nowy budowany bro w ruinach starego Heveliusza i pare innych też połączymy.

Comment

• Cooper
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.11
                      • 6059

O Kościerzynie się nie wypowiadam. Wiem mniejwięcej ale nie dokładnie jak jest/było tam z działką/działkami i nie podałem jej jako przykład. Trzeba by wnikać.

Dziwi Cię Skandal że jest "inna warzelnia, inny podmiot, pewnie też inny budynek". Może tak jest jak piszesz mimo to zdziwił byś się jak np w tyskim Książęcym zmieniały się warzelnie, "podmioty" i budynki a mimo to jest powszechnie uznawany za jeden browar z przeszło 400-letnią historią. Wiele innych browarów przeszło podobną drogę ale tyski jest takim najbliższym przykładem "pod ręką".

No nic podbiłem temat tym offtopem. Może troszkę przynajmniej wpłynie to (i pewnie najbliższy post Skandala) na grześkową motywację do uporania się z ankietą gdyż zobaczy swój wątek na Głównej BroBizu

Comment

• e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19276

Nie kataloguje w ten sposób, więc jest mi to zbyteczne i tzw. zawracanie głowy. Niemniej jeśli się nie było na miejscu to czasem ciężko ocenić czy to jest ciągłość czy nie. Nawet jeśli adres jest ten sam. Stary Lubicz i nowy nie jest dla mnie żadną kontynuacją. Byłby jeśli nowy podmiot nadałby sobie inną nazwę? Ktoś kto widział plac budowy nowych obiektów zapewne zrozumie.

Comment

• HaJni
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.06
                          • 77

Jako że pierwszy raz brałem udział w ankiecie, mam pytanie: będzie jakieś podsumowanie? Tutaj, na maila?

Comment

• Cooper
                            🥛🥛🥛
                            • 2002.11
                            • 6059

Wyniki ankiet zawsze są rozsyłane mailowo do uczestników. Później dopiero ewentualnie udostępniane innym publicznie.
                            A kiedy to będzie to wie tylko Autor a tenże na razie siedzi cicho.

Comment

• genea
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.02
                              • 1515

Może tyle ankiet spłynęło, że mu się Exel zawiesił?
                              Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
                              Bractwo Piwne

Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
                              Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

Comment

• grzeber
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 2891

Panowie żyję! Przepraszam ale natłok spraw pozapodstawkowych oraz technicznych (konieczna wymiana sprzętu na szczęście bez utraty istotnych danych), sprawiła, że ankieta nie jest jeszcze gotowa. Co z tym się wiąże moje nadzieje na marcowy wynik okazały się płonne.

Mam nadzieję, że wyniki będą możliwie szybko.
                                pozdrawiam
                                www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

Przetwarzanie...
                                X