A mnie interesuje katalog czeskich podstawek. dostałem, ale chyba sprzed kilku lat i bardzo niefunkcjonalny. Czy ktoś wie o aktualnym. Ja ten stary próbuję przerobić i uaktualnić ale może niepotrzebnie tracę czas.
Katalogi ?
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
-
Grzegorz_J_bie napisał(a)
Beny mam pytanie do Ciebie, a mianowicie czy dalej będziesz wysyłał uaktualnienia katalogów do ludzi, którzy zakupili wcześniejsze wersje? I jeszcze prośbe o to, że byś może podsunoł jakiś fajny pomysł na to jak te uaktualnienia wdrażać do katalogu. Z góry dzięki!
Otwieramy worda rysujemy tableke, wklejamy obrazek i już możemy poczuć sie jak twórca katalogu.
Comment
-
-
Ahumba napisał(a)
A mnie interesuje katalog czeskich podstawek. dostałem, ale chyba sprzed kilku lat i bardzo niefunkcjonalny. Czy ktoś wie o aktualnym. Ja ten stary próbuję przerobić i uaktualnić ale może niepotrzebnie tracę czas.
Comment
-
-
robox napisał(a)
Pojawił się w obiegu nowy "Katalog kapsli 2002" autorstwa Bartka Sikorskiego.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
a mnie się marzy katalog wafli i etykiet browarów MonachijskichLepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika benyObecnie jest rozwazany projekt stworzenia katalogu polskich etykiet piwnych do roku 1948 i prace sa daleko posuniete! Projektem koordynuje kol Dariusz Orłowski z WarszawyPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauerWiem, że to jest powtórzenie wiadomości, ale ponieważ ja zacząłem temat o katalogu etykiet dolnośląskich i obiecałem zdobyć informacje, więc czuję się zobowiązany podać tę informację od siebie.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
poszukuję informacji o ponizszych katalogach
1. katalog podstawek NRD
Czy ktoś (tu głównie pytanie do forumowiczó zza Odry) wie coś o istnieniu katalogu podstawek z obszaru byłego NRD? Interesują mnie głównie lata podstawek, gdy istniał ten twór państwowy.
Jeśli takiego nie ma to może jest gdzieś jakieś sensowne opracowanie zawierające choćby część NRD-owskich podstawek
2. jakiekolwiek katalogi "zabużańskie"
Interesują mnie również opracowania dotyczące birofilii z okresu międzywojennego z browarów będących przed wojną na terenach Rzeczypospolitej (np. Lwów, Brześć, Wilno).
Swoją drogą to dla mnie dziwne (UWAGA: poruszam znów wyświechtany temat), że tu na forum, wśród browarów historycznych nie ma właśnie browarów "wschodnich".
Warto byłoby to dodać z dwóch powodów:
a) mogłoby być to naprawdę dobre opracowanie historyczno-birofilistyczne tych browarów (z naciskiem na birofilistyczne)
b) "Polskość" części browarów w dziale Historia jest mocno naciągana (nawet jeśli mówimy o pewnej ciągłości browarnictwa w danym rejonie), bowiem skończyły warzyć na długo przed przejęciem tego terenu przez Polskę. Ale są, to OK.
Jednak z drugiej strony kraju, w tym samym okresie istniały browary POLSKIE - nie chodzi mi o własnośc, ale chociażby o to, że produkowały piwa polskojęzyczne .
Myślę, że NIE warto ich POMIJAĆ w dziale Historia (a chociażby nie pomijać ich okresu międzywojennego).
Cóż bowiem stanowi o klasyfikacji browaru? <mordka_pytania_retorycznego>bla bla bla
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalifatSwoją drogą to dla mnie dziwne (UWAGA: poruszam znów wyświechtany temat), że tu na forum, wśród browarów historycznych nie ma właśnie browarów "wschodnich".
a) mogłoby być to naprawdę dobre opracowanie historyczno-birofilistyczne tych browarów (z naciskiem na birofilistyczne)
b) "Polskość" części browarów w dziale Historia jest mocno naciągana (nawet jeśli mówimy o pewnej ciągłości browarnictwa w danym rejonie), bowiem skończyły warzyć na długo przed przejęciem tego terenu przez Polskę. Ale są, to OK.
Jednak z drugiej strony kraju, w tym samym okresie istniały browary POLSKIE - nie chodzi mi o własnośc, ale chociażby o to, że produkowały piwa polskojęzyczne .
Myślę, że NIE warto ich POMIJAĆ w dziale Historia (a chociażby nie pomijać ich okresu międzywojennego)."Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalifat2. jakiekolwiek katalogi "zabużańskie"
Interesują mnie również opracowania dotyczące birofilii z okresu międzywojennego z browarów będących przed wojną na terenach Rzeczypospolitej (np. Lwów, Brześć, Wilno).
Swoją drogą to dla mnie dziwne (UWAGA: poruszam znów wyświechtany temat), że tu na forum, wśród browarów historycznych nie ma właśnie browarów "wschodnich".
Myślę, że NIE warto ich POMIJAĆ w dziale Historia (a chociażby nie pomijać ich okresu międzywojennego).
Ad cała reszta. Takich opracowań nie ma bo nikt ich jeszcze nie zrobił - jeśli posiadasz jakieś materiały to zawsze mozesz takowe zrobić i zamieścić.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Jedyne wyjście to zakasać rękawy i szukać. Ja od roku przeglądam prasę austriacką i czeską. Tam można od czasu do czasu znaleźć informacje na temat browarów Galicji. Jak do tej pory nie posiadam co prawda ogromu informacji na ten temat, ale myślę że z czasem uda mi się zrekonstruować historię przynajmniej większych browarów. Jestem pewien że w archiwach krajowych można znaleźć więcej materiałów. Wiedza niestety kosztuje i trzeba poświęcić czasami kilka tygodni urlopu, aby czegoś się dowiedzieć.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowartrzeba poświęcić czasami kilka tygodni urlopu, aby czegoś się dowiedzieć.
Żeby zrobić naprawdę rzetelny spis browarów, oparty na archiwach, a nie adressbuchach, należałoby poświęcić całe życie. A i to mogłoby braknąć czasu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeberJak wyglądaja sprawy z wyżej wymienionymi katalogami ? Czy prace są kontynuowane czy może owe projekty zostały zarzucone ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNie wprowadzaj ludzi w błąd. Samo przeczytanie spisu spółek akcyjnych w Niemczech z roku 1936 to dwa bite dni siedzenia w bibliotece.
trzeba poświęcić czasami kilka tygodni urlopu, aby czegoś się dowiedzieć.
CZEGOŚ DOWIEDZIEĆ a nie, żeby opracować taki katalogWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Faktem jest, że jutro znów poświęcam cztery godziny swojego życia na szperanie w starych księgach i gazetach. Tak naprawdę to słowo "poświęcam" jest tutaj nie bardzo na miejscu, bo od tygodnia o niczym innym nie myślę i cieszę się na ten piątek.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
Comment