Jak to jest z kapslami??

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Beermatt
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 192

Ja także nie zbieram kapsli z różnymi sygnaturami. Kilka lat temu tylku kilku kolekcjonerów kapsli w Polsce ( znanych mi osobiście a biorących udział w ankiecie Krzyśka Ż) babrało się w sygnaturach. Potem Ci, którzy mieli mniej kapsli przerzucili się na sygnatury by za bardzo nie odstawać od reszty. Z tego co wiem ( z kolekcjonerów biorących udział w ankiecie ) to tylko ja i kolekcjoner z Czeladzi nie zbieramy kapsli z uwzględnieniem sygnatur.
    A kapsle licze oczywiście na wzory, każdy jeden musi czymś się różnić od następnego ( i nie chodzi tu o sygnaturę

Comment

• slavoy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2001.10
      • 5055

Ja równierz nie zbieram z uwzględnieniem sygnatur i spodów. Kiedyś próbowałem bawić się w sygnatury, ale samego standardowego Heinekena wyszło mi ponad 50 sztuk, innych sygnowanych kapsli też od kilku do kilkudziesięcou sztuk. Zaczęło brakować miejsca, czasu i nerwów na sprawdzanie i selekcjonowanie, więc dałem sobie spokój.
      Na początku mej przygody zbieracza zbierałem też różne spody - wtedy głównie od 10,5. Po jakimś czasie dałem równmież spokój.
      Selekcjonuję natomiast kapsle na różnych rodzajach blachy. Np. standarowy kapsel od Warki Strong - jeden zrobiony jest z blachy o wyraźnym złotym odcieniu, inny na bladej, metalicznej. Do tego też raz bywa na blasze całkiem gładkiej, raz na takiej "ziarnistej", innym natomiast razem na takiej (cholera jak to nazwać?) szlifowanej. W takim wypadku trafia się co najwyżej kilka kapsli tego samego rodzaju.
      Dick Laurent is dead.

Comment

• paveuek
        Porucznik Browarny Tester
        • 2001.09
        • 415

slavoy napisał(a)
        Selekcjonuję natomiast kapsle na różnych rodzajach blachy.

Takie kapsle najczęsciej różnią się też sygnaturami...
        Katalog polskich kapsli od piwa: www.kapsle.xon.pl
        Polskie forum kolekcjonerów kapsli: www.forum.kapsle.xon.pl

Comment

• slavoy
          🥛🥛🥛
          • 2001.10
          • 5055

Tak to prawda, ale na jednym rodzaju blachy może być wieeeeele sygnatur.
          Dick Laurent is dead.

Comment

• Sikor
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2001.11
            • 43

Ja akurat będę odstawał od większości przdmówców. Zbieram kapsle i na sygnatury, chociaż zwracam na to już coraz mniej uwagi, i na odwotki. Podniecają mnie odwrotki polskie ale odkładam także odwrotki z zagranicy. Zagranicznych jednak nie liczę w ankiecie. Troch to skomplikowane ale daje mi radochę.
            Na koniec jeszcze słowko co do stwierdzenia Paveuka - "Co do 10,5 to tak naprawdę nikt nie wie ile wyszło różnych wzorów - więc jaki to ma sens?".
            Wiem dokładnie ile ich wyszło. Wiem też ile ich było w zależności od sygnatur. I zbieranie ich ma dla mnie sens.
            Sikor

Comment

• pieczarek
              • 2001.06
              • 5011

Kapsli nie zbieram ale zaciekawił mnie temat ilości odwrotek 10,5.
              Sikor, ile było tych odwrotek?
              I jak ustaliłeś tę ilość? Dowiedziałeś się w browarze? A może po prostu zebrałeś wszystkie i wówczas zwyczajnie je policzyłeś?

Comment

• Andi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.07
                • 1915

Jak to jest z Kapslami.

Dobrze ze sa tacy ludzie ze zbieraja Sygnatury i Odwrotki.Jak by kazdy kolekcjoner posiadal srtone internetowa i w niej zamieszczal swoje zbiory mozna by na podstawie stworzyc katalogi co by bylo swietna sprawa.
                Dzieki wlasnie Sikorowi powstal pierwszy Polski katalog polskich kapsli-wielkie dzieki mu za to i zeby Ten byl na bierzaco Uaktualniany-bo wiadomo ze zawsze cos nowego dojdzie a moze i ze staroci cos sie wygrzebie
                Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de

Comment

• Sikor
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2001.11
                  • 43

O ilości kapsli od 10,5 dowiedziałem się faktycznie nie z browaru, oni sami nie bardzo wiedzą ile tego było, a zbierając informacje od kolekcjonerów gdy robiłem katalog. Nie przeczę, że może moje informacje nie są pełne i wśród kolekcjonerów są jakieś pojedyncze sztuki, o których nic nie wiem. W każdym razie jak dotąd (a trwa to już parę lat) nie dostałem żadnych informacji o innych napisach niż te, które mam spisane w katalogu. Informacje zbierałem i zbieram cały czas od wielu różnych ludzi i myślę, że jeśli nikt nic nie znalazł dotąd to raczej jest to całość tej serii.
                  Je
                  Sikor

Comment

• Sikor
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2001.11
                    • 43

To je na końcu poprzedniej wypowiedzi to nie okrzyk satysfakcji ale niedokończone zdane.
                    Jeśli chodzi okatalog to jest on cały czas aktualizowany. Informacje spływają z różnych stron Polski. Jak dotąd wyszło w tym roku ponad 130 kapsli polskich (liczę wszelkie odmiany wzorów, sygnatur i nadruków na wewnętrznej stronie kapsli). Pokazał się też "nowy" stary kapsel ze Skierniewic - Strakacz.
                    Sikor

Comment

• baklazanek
                      † 2014 Piwosz w Raju
                      • 2001.08
                      • 3562

Ja tam kapsli nie zbieram no chyba że tylko po to żeby wymienić się nimi za etykiety. Ale ciekawi mnie czy ten katalog choć w okrojonej wersji można znaleźć w internecie??

Comment

• Beermatt
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 192

Odpowiadam w imieniu Sikora ale chyba w imię wielokapslowej znajomości mi wybaczy
                        Katalogu nie można znaleźć w internecie jest on do nabycia u samego autora czyli Sikora.( na płytce CD) Kosztowało go to trochę pracy i do niego zwracają sie wszyscy zainteresowani . Sama taki katalog posiadam i niewiarygodnie ułatwia on wymiany ( można podawać liczby a nie wypisywać długie listy kapsli ) a także pozwala zachować porządek w zbiorach. ( co przy większej liczbie łatwe nie jest )
                        Prosze nie posądzać mnie o reklamę ani o koneksje z autorem .
                        Ten katalog to niezła sprawa.

Comment

• baklazanek
                          † 2014 Piwosz w Raju
                          • 2001.08
                          • 3562

Dzięki za informację. Ciekawe czy jest katalog etykietek??

Comment

• Beermatt
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 192

Nie wiem czy jest ale wiem kto będzie wiedział . BENY

( ten temat już chyba gdzieś się na Forum przewinął , chyba to były Katalogi czy cóś)

Comment

• baklazanek
                              † 2014 Piwosz w Raju
                              • 2001.08
                              • 3562

Dobra dzięki, poszukam sobie

Comment

• behemoth
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.12
                                • 248

Beermatt napisał(a)
                                Nie wiem czy jest ale wiem kto będzie wiedział . BENY

( ten temat już chyba gdzieś się na Forum przewinął , chyba to były Katalogi czy cóś)
                                Ten temat faktycznie przewinął się już przez forum. Mowa była tam o tym, że prace nad katalogiem etykiet (do roku '66) trwają. Jednak moje pytanie o zaawansowanie prac pozostało bez odpowiedzi mimo, że podobno tym pracom przewodniczy nasz forumowy kolega...

Comment

Przetwarzanie...
                                X