Popieram powstanie spisu "przyjaznych" browarów. Bo to jest nam bardzo potrzebne. dostałem oodpowiedź z browaru Farson
z Malty, że prześlą mi etykiety i podstawki.
Pozdrowionka
A ja się dowiedziałem że Poczta wycofała stare kupony i wprowadziła nowe nie wiem na czym zmiana polega, ale ani jednych ani drugich nie ma. Pewnie chodzi i przystosowanie do UE . Wysłałem maila z pytaniem o co chodzi. Poczekamy, zobaczymy.
zgadza się coś takiego miałobyć robione, z powodu podrabiania tych kuponów czy coś takiego (nie jestem pewien). Ale standardowo jak to w Polsce coś nowego i nikt nic nie wie, bo czeka na rozkazy z góry. Ja też zapytam sie w źródłach radiowych.
Pozdrowionka
Zgadzam się, że to broń obosieczna...
Z reguły jest bowiem tak, że gdy jakiś browar zostanie rozpracowany w jakimś kraju jako taki co wysyła to dostaje lawinę gotowców (słyszałem nawet o takich co to żeby mieć etykiety na wymianę angażują w wysyłanie maili kumpli nie-kolekcjonerów) z tej samej okolicy. Wydaje się, że stąd mogą pojawiac się różnice w traktowaniu poszczególnych próśb przez ten sam browar. Gdybym był takim rozsyłaczem to chyba na setnę prośbę z Polski w ciągu miesiąca chyba bym już nie zareagował.
Najgorsza wieś jest wtedy gdy taki gotowiec ma błędy że tak powiem wpadające w ucho (tak było niestety ze słowem Merci w gotowcu francuskim)...
Podsumowując powyższe - nie znając języka urzedowego browaru, najlepiej chyba pisać swoimi słowami (nawet z błędami) po angielsku. Ja tak robię z Niemcami i efekt jest w sumie niezły.
Oczywiscie wszystko ma swoją cenę - wydaje mi się, ze piszac po angielsku od części browarów francuskich nie dostałbym nic.
Złotego środka każdy niech szuka sam - informacje na forum kto dostał a kto nie dostał niech będą swego rodzaju rankingiem (w którym nie o jak najlepszy gotowiec niech chodzi).
Ludzie z całego świata myślą, że wysyłają w miarę poufnego maila a to wszystko ląduje w guestbooku, ktory każdy może przejrzeć... Mozna mniej więcej oszacować, ile maili dostaje niezbyt popularny (rosyjskojęzyczny) browar, przejrzeć adresy innych kolekcjonerów i przeanalizować całkiem poważne oferty biznesowe. Najlepszy tekst był na stronie 21 (do niej właśnie odnośnik) - nr strony pewnie uległ zmianie w ciągu tych kilku tygodni jakie upłynęły od mojej wizyty - próba wynajęcia jakiemuś pracownikowi browaru (który chyba zamierza uciec z kasą) willi na wyspach Bahama
A propos zalotów do pań z Pilsnera.
Jakiś rok temu wysłałem maila, adresu nie pamiętam, płci czytelnika nie znam, ale prosiłem tylko o etykiety a dostałem polecony z całym stekiem materiałów reklamowych, porcją etykiet i naprawdę ładną czapeczką...
celt_birofil napisal/a Ja dostałem trochę mniej bo 17, ale każdą inną
Niniejszym dziękuję naszemu forumowemu koledze o wdzięcznym nicku Żywiec za przesyłkę. Przyszła oficjalnym listem poleconym z Piwiarni Żywieckiej.
Tylko nie rzucajcie się wszyscy na raz na Grzegorza Zwierzynę vel Żywiec, bo się chłop załamie.
I do mnie dotarła spora przesyłka od Żywca z etykietami, z czego 95% doszło do zbioru
Dzieki Żywiec.
A ja wysyłałem maila do Żywca w okolicach 15-16 stycznia i na razie cisza. Wczoraj natomiast przyszło 5 zagranicznych: Radeberger, Beck's, Hubertus, Kulmbacher, Krkonos. Mam już w sumie wyciętych z kopert 9 frankatur i się zastanawiam czy nie zbierać też tego...
Też dostajecie koperty stemplowane, bez znaczków?
albeertos napisal/a Mam już w sumie wyciętych z kopert 9 frankatur i się zastanawiam czy nie zbierać też tego...
Też dostajecie koperty stemplowane, bez znaczków?
Ja też bym zbierał, ale na co drugiej jest stempel z poczty polskiej "nadeszło uszkodzone" więc zbieram stempelki.
Kurde, napisałem że zbieram. A mówiłem że się zastanawiam
Cześć dostałem dzisiaj przesyłki z Chimaya i z Cernej Hory (tylko etykiety 2 komplety). A w sumie to tylko z poslkich browarów i z jednego czeskiego dostałem listy ze znaczkami, reszta to pieczątki.
Pozdrowionka
Comment