Brok Sambor, sygnatura "S" na XII.
Kapsle polskie - nowości! Temat zbiorczy
Collapse
X
-
Last edited by adam16; 2007-11-08, 18:12.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Ja wiem że jest produkowany w Niemczech ale to cholewci napis jest jak najbardziej polski.
Podobno to jest ten sam właściciel co i Juranda. Dla mnie z samej szaty graficznej to bardziej polski kapsel niż eksportówki z Brzegu czy Głubczyc.miodekComment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Z tego co wiem (ale moze sie myle) Faustus nigdy nie był warzony w Polsce więc nie jest polskim kapslem. To że ma napisy po polsku albo że był warzony na zamówienie polskiego browaru (zresztą już nieczynnego. Przy okazji pytanie jesli to piwo jest nadal warzone to dla kogo ?) nie ma tutaj najmniejszego znaczenia. Sentymenty sentymentami ale zasady w kolekcjonerstwie są zasadami... Podobnie sprawa ma sie z kapslem na Okocim Pszeniczne z tym że tam oprócz tego że nie jest to kapsel polski to nie wiadomo więcejPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Z tego co wiem (ale moze sie myle) Faustus nigdy nie był warzony w Polsce więc nie jest polskim kapslem. To że ma napisy po polsku albo że był warzony na zamówienie polskiego browaru (zresztą już nieczynnego. Przy okazji pytanie jesli to piwo jest nadal warzone to dla kogo ?) nie ma tutaj najmniejszego znaczenia. Sentymenty sentymentami ale zasady w kolekcjonerstwie są zasadami... Podobnie sprawa ma sie z kapslem na Okocim Pszeniczne z tym że tam oprócz tego że nie jest to kapsel polski to nie wiadomo więcej
Ja na przykład zbieram polskie etykiety, ale również takie jak Faustus, jabłonowskie pszeniczniaki, czy np. od piw warzonych za granicą a rozlewanych w polskich rozlewniach. Kiedy będę brał udział w jakiejś ankiecie (jeśli jeszcze takowa będzie) mogę ich nie liczyć, ale włączyć do zbioru nikt mi nie zabroni.Comment
-
5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Osobiście nie zaliczałbym tego do Juranda tak jak nie zaliczałem i wcześniej.Last edited by adam16; 2007-11-10, 19:28.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Wraca odwieczny temat jednolitych zasad kolekcjonerstwa .
Ja na przykład zbieram polskie etykiety, ale również takie jak Faustus, jabłonowskie pszeniczniaki, czy np. od piw warzonych za granicą a rozlewanych w polskich rozlewniach. Kiedy będę brał udział w jakiejś ankiecie (jeśli jeszcze takowa będzie) mogę ich nie liczyć, ale włączyć do zbioru nikt mi nie zabroni.
W zasadzie na tej podstawie można pójść dalej i stwierdzić iż nadal istnieje browar Haberbuscha gdyż w latach 90. ub. wieku została stworzona spółka (nie mam zupełnie pojęcia czym się zajmuje i gdzie jest jej siedziba ) o nazwie "Zjednoczone Browary Warszawskie Haberbusch i Schiele" którą powołali spadkobiercy przedwojennego browaru tylko po to by wnieść rozszczenia majątkowe. Jak pokazał czas niestety nie dało im to wiele.
Czyli nie jest tak żle z tym naszym browarnictwem. Wiele browarów które jak się nam wydawało - zostało bezpowrotnie zamkniętych - działa nadalPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
Comment