Ocena - wymiana

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzych15
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.10
    • 596

Ocena - wymiana

Na zachodnich giełdach spotkałem się z takim zjawiskiem jak wymiana podstawek na zasadzie wartości punktowej.Np.jakaś podstawka ma 100 punktów wartości i nie muszę koniecznie jej wymienić na taką samą a mogę zaproponować np. 4 podstawki za 25 punktów.oczywiście za zgodą wymieniających się.Chciałbym poznać opinię forumowiczów a może sami zaobserwowali takie zjawisko.
    krzych
    Dzień bez piwa to stracony dzień.
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

spotkałem sie już z "punktowaniem" przy wymianie etykiet i dla mnie pierwsz reakcja to był smiech..., a kto niby przydziela punkty danej etykiecie czy podstawce? czy etkieta z danego ma tyle a tyle punktów a etykieta starsza o tyle więcej? kto to ustala? a jak Tobie zabrakinie np 2 punktów to sie nie wymienisz lub bedziesz "wisial" dwa punkty?
    Moze i na zachodzie to jest dobre, ale juz spotkałem opinie, ze punktowanie jest conajmniej śmieszne, bo jesli ja sie chcę z kimś wymienić to daje co mam i albo ktos to zaakceptuje albo nie, to jest niepotrzebne komplikowanie sobie zycia, takie jest moje zdanie
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Krzych15
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.10
      • 596

No i na takie właśnie opinie liczę ,nie zakładam z góry że pomysł chwyci i że wszyscy się muszą do niego stosować ,a z punktami tak jak z ceną kto ją ustala??
      krzych
      Dzień bez piwa to stracony dzień.

Comment

• Dudlik
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.11
        • 269

Zgadzam się z przedmówcami to po prostu bezsens! To prywatna sprawa między kontrahentami i jeżli akceptują wymianę to nie ma o czym mówić. Nie wszystko co z zachodu musi być dobre, obyczje także.
        Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

Comment

• ppns
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.10
          • 1737

Odp: Ocena - wymiana

Krzych15 napisał(a)
          Na zachodnich giełdach ..... .
          Podaj namiary , w których miejscach na zachodzie na giełdach spotkałeś się z takim sposobem wyceny walorów. Niektórzy z forumowiczów mieszkających dość blisko Odry mogliby zechcieć
          wybrać się na taką giełdę.

Co do sposobu wyceny jakiegokolwiek
          gadżetu piwnego (etykiety , podstawki , podkładki , otwieracza , itd., itp.) można przyjąć jakikolwiek system , np.: cenowy , punktowy.
          Różnicę w wycenie przy dokonywaniu wymiany najlepiej zniwelować tak .
          piwoppns@wp.pl

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

Odp: Odp: Ocena - wymiana

ppns napisał(a)

Co do sposobu wyceny jakiegokolwiek
            gadżetu piwnego (etykiety , podstawki , podkładki , otwieracza , itd., itp.) można przyjąć jakikolwiek system , np.: cenowy , punktowy.
            Różnicę w wycenie przy dokonywaniu wymiany najlepiej zniwelować tak .
            jakikolwiek system? jesli ktoś cos sprzedaje to albo za cenę wywoławczą albo utargowaną, a jesli wymiana to na zasadzie dogadania, Ty mi to ja Tobie tamto i sprawa załatwiona, a tak bedzie się człowiek zastanawiał skąd wziąć tyle a tyle to punktów
            jeśli wymiana to tylko tradycyjna i przy piwie, a punkty proponuję zostawić tym którzy je lubią
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• ppns
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.10
              • 1737

Odp: Odp: Odp: Ocena - wymiana

becik napisał(a)

jakikolwiek system ?

Właśnie o tym myślałem. Jakikolwiek oznacza taki , który zaakceptują obie strony transakcji. Czyli przede wszystkim nie sformalizowany
              narzuconymi regułami. Ważne , aby początek negocjacji zacząć wspólnie , na na zkończenie także należy wspólnie
              piwoppns@wp.pl

Comment

• cosnek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2002.01
                • 110

Ostatni chciałem się pozbyć etykiet i wymienić na podstawki. Gość w ciemno wyskoczył, że za 5 etykiet daje 1 podstawkę.
                Każdy ma swoje wartości kolekcji i np. ja mógłbym mu zaproponować relacje odwrotne.
                Jednak przy odrobinie chęci i bliskim spotkaniu napewno wszystkie transakcje dojdą do skutku.
                Tylko bez zbednego sztywniactwa w cenach i punktach
                wafelki do wymiany
                wafelkipiwne.w.interia.pl

Comment

• Andi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.07
                  • 1915

Wycena

A wiec nie ma czegos takiego jak wycena ,czy punktowanie-kazdy kolekcjoner wie sam ile ma wziac za dany egzemplarz albo w zamian za co go wymienic.
                  Stare poszukiwane Egzemplaze maja swa wartosc i tutaj sie nie da nic zrobic tylko zaplacic tyle a tyle za jeden wafel albo Etykiete.
                  Przy masöwce z wszystkich panstw niektörzy kolekcjonerzy pröbuja nazucic ceny i tak np za Egzemplarze z Krajöw Egzotycznych pröbuja dostac wiecej kasy niz za Polskie czy Niemieckie-dla mnie jest to Bezsens bo czsem ten Polski jest dla mnie wartosciowszy niz ten z Afryki.
                  W klubach sa podane ceny za 1 Wafel,Etykiete czy kapsel/wszystkie nowe/ i juz tak jest przyjete ze za 1 Wafel przy wymianie otrzymuje sie 2 Kapsle albo 2 Etykiety.No cöz pomimo ze zbieram sam Kapsle musze przyznac ze maja one najmniejsza wartosc kolekcjonerska ze wszystkich gazdrzy piwnych i nie spotkalem sie zeby ktos otrzymal cuda za jedna blache gdy tymczasem widzialem olbrzymie ceny za wafle albo Etykiety.
                  przede wszystkim jest to spowodowane ze kolekcjoneröw wafli albo etykiet jesz o wiele wiele wiecej niz Kapslarzy.
                  Niektörzy Kolekcjonerzy pröbuja na swych stronach Internetowych stworzyc cos w rodzaju cennika ale to tylko pröby i w zasadzie nikt tego nie bierze na serio.A jeszcze inni podaja swe Egzemplaze na Aukcje sprzedazy w Allegro,Ebey itp zeby tylko sie zorientowac kto da wiecej
                  Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de

Comment