Na zachodnich giełdach spotkałem się z takim zjawiskiem jak wymiana podstawek na zasadzie wartości punktowej.Np.jakaś podstawka ma 100 punktów wartości i nie muszę koniecznie jej wymienić na taką samą a mogę zaproponować np. 4 podstawki za 25 punktów.oczywiście za zgodą wymieniających się.Chciałbym poznać opinię forumowiczów a może sami zaobserwowali takie zjawisko.
Ocena - wymiana
Collapse
X
-
spotkałem sie już z "punktowaniem" przy wymianie etykiet i dla mnie pierwsz reakcja to był smiech..., a kto niby przydziela punkty danej etykiecie czy podstawce? czy etkieta z danego ma tyle a tyle punktów a etykieta starsza o tyle więcej? kto to ustala? a jak Tobie zabrakinie np 2 punktów to sie nie wymienisz lub bedziesz "wisial" dwa punkty?
Moze i na zachodzie to jest dobre, ale juz spotkałem opinie, ze punktowanie jest conajmniej śmieszne, bo jesli ja sie chcę z kimś wymienić to daje co mam i albo ktos to zaakceptuje albo nie, to jest niepotrzebne komplikowanie sobie zycia, takie jest moje zdanieGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Zgadzam się z przedmówcami to po prostu bezsens! To prywatna sprawa między kontrahentami i jeżli akceptują wymianę to nie ma o czym mówić. Nie wszystko co z zachodu musi być dobre, obyczje także.Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!
Comment
-
-
Odp: Ocena - wymiana
Krzych15 napisał(a)
Na zachodnich giełdach ..... .
wybrać się na taką giełdę.
Co do sposobu wyceny jakiegokolwiek
gadżetu piwnego (etykiety , podstawki , podkładki , otwieracza , itd., itp.) można przyjąć jakikolwiek system , np.: cenowy , punktowy.
Różnicę w wycenie przy dokonywaniu wymiany najlepiej zniwelować tak .piwoppns@wp.pl
Comment
-
-
Odp: Odp: Ocena - wymiana
ppns napisał(a)
Co do sposobu wyceny jakiegokolwiek
gadżetu piwnego (etykiety , podstawki , podkładki , otwieracza , itd., itp.) można przyjąć jakikolwiek system , np.: cenowy , punktowy.
Różnicę w wycenie przy dokonywaniu wymiany najlepiej zniwelować tak .
jeśli wymiana to tylko tradycyjna i przy piwie, a punkty proponuję zostawić tym którzy je lubiąGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Odp: Odp: Odp: Ocena - wymiana
becik napisał(a)
jakikolwiek system ?
narzuconymi regułami. Ważne , aby początek negocjacji zacząć wspólnie , na na zkończenie także należy wspólniepiwoppns@wp.pl
Comment
-
-
Ostatni chciałem się pozbyć etykiet i wymienić na podstawki. Gość w ciemno wyskoczył, że za 5 etykiet daje 1 podstawkę.
Każdy ma swoje wartości kolekcji i np. ja mógłbym mu zaproponować relacje odwrotne.
Jednak przy odrobinie chęci i bliskim spotkaniu napewno wszystkie transakcje dojdą do skutku.
Tylko bez zbednego sztywniactwa w cenach i punktachwafelki do wymiany
wafelkipiwne.w.interia.pl
Comment
-
-
Wycena
A wiec nie ma czegos takiego jak wycena ,czy punktowanie-kazdy kolekcjoner wie sam ile ma wziac za dany egzemplarz albo w zamian za co go wymienic.
Stare poszukiwane Egzemplaze maja swa wartosc i tutaj sie nie da nic zrobic tylko zaplacic tyle a tyle za jeden wafel albo Etykiete.
Przy masöwce z wszystkich panstw niektörzy kolekcjonerzy pröbuja nazucic ceny i tak np za Egzemplarze z Krajöw Egzotycznych pröbuja dostac wiecej kasy niz za Polskie czy Niemieckie-dla mnie jest to Bezsens bo czsem ten Polski jest dla mnie wartosciowszy niz ten z Afryki.
W klubach sa podane ceny za 1 Wafel,Etykiete czy kapsel/wszystkie nowe/ i juz tak jest przyjete ze za 1 Wafel przy wymianie otrzymuje sie 2 Kapsle albo 2 Etykiety.No cöz pomimo ze zbieram sam Kapsle musze przyznac ze maja one najmniejsza wartosc kolekcjonerska ze wszystkich gazdrzy piwnych i nie spotkalem sie zeby ktos otrzymal cuda za jedna blache gdy tymczasem widzialem olbrzymie ceny za wafle albo Etykiety.
przede wszystkim jest to spowodowane ze kolekcjoneröw wafli albo etykiet jesz o wiele wiele wiecej niz Kapslarzy.
Niektörzy Kolekcjonerzy pröbuja na swych stronach Internetowych stworzyc cos w rodzaju cennika ale to tylko pröby i w zasadzie nikt tego nie bierze na serio.A jeszcze inni podaja swe Egzemplaze na Aukcje sprzedazy w Allegro,Ebey itp zeby tylko sie zorientowac kto da wiecej
Comment
-
Comment