Rok temu również uskarżałem się na forum, że mam kłopoty z odklejeniem etykiety z ciechanowskiego Miodowego. Zareagował na to kolega molpiwny, który zupełnie bezinteresownie przysłał mi nieklejoną wersję tej i innych etykiet z Browaru Ciechanów, za co korzystając z okazji jeszcze raz mu dziękuję .
Odmaczanie / odklejanie etykiet z butelek
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13Wykazuląc duzą dozę cierpliwości po 2-3 dniach moczenia butelki w naprzemian zimnej i cieplej wodzie osiagnąlem pelny sukces. Na pytanie powyzsze odpowiadam więc: JA
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antośposiadam kolekcję około2000 tysięcy etykiet z piw które wypiłem ,każda inna i jest to moje oczko w głowie
Comment
-
-
Osobiście najwiekszy problem miałem z etykietami z piwa El Che i Fuherbeer (Włochy - tam sa fotki tych etykiet).Po czterech dobach moczenie w Italii, musiałem je przywieść do kraju. W domu po kilku dniach moczenia musiałem użyć żyletki aby je zdjąć .Wyszło to kiepsko ( co widać ). Wszelkie inne etykiety z piw które pije i opisuję schodzą bez problemu.Jedne po godzinie , inne po 72 godzinach.2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antośposiadam kolekcję około2000 tysięcy etykiet z piw które wypiłem ,każda inna i jest to moje oczko w głowiepozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh(Włochy) Wszelkie inne etykiety z piw które pije i opisuję schodzą bez problemu.Jedne po godzinie , inne po 72 godzinach.
Miałem kiedyś problem z włoska etykietą i nie mogłem jej za żadne skarby odmoczyć... a tu pewnego razu w cichej spokojnej zatoczce Morza Egejskiego znalazłem butelkę a obok niej etykietę odklejoną i w pieknym stanie (brzmi jak bajka, ale to fakt ).
Sól (juz ktoś o niej pisał). Boje sie jej i rzadko uzywam, ale jest moja ostatnia deską ratunku, gdy po 72 godzinach nic sie nie dzieje dodaje soli i pomaga!!!!
Mimo tych wszystkich zabiegów kiszę butelkę po "chińskim" EXTRA YANIJING. Etykieta i krawatka poszły jak po masle, ale przy kontrze się poddałem. 10 dni moczenia, solenia itp. Kontra ani rusz...Poszukuję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaumpotem przyklejam ją do ściany w łazience na flizę klejem na zewnątrz
A odpowiadając na pytanie: pierwszą część operacji wykonuję podobnie jak Shlangbaum, potem suszę ją pod kilkoma ciężkimi książkami, włożoną pomiędzy dwie chustki higieniczne. Najlepszy efekt jest wtedy, kiedy wyjmę etykietę prawie suchą ale nie całkiem i włożę między kartki grubej książki. A i tak czasami wychodzi jak nówka, a czasami nie i chyba zależy to od papieru i kleju.
Comment
-
-
-
Bardzao fajny temat, ja odlepiam bo:
1 jak wyżej już było napisane teoretycznie pozostaje jakieś wspomnienie (smaku, sytuacji)
2 na kontrach jest termin przydatności do spozycia co pozwala poźniej określić w orientacyjnie rok używania danej etykiety
3 nie jestem pewien czy uda mi się uzuskać taki wzór etykiety (browar, wymiana, giełda)
Odmaczanie: ciepła woda + cierpliwość a do suszenia i prostowania polecam starą suszarke do zdjęć (jak zrobie zdjęcia to wstawie, a kto kiedyś się zajmował fotografią to wie o co chodzi).
A wczoraj trafiłem Królewskie gdzie wszystko co powinno być złote jest żółte.znany gamoń wiosłowy
Comment
-
Comment