Ja tez zaczynałem w Polsce i to w dodatku w małej miejscowości. pojechałem kiedyś do jednego wiejskiego baru i zagiglałem parę podstawek. Wróciłem tam za dwa tygodnie i od włascicielkki dostałem kilkanaście starych podstawek niemieckich. I tak się zaczęło.
Podstawki - Wasze początki
Collapse
X
-
JAk i skąd??
Hej!!! Witam wszystkich!!!
Proponuje o to taką kwestie poruszyć!!
W jaki niesamowity sposób udało wam się powiększyć kolekcje??
Ja zbieram podstawki pod piwo z angielska beermate, moja skromna kolekcja liczy 3 pełne pudełka po butach. Ostatnio kumpel się do mnie zgłosił czy nie chce kupiś od kolesia podstawek. Było tego ze 150. Co się okazało koleś zbierał posdtawki w latach 70 a potem do pudł, taśmą i leżało jakieś 15 - 20!! Trafiło mi się kilka rarytasów!!!
Pozdrawiam!!
Na zdrowie!!!
Comment
-
-
marcopolok napisał(a)
Zalogowałem sie na forum potem giełdy.... Teraz samo sie zbiera
U mnie była trochę inna kolejność: listy do browarów, giełdy, allegro no i teraz Forum.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Jeżeli chcesz powiększyć kolekcję o jeszcze jedno butopudełko niemieckich to podaj mi adres na PW.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
No i sam widzisz Robercie, że Twój wyjątek jest regułą. Ja z moimi porcelankami od razu wystartowałem w cudowny sposób. Od zera sztuk do 500 i kilku wiader dubletów wygrzebanych na śmietniku. Potem Krzysiu przysłał mi w paczce 8 kilogramów porcelanek. Stale pamiętają o mnie Piwowar, Andi i inni forumowicze. Każdy w miarę możliwości. A kolekcja rośnie w tempie 500 sztuk rocznie. Kolekcja, która miała nie rosnąć (co z upodobaniem wypomina mi Marusia).
Tylko to wymusza zmianę nawyków. Jak otwierasz kapsle to ostrożnie, coby nie zniszczyć. Wafle bierzesz u źródła w kilkunastu sztukach. Jak zobaczysz jakieś interesujące szkiełko to chwytasz za komóreczkę i uzgadniasz z potencjalnym nowym właścicielem, czy jest zainteresowany i za jaką cenę.
Będąc niedawno na festiwalu piwnym w Berlinie przywiozłem sobie kilka porcelanek. A także miniaturowy kufelek z myślą o marcopoloku, wietnamskie kapsle z myślą o Andim i paveuku, kilkadziesiąt wafli zupełnie bezmyślnie, bo może komuś się przydadzą.
Comment
-
-
Mój zbiorek zaczął się przez kolegę z wojska... mojego kuzyna On zaczął zbierać, ja podchwyciłem i pociągnąłem czas jakiś z mniejszym lub z większym zapałem. Póżniej było spisywanie adresów-stępli na etykietach i wymiany, wizyty w kilku browarach, listy. Póżniej trafiłem do kilku kolegów po fachu - odtąd to już inny wymiar i marzenia, marzenia, marzenia...
PS Każdy, kto dobierze mi jakąś etykietę do zbioru białostockiego
może liczyć na moją ogromną wdzięczność
Comment
-
-
pieczarek napisał(a)
Będąc niedawno na festiwalu piwnym w Berlinie przywiozłem sobie kilka porcelanek. A także miniaturowy kufelek z myślą o marcopoloku, wietnamskie kapsle z myślą o Andim i paveuku, kilkadziesiąt wafli zupełnie bezmyślnie, bo może komuś się przydadzą.Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Comment
-
-
poczatki
heh poczatek mojej przygody z piwem zaczal sie w...zerowce.Akurat wtedy nadszedl wielki boom na punkcie zbierania etykiet,podstawek itp i jak widac nawet mnie to ogarnelo poczatkowo zbieralem etykiety odklejane,podstawki potem przezucilem sie na etykiety.Moja kolekcjonerska pasja trwa z przerwami do dzisiaj,od dwoch lat wzielem sie za to pozadnie.Pozdrawiam wszystkich kolekcjonerow!Bierbruder
Comment
-
-
Ojj ja zacząłem od "wsadzania" do szafki podstawek, które przyniósł ojciec....Potem zacząłem je oglądać i mi się spodobały, zacząłem zbierać. Na początek mała giełda staroci w moim mieście, tam wyszukiwałem podstawek, następnie pierwsza giełda i już poleciało. Teraz giełdy, forum, listy do browarów itd. Kolekcja się powiększa!!beermats_mezyk@op.pl
Comment
-
-
Celcik jak zwykle z mozołem wyśledzi każdy zdublowany wątek waflarski. dzięki.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Moje pierwsze wafelki odziedziczyłem po moim tacie, który przywiózł w latach 70-tych sporą ich ilośc z NRD (było kiedyś takie państwo)Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
Comment