do tej pory wpadły w moje łapy trzy butelki z nadrukiem zamiast etykiet :Żywiec, Dob's (browar Belgia) i butelka na której jest tylko napis PIWO i rys. pary w strojach ludowych (0,33 zielona ). Jeśli jest jeszcze jakieś polskie piwko w takich opakowaniach, napiszcie .
Butelki z nadrukiem
Collapse
X
-
ze starszych butele z nadrukiem miałem kidys 3 sztuki (zielone "małpki" 0.33), pamietam tylko, że były jedna z tańczącą parą, druga miała tylko napis "Piwo" w białej ramce, trzeciej nie pamiętam )))Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Ta trecia to identyczna z napisem PIWO ale była nań błędnie napisana norma. Te flaszki chyba chodziły na Sierpcu lub Łomży , a już na pewno w tamtych okolicach.Widziałem je w skrzynkach ze zwrotnymi butelkami pod koniec lat 80.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
skądś, ale nie pamiętam skąd, slyszałem, że Tychy też używały tych butelek, nie wiem czy to prawda czy nie, czy ktoś przypadkiem nie zasugerował się tą tańczącą parąGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Odświeżam kotleta, gdyż zainteresował mnie ten temat.
Postanowiłem, że należałoby zrobić listę polskich butelek z nadrukiem.
W PRL-u wiem, że były:
1) Butelka 0,33 - "Laleczki"
2) Butelka 0,33 - Shandy
Obecnie:
1) Gościszewo [Alebrowar] - Deep Love, John Cherry
2) Amber - Koźlak (dwie wersje), Pszeniczniak
3) Jan Olbracht (Toruń)
4) Kaszubska Korona
5) Kompania Piwowarska - Lech Premium
5) Piwna
6) Witnica - Witnicki Porter
7) Zamość
Comment
-
-
Butelka z nadrukiem Shandy z okresu PRLu ??
Coś ciężko mi uwierzyć że coś o nazwie która dopiero teraz staje się modna podobnie jak Radler (modna w sensie komercyjnym, używana przez browary na piwa smakowe) było u nas już w tamtym czasie i jeszcze że była to butelka na piwo bo rozumiem że mówimy tu tylko o butelkach piwnych.
Chętnie zobaczyłbym jej foto, zresztą pozostałe wymienione też przydało by się tu pokazać skoro już powstał dedykowany im temat.
Te butelki z laleczkami z lat 80. podejrzewam że używało wiele browarów w całej Polsce, dlatego niektórzy widzieli je np na Górnym Śląsku a inni jeszcze gdzie indziej np ja w obecnym woj. Kujawsko-Pomorskim.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Glingorth Wyświetlenie odpowiedziNiektóre piwa z AleBrowaru (nie tylko DP i Cherry) też już mają nadruki na nowych warkach.
Jeszcze raz lista.
PRL:
2) Butelka 0,33 - Shandy
Wycofane:
1) Amber - Koźlak (butelka NRW)
2) Belgia - Dob's
3) Grupa Żywiec - Żywiec
Obecnie:
2) Amber - Koźlak (dwie wersje), Pszeniczniak (dwie wersje)
3) Jan Olbracht (Toruń)
4) Kaszubska Korona
5) Piwna
6) Witnica - Witnicki Porter
7) Zamość
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Glingorth Wyświetlenie odpowiedziNiektóre piwa z AleBrowaru (nie tylko DP i Cherry) też już mają nadruki na nowych warkach.
Comment
-
-
Watra w Zakopanem miała butelki z nadrukiem.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
PRL:
2) Butelka 0,33 - Shandy
Wycofane:
1) Amber - Koźlak (butelka NRW)
2) Belgia - Dob's
3) Grupa Żywiec - Żywiec
Obecnie:
2) Amber - Koźlak, Pszeniczniak, Koźlak (20 lat), Pszeniczniak (20 lat)
3) Jan Olbracht Browar Staromiejski
4) Kaszubska Korona
6) Piwna
7) Watra
8) Witnica - Witnicki Porter
9) Zamość - Zamojskie jasne, Zamojskie ciemne, Zamojskie pszeniczne
Zastanawiam się nad tym Lechem? Czy ta zielona butelka 0,33 jest nadal w handlu? Czy w całości była z nadrukiem?
Comment
-
-
Carlsberg też ma wytłoczony napis na butelce.
Comment
-
Comment