marcopolok napisał(a) Kwak to dzieło sztuki.
jest to orginalne szkło browaru. W nielicznych knajpach serwujących Kwaka własnie w czymś takim się go podaje. Wrażenie jest niesamowite bo przy piciu wydobywają się bardzo ciekawe dźwięki.
Szkło jstniej w kilku formach. Przedstawiony na zdjęciu to model standard. Jest jeszcze big model 0,6l o wysokości około 80 cm
sama kolba wolno stojąca bez wieszaka oraz modele dla 2 i 4 osób na jednym wieszaku. Jest to bardzo imponujące. Niestety kolekcja wszystkich 5 egzemplarzy kosztuje w sklepie bagatela ok 250 Eu
Myślałem, że kulawka to staropolski wynalazek przeznaczony do picia gorzałki, ale widzę że piwo też się tak serwuje. Tylko, że u nas wieszak był zbędny - nie odstawiało się nieopróżnionego szkła
marcopolok napisał(a) A taki oto eksponat pojawił się w kolekcji mojego "brata w szkle" Albeertosa...
Szkła z Beneluxu powoli przybywa i to całkiem niezłych okazów... A zaraził mnie faktycznie kolega Marco, jak pożyczę cyfrówkę od kumpla to wstawię troszkę "żywych" fotek szkła, któe udało mi się zdobyć.
Muszę przyznać, że masz naprawdę śliczne okazy szkła z Beneluxu. Takich akurat nie posiadam, ale mam kilka innych więc w sobotę postaram się zrobić kilka fotek pod publikę. Osobiście staram się zebrać czary od wszystkich sześciu browarów Trappistów (na razie mam 3).
Czy swoje zakupowałeś w jakiś specjalnych sklepach w Belgii? Jestem ciekawy bo w poniedziałek wybieram się do Holandii więc mogę przekroczyć "granicę" i czegoś poszukać.
pozdr.
marcopolok napisał(a)
Małe info kryształowe kielichy z np. Westmalle chodzą po około 8-10 eu w Belgii znacznie drożej
Oczywiście mowa o rynku wtórnym. W sklepach piwnych oczywiście wybór ogromny ale ceny raczej nie dla kolekcjonerów.
Chyba że masz jakieś specjalne zapotrzebowanie. Wielu sklepowych eksponatów nie dostaniesz na targu za 1,5 czy 10 razem.
Np. Prawdopodobieństwo wystapienia Kwaka na targu jest znikome. Za 7 miesięcy pobytu widziałem go tylko 3 razy. Z trappistami już znacznie lepiej ale to tylko pozory (głównie Westmalle,Chimay)
Powodzenia w poszukiwaniach. Jak znajdziesz szkło do Grottenbier`a gdzies w sklepie to (very bardzo plizzzz )bo go poszukuję
Gorące dzięki za rady doświadczonego
Jak będę w Holandii to postaram się dotrzeć do jakiejś giełdy, zobaczymy jak to będzie?
Jeżeli chodzi natomiast o sklepy to udało mi się właśnie ustalić adres hurtowni artykłów piwnych oraz piwa w Belgii (3 km od granicy z Holandią) w miejscowości o nazwie Voorheide.
Jeżeli znajdę to o co prosiłeś to masz jak w banku.
A teraz coś czego niestety nie ma jeszcze w moich zbiorach.
Kielich przypomina do złudzenia tego za którym uganiał się Indiana Jones.
Firmowany przez braciszków z Rocheforta
No wiec, jak w tytule. Poza tym krotko, mieszkam w Norwegii, w Polsce bywam rzadko, czas cos zrobic z tymi birofiliami co sie tu nazbieraly.
Mam mozliwosc co 6 tygodni podeslac co nieco do Polski, i wtedy moglbym to wystawic tutaj jako aukcja charytatywna na rzecz Kotelkowej Druzyny. NIe chcial...
Cześć,
jak w temacie, chciałbym kupić kolekcję Freli (https://www.frela.pl/), która nie jest obecnie do dostania bez rynku wtórnego. Mogą być pojedyncze pokale, więc jeśli komuś się Frele kurzą...
Witam serdecznie, czy ktoś z Was wie, czy tyskie lub książęce wypuściło nowe szkło?
Ostatnio w wesołym miasteczku widziałem gości, którzy pili piwko ze szkła "Tyskie, przejdźmy na Ty...".
pozdrawiam
Comment