"Typy i rodzaje szkła" czyli problemy z właściwym nazewnictwem

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwoman

Jeśli chodzi o kolbę to nazwa wzięta została od szkła chemicznego i wydaje mi się poprawna dla szkła typu KWAK. Oczywiście jest to kulawka, ale specyficzna dlatego uważam, że tak daleko nie ma już sensu tworzyć następne podgrupy i zostawił bym je na jednym poziomie.
    Niezupełnie jest to kulawka bo kulawka to szklanica czy puchar,którego nie da się postawić tylko cały czas trzeba trzymać w ręku.Kolbę czy menzurkę Kwaka da się postawić bez podstawki co przed chwilą sprawdziłem.

Comment

• piwoman
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2004.02
      • 16

Witam kloss.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss
      Kolbę czy menzurkę Kwaka da się postawić bez podstawki co przed chwilą sprawdziłem.
      Są dwa rodzaje szkła KWAKa. Jedne mają spłaszczone dno, to te o którym mówisz, a inne kuliste i tych nie da się postawić jedynie można odwiesić je na statyw.
      piwoMAN

Comment

• zibiolot
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.12
        • 195

Ten link powinien coś pomóc w uszeregowaniu wiadomości.

Last edited by zibiolot; 2005-09-05, 13:18.

Comment

• zibiolot
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.12
          • 195

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zibiolot
          Ten link powinien coś pomóc w uszeregowaniu wiadomości.

http://www.kiper.com.pl/html.php
          No i trzeba wejść :
          1.do piwa
          2.jak pić i profesjonalnie podać piwo
          3.czy wiesz w czym podać piwo

link działa tylko na stronkę kipera

Comment

• piwoman
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2004.02
            • 16

Dawno tu nie zaglądałem, ale jak widzę niewiele się działo w tym temacie. Link na stronę KIPERa , który podał nam "zibiolot" też niewiele wnosi , gdyż pokazane są tam kształty szkieł bez nazw. Natomiast podział jest zrobiony pod względem przydatności dla różnych gatunków piwa. Oczywiście jest to bardzo ważne przy serowaniu tych napitków, ale nadal niewiemy jak nazywać poszczególne szkiełka.
            piwoMAN

Comment

• marcopolok
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 2334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwoman
              ...ale nadal niewiemy jak nazywać poszczególne szkiełka.

Jakoś tak wyszło, że zimę spędzam w Żywcu.
              Za kilka dni planuję rozpoczęcie tradycyjnego przedswiątecznego mycia szkła. Przy okazji uzupełnienie browarowej galerii, inwentaryzację na półkach i w kartonach itp. itd
              wypadało by zatem (do końca roku ) definitywnie rozstrzygnąć kwestię nazewnictwa
              i wprowadzić do obiegu uniwersalny (przynajmniej dla nas kolekcjonerów) słownik
              bez brody...

Comment

• Totus
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.11
                • 326

Rodzaje kufli/pokali/szklanek do piwa

Hej,

Czy ktoś zna jakiś adres w sieci gdzie można znaleźć zdjęcia wraz z opisami rodzai kufli do piwa? Nie chodzi o żadne zbiory/kolekcje tylko coś takiego jak tu:

RateBeer -> Beer-Glassware

tylko, że po polsku. Być może to i proste pytanie ale ja jakoś nie kojarzę polskich odpowiedników tych angielskich nazw. Cześć z nich to za pewne nazwy własne ale miło by było dla reszty znać polskie odpowiedniki.

Szukałem w google i na tym forum ale nic użytecznego w języku polskim nie znalazłem.

Z góry dzięki za pomoc.

PS: przepraszam jesli zle szukałem

Comment

• Grothesk
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 811

BOWL - dosł. MISKA (małe, płaskie, i brzydkie )

DIMPLED MUG - dosł. PODZIURKOWANY lub TŁOCZONY KUFEL (jak np litrowy kufel Warki)

ENGLISH PINT - dosł. ANGIELSKA PINTA (nazwa od jednostki objętości)

FLUTE - dosł. FLET (długi i wąski kieliszek np do belgijskiego Lambika)

FOOTED PILSNER - dosł. USADZONY (na stopce) PILSNER (też wymyślili )

GUINOMI - nie znam japońskiego, ale to pewnie znaczy "kubek" - do picia sake i piw azjatyckich

Kölsch/Altbier - nazwy własne od marek piw, szklanki jak za Breżniewa albo Honeckera

LAGER GLASS - nazwałbym to typową szklanką do piwa, najpopularniejszą w Polsce

MASU - tam to nie chciałbym napluć a co dopiero z tego się napić

OCHOKO - do picia sake, ale pewnie kwiatki w tym ładnie by wyglądały

SHAKER - dosł. WSTRZĄSACZ - szklanka typowa dla amerykańskich mikrobrowarów

SNIFTER - dosł. NIUCHACZ do win i piw typu stout

STEIN - z niem. dosł KAMIEŃ lub CEGŁA czyli KAMIONKA - kufel zdobiony, ceramiczny

STEM GLASS - dosł. SZKLANKA NA NÓŻCE, jak widać na załączonej fotografii...

THISTLE - OSET, chyba ze względu na kształt Belgowie sobie piją w tym łyski i piwa Ale

TRAPPIST GLASS - jak nazwa wskazuje szklanka do piw trappistów - np do Chimaya

TULIP - TULIPAN - Duvel'ovskie szkło do piw typu India Pale Ale

TUMBLER - pot. SZKLANKA, ta jest akurat typowa dla Hoegaardena

WEIZEN - z niem. PSZENICA - wiadomo o co chodzi, szkło do piw pszenicznych

YARD - z ang. JARD - za cholerę nie wiem co to jest

Opisy na tej stronie wspomnianych szklanek są tendencyjne

Comment

• Promil03
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.10
                    • 2833

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedzi

YARD - z ang. JARD - za cholerę nie wiem co to jest

To szkło specjalne na belgijskie piwo KWAK. Żywiec swojego czasu wypuścił taki okaz na jedną z giełd.
                    Podobno bardzo trudno się z tego pije, bo w pewnym momencie do "kuli" na dole dostaje sie dużo powietrza i można sie ładnie oblać.
                    A swoją drogą mam takie szkło ze 2 lata i nie wpadłem na pomysł spróbować. Może jutro...

Comment

• Totus
                      • 2007.11
                      • 326

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                      To szkło specjalne na belgijskie piwo KWAK. Żywiec swojego czasu wypuścił taki okaz na jedną z giełd.
                      Podobno bardzo trudno się z tego pije, bo w pewnym momencie do "kuli" na dole dostaje sie dużo powietrza i można sie ładnie oblać.
                      A swoją drogą mam takie szkło ze 2 lata i nie wpadłem na pomysł spróbować. Może jutro...
                      Tez jestem w posiadaniu takiego kufla piłem z niego juz kilka razy i gdy tylko opanuje sie wlasciwa technike picie nie sprawia juz takiej trudnosci ;-)

Grothesk - dzieki za włożony trud w przetłumaczenie :-) Myslalem ze wiecej bedzie tych nazw wlasnych nieprzetlumaczalnych. Ciekawe czy w polskiej "tradycji" mamy jakies wlasne okreslenia na te szkła ;-) Ale nasza tradycja piwna jest raczej krotka

Comment

• jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                        To szkło specjalne na belgijskie piwo KWAK.
                        Czyli dla woźniców, którzy taki kufelek zawieszali sobie w uchwycie na swoim wozie.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
                          • 2004.06
                          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ciekawe czy w polskiej "tradycji" mamy jakies wlasne okreslenia na te szkła ;-) Ale nasza tradycja piwna jest raczej krotka
                          Kolego, błądzisz. Mamy bardzo długie i bogate tradycje piwne.
                          Co do szkła, to najciekawszym eksponatem z polskim rodowodem jest szkło do Grodzisza. Nieco przypominające kieliszek do martini.
                          blog.kopyra.com

Comment

• Promil03
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.10
                            • 2833

Tez jestem w posiadaniu takiego kufla
                            Ostatnio wypełniając ankietę kolekcjonerów szkła piwnego miałem zagwózdkę do jakiej grupy zaliczyć to szkło. W końcu postanowiłem dać go do pokali, bo kształtem jest on do nich najbardziej podobny.
                            Pozdrawiam

Comment

• Totus
                              • 2007.11
                              • 326

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kolego, błądzisz. Mamy bardzo długie i bogate tradycje piwne.
                              Chodzilo mi raczej o tradycje jak by to nazwac powojenne. Raczej przez te lata komunizmu tradycje te stlamszono... chociazby w sloganach "piwo krzepi" ;-) nie wazne jakie wazne ze krzepi :P. I jako takiej kultury picia by jako pokolenie uczymy sie nie jako od nowa. No chyba ze sie myle i w Rzeczpospolitej Ludowej istnialy browary wytwarzajace piwo wysokiej jakosci...

Comment

• jacer
                                • 2006.03
                                • 9875

No chyba ze sie myle i w Rzeczpospolitej Ludowej istnialy browary wytwarzajace piwo wysokiej jakosci...

Oczywiście, że tak. Zaczeło się psuć za Edwarda Reformatora a dobił Jaruzel.

Były piwa marcowe, dublowe, koźlaki, Grodzisz no i cała gama jasnych pełnych.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
                                X