Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwoman
"Typy i rodzaje szkła" czyli problemy z właściwym nazewnictwem
Collapse
X
-
Witam kloss.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klossKolbę czy menzurkę Kwaka da się postawić bez podstawki co przed chwilą sprawdziłem.piwoMAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zibiolot
1.do piwa
2.jak pić i profesjonalnie podać piwo
3.czy wiesz w czym podać piwo
link działa tylko na stronkę kipera
Comment
-
-
Dawno tu nie zaglądałem, ale jak widzę niewiele się działo w tym temacie. Link na stronę KIPERa , który podał nam "zibiolot" też niewiele wnosi , gdyż pokazane są tam kształty szkieł bez nazw. Natomiast podział jest zrobiony pod względem przydatności dla różnych gatunków piwa. Oczywiście jest to bardzo ważne przy serowaniu tych napitków, ale nadal niewiemy jak nazywać poszczególne szkiełka.piwoMAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwoman...ale nadal niewiemy jak nazywać poszczególne szkiełka.
Jakoś tak wyszło, że zimę spędzam w Żywcu.
Za kilka dni planuję rozpoczęcie tradycyjnego przedswiątecznego mycia szkła. Przy okazji uzupełnienie browarowej galerii, inwentaryzację na półkach i w kartonach itp. itd
wypadało by zatem (do końca roku ) definitywnie rozstrzygnąć kwestię nazewnictwa
i wprowadzić do obiegu uniwersalny (przynajmniej dla nas kolekcjonerów) słownikbez brody...
Comment
-
-
Rodzaje kufli/pokali/szklanek do piwa
Hej,
Czy ktoś zna jakiś adres w sieci gdzie można znaleźć zdjęcia wraz z opisami rodzai kufli do piwa? Nie chodzi o żadne zbiory/kolekcje tylko coś takiego jak tu:
RateBeer -> Beer-Glassware
tylko, że po polsku. Być może to i proste pytanie ale ja jakoś nie kojarzę polskich odpowiedników tych angielskich nazw. Cześć z nich to za pewne nazwy własne ale miło by było dla reszty znać polskie odpowiedniki.
Szukałem w google i na tym forum ale nic użytecznego w języku polskim nie znalazłem.
Z góry dzięki za pomoc.
PS: przepraszam jesli zle szukałem
Comment
-
-
BOWL - dosł. MISKA (małe, płaskie, i brzydkie )
DIMPLED MUG - dosł. PODZIURKOWANY lub TŁOCZONY KUFEL (jak np litrowy kufel Warki)
ENGLISH PINT - dosł. ANGIELSKA PINTA (nazwa od jednostki objętości)
FLUTE - dosł. FLET (długi i wąski kieliszek np do belgijskiego Lambika)
FOOTED PILSNER - dosł. USADZONY (na stopce) PILSNER (też wymyślili )
GUINOMI - nie znam japońskiego, ale to pewnie znaczy "kubek" - do picia sake i piw azjatyckich
Kölsch/Altbier - nazwy własne od marek piw, szklanki jak za Breżniewa albo Honeckera
LAGER GLASS - nazwałbym to typową szklanką do piwa, najpopularniejszą w Polsce
MASU - tam to nie chciałbym napluć a co dopiero z tego się napić
OCHOKO - do picia sake, ale pewnie kwiatki w tym ładnie by wyglądały
SHAKER - dosł. WSTRZĄSACZ - szklanka typowa dla amerykańskich mikrobrowarów
SNIFTER - dosł. NIUCHACZ do win i piw typu stout
STEIN - z niem. dosł KAMIEŃ lub CEGŁA czyli KAMIONKA - kufel zdobiony, ceramiczny
STEM GLASS - dosł. SZKLANKA NA NÓŻCE, jak widać na załączonej fotografii...
THISTLE - OSET, chyba ze względu na kształt Belgowie sobie piją w tym łyski i piwa Ale
TRAPPIST GLASS - jak nazwa wskazuje szklanka do piw trappistów - np do Chimaya
TULIP - TULIPAN - Duvel'ovskie szkło do piw typu India Pale Ale
TUMBLER - pot. SZKLANKA, ta jest akurat typowa dla Hoegaardena
WEIZEN - z niem. PSZENICA - wiadomo o co chodzi, szkło do piw pszenicznych
YARD - z ang. JARD - za cholerę nie wiem co to jest
Opisy na tej stronie wspomnianych szklanek są tendencyjne
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedzi
YARD - z ang. JARD - za cholerę nie wiem co to jest
To szkło specjalne na belgijskie piwo KWAK. Żywiec swojego czasu wypuścił taki okaz na jedną z giełd.
Podobno bardzo trudno się z tego pije, bo w pewnym momencie do "kuli" na dole dostaje sie dużo powietrza i można sie ładnie oblać.
A swoją drogą mam takie szkło ze 2 lata i nie wpadłem na pomysł spróbować. Może jutro...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziTo szkło specjalne na belgijskie piwo KWAK. Żywiec swojego czasu wypuścił taki okaz na jedną z giełd.
Podobno bardzo trudno się z tego pije, bo w pewnym momencie do "kuli" na dole dostaje sie dużo powietrza i można sie ładnie oblać.
A swoją drogą mam takie szkło ze 2 lata i nie wpadłem na pomysł spróbować. Może jutro...
Grothesk - dzieki za włożony trud w przetłumaczenie :-) Myslalem ze wiecej bedzie tych nazw wlasnych nieprzetlumaczalnych. Ciekawe czy w polskiej "tradycji" mamy jakies wlasne okreslenia na te szkła ;-) Ale nasza tradycja piwna jest raczej krotka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziTo szkło specjalne na belgijskie piwo KWAK.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedziCiekawe czy w polskiej "tradycji" mamy jakies wlasne okreslenia na te szkła ;-) Ale nasza tradycja piwna jest raczej krotka
Co do szkła, to najciekawszym eksponatem z polskim rodowodem jest szkło do Grodzisza. Nieco przypominające kieliszek do martini.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedziTez jestem w posiadaniu takiego kufla
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziKolego, błądzisz. Mamy bardzo długie i bogate tradycje piwne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedziNo chyba ze sie myle i w Rzeczpospolitej Ludowej istnialy browary wytwarzajace piwo wysokiej jakosci...
Oczywiście, że tak. Zaczeło się psuć za Edwarda Reformatora a dobił Jaruzel.
Były piwa marcowe, dublowe, koźlaki, Grodzisz no i cała gama jasnych pełnych.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment