Ale jaki talerz - głęboki czy płaski ?
"Typy i rodzaje szkła" czyli problemy z właściwym nazewnictwem
Collapse
X
-
Uwielbiam to szkło.
Tak się złożyło, że brałem ślub w czasie, kiedy duraleksy właśnie wchodziły na rynek wypierając tradycyjne szkło i były proawdziwym hitem. W efekcie otrzymaliśmy w ramach prezentów ślubnych między innymi 6 identycznych kompletów do kawy ( filiżanki + dzbanek ). O różnej wielkości zestawch do drinków ( najczęsciej wielokątnych ) nie wspomnę. Kurczę, przez 14 lat małżeństwa nawet kilku procent z tego paskudztwa nie udało mi się stłuc.Piwo pite z umiarem
nie szkodzi w żadnych ilościach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika StaryKocurKurczę, przez 14 lat małżeństwa nawet kilku procent z tego paskudztwa nie udało mi się stłuc.
Comment
-
-
yendras - właśnie to jest moją zmorą, gdyż kładąc się spać nie jestem pewien czy się obudzę - przywalony pod stosem szkła piwnego.
Prawdę mówiąc sam już nie wiem ile tego mam.
W singlach szacuję to na 2500 - 3000 sztuk, a jeszcze dochodzą dublety i komplety.
Uznałem wreszcie, że to już najwyższy czas zająć się skatalogowaniem tego całego majątku. Chcę to zrobić poprawnie, bo na powtórkę może mi zabraknąć czasu.
Niestety nie posiadam słownika o którym wspominasz, a napewno byłby mi bardzo przydatny.
Cytowane określenia kielich i puchar dotyczą raczej wina, a skoro tak to zamiast słowa flet można użyć szampanka, a goblet nazwać lampką lub koniakówką.
StaryKocur - moim zdaniem szkło Erdingera o którym piszesz zaliczyć można do kufli, gdyż posiada ucho i to jednoznacznie klasyfikuje to szkło.piwoMAN
Comment
-
-
Witaj, kolego, który siejesz postrach na Allegro (powszechna opinia: UFO licytuje, to należy dać sobie spokój) Cieszę się, że zalogowałeś się na nasze forum, może jak już skatalogujesz swoją kolekcję, to zamieścisz tutaj foty swoich potężnych zbiorów?
Comment
-
-
Panowie przywołuję Was do porządku. Widzę, że dyskusja odbiegła znacznie od wytyczonego tematu.
Pan tu panie Pogożelski dyrdymały opowiadasz, a ja GORE.
Jeśli chodzi o opinię publiczna to mogę Was odesłąć do teleturnieju FAMILIADA.piwoMAN
Comment
-
-
Dzieki za miłe powitanie MARUSIU.
Zdaję sobie sprawę, że wiele osób ma mi za złe z powodu osiągnieć na ALLEGRO, ale cóż je też nie zawsze przecież wygrywam.
Jeśli chodzi o moją kolekcję to popełniłem duży błąd, że nie robiłem klasyfikacji i inwentaryzacji na bieżąco. Teraz czeka mnie naprawde bardzo dużo pracy i jeszcze problem z ekspozycją. Mam cichą nadzieję, że mogę liczyć na pomoc w sprawach wiedzy na temat szkieł z mniej popularnych browarów.
Jak narazie postarajmy się ustalić sposób klasyfikacji szkieł piwnych, bo od tego musze zacząć.
Oczywiście obiecuję, że udostępnię wgląd w moje zbiory za pomocą stronki, którą zamierzam wzbogacić w kącik piwoMANa.
Pozdrawiam gorąco i liczę na wyrozumiałość.piwoMAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwoman[...]Cytowane określenia kielich i puchar dotyczą raczej wina, a skoro tak to zamiast słowa flet można użyć szampanka, a goblet nazwać lampką lub koniakówką.
[...]
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwomanNiestety nie posiadam słownika o którym wspominasz, a napewno byłby mi bardzo przydatny. [...]
Comment
-
-
Po ponownym przeczytaniu Waszych wypowiedzi na zadany temat i uwzględnieniu zastrzeżeń yendrasa pod moim adresem, przychylam się do propozycji Marusi.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaJa bym prosty podział dała taki: kufel, szklanka, pokal i kielich.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendrasPOKAL.... jest to jeden z wielu rodzajów kielicha. Ewentualnie może być to rodzaj szklanki.
Nadal uważam, że pokal jest nazwą bardziej związana z piwem niż kielich - podobnie jak z tym porównaniem kufla z kubkiem.
"Osiołkowi w żłobek dano w jeden słomę w drugi siano."
Nie wiem kto jeszcze z Was pamięta, ale nie ma to jak uniwersalne szkło - robiące swą wielką karjerę w latach 50-tych 20-go wieku.
Doskonałe w swej formie i dobre w zastosowaniu do wszystkiego - mleka, wody, wódy, spirtu, wina patykiem pisanym, piwa, kwasu chlebowego i bimberku bo koniaków i whisky to wtedy się nagminie jeszcze nie piło. Czy wiecie o czym myślę - o słynnej musztardówce od sarepskiej zamykanej dekielkiem.
Dobrze już starczy tych dygresji. Zebrało mi sie na wspominki.
A ja nadal mam nie rozstrzygnięty problem.
Jeśli chodzi o kolbę to nazwa wzięta została od szkła chemicznego i wydaje mi się poprawna dla szkła typu KWAK. Oczywiście jest to kulawka, ale specyficzna dlatego uważam, że tak daleko nie ma już sensu tworzyć następne podgrupy i zostawił bym je na jednym poziomie.piwoMAN
Comment
-
-
Witam albee !!!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertosNo więc właśnie...
Dla mnie najistotniejsze rozstrzygnięcie jest pomiędzy pokalem i kielichem. Dla potrzeb własnych rozgraniczyłem sobie to tak:
- kielich to szkło, które ma stopkę i nóżkę i dopiero później jest właściwa pojemność do płynu (o dowolnym kształcie)
- pokal to szkło, które posiada stopkę, ale bez nóżki i od razu rozchodzi się w kształcie litery V (kąt i kształt bez znaczenia)
Nie wiem co na to inni kolekcjonerzy, sprawa chyba nie jest tak prosta.
piwoMAN
Comment
-
-
Zrobiło się dziwnie cicho, a szkoda.
W takim razie będę kontynuował ten monolog.
Przepraszam marcopolok, że dopiero teraz odpisuje na twoje wpisy, w których zaprezentowałeś nam 6 szkieł piwnych i masz wątpliwości, co do ich klasyfikacji.
Według mnie wszystkie te szkła są kielichami. Najbardziej problematyczna sprawa jest z 4 szkłem, ale i ono ma też kawałek trzony pomiędzy czarka a spłaszczoną kulką szkła i stopką.
Oczywiście, że szkła te się bardzo różnią od siebie i dlatego trzeba by stworzyć klasyfikację podgrup dla kielichów, a także dla pokali, kufli i szklanek.
Dlatego może teraz trzeba by się tym zająć.piwoMAN
Comment
-
Comment