"Typy i rodzaje szkła" czyli problemy z właściwym nazewnictwem

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

Ale jaki talerz - głęboki czy płaski ?

Comment

• StaryKocur
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.01
      • 1521

Płytki, ma się rozumieć
      Piwo pite z umiarem
      nie szkodzi w żadnych ilościach.

Comment

• arcy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.07
        • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika StaryKocur
        A talerz z duraleksu to dla Ciebie talerz, czy duraleks?
        Talerz.
        Duraleksem nazywało się u nas te wszystkie szklanko-kubki.

Comment

• StaryKocur
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.01
          • 1521

Uwielbiam to szkło.
          Tak się złożyło, że brałem ślub w czasie, kiedy duraleksy właśnie wchodziły na rynek wypierając tradycyjne szkło i były proawdziwym hitem. W efekcie otrzymaliśmy w ramach prezentów ślubnych między innymi 6 identycznych kompletów do kawy ( filiżanki + dzbanek ). O różnej wielkości zestawch do drinków ( najczęsciej wielokątnych ) nie wspomnę. Kurczę, przez 14 lat małżeństwa nawet kilku procent z tego paskudztwa nie udało mi się stłuc.
          Piwo pite z umiarem
          nie szkodzi w żadnych ilościach.

Comment

• arcy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.07
            • 7538

Przywieź kiedyś na giełdę, pomożemy Ci

Comment

• fteo
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 1139

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika StaryKocur
              Kurczę, przez 14 lat małżeństwa nawet kilku procent z tego paskudztwa nie udało mi się stłuc.
              Mój ojciec kiedyś też probował stłuc to "szkło" i obił mi blat od biurka wykonany z płyty meblowej... A naczynie jak było całe, tak pozostało.
              http://lotnictwo.net.pl/
              http://www.flightradar24.com/
              http://www.airshow.sp.mil.pl/

Comment

• piwoman
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2004.02
                • 16

yendras - właśnie to jest moją zmorą, gdyż kładąc się spać nie jestem pewien czy się obudzę - przywalony pod stosem szkła piwnego.
                Prawdę mówiąc sam już nie wiem ile tego mam.
                W singlach szacuję to na 2500 - 3000 sztuk, a jeszcze dochodzą dublety i komplety.

Uznałem wreszcie, że to już najwyższy czas zająć się skatalogowaniem tego całego majątku. Chcę to zrobić poprawnie, bo na powtórkę może mi zabraknąć czasu.

Niestety nie posiadam słownika o którym wspominasz, a napewno byłby mi bardzo przydatny.
                Cytowane określenia kielich i puchar dotyczą raczej wina, a skoro tak to zamiast słowa flet można użyć szampanka, a goblet nazwać lampką lub koniakówką.

StaryKocur - moim zdaniem szkło Erdingera o którym piszesz zaliczyć można do kufli, gdyż posiada ucho i to jednoznacznie klasyfikuje to szkło.
                piwoMAN

Comment

• Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

Witaj, kolego, który siejesz postrach na Allegro (powszechna opinia: UFO licytuje, to należy dać sobie spokój) Cieszę się, że zalogowałeś się na nasze forum, może jak już skatalogujesz swoją kolekcję, to zamieścisz tutaj foty swoich potężnych zbiorów?
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• piwoman
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2004.02
                    • 16

Panowie przywołuję Was do porządku. Widzę, że dyskusja odbiegła znacznie od wytyczonego tematu.

Pan tu panie Pogożelski dyrdymały opowiadasz, a ja GORE.

Jeśli chodzi o opinię publiczna to mogę Was odesłąć do teleturnieju FAMILIADA.
                    piwoMAN

Comment

• piwoman
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2004.02
                      • 16

Dzieki za miłe powitanie MARUSIU.
                      Zdaję sobie sprawę, że wiele osób ma mi za złe z powodu osiągnieć na ALLEGRO, ale cóż je też nie zawsze przecież wygrywam.
                      Jeśli chodzi o moją kolekcję to popełniłem duży błąd, że nie robiłem klasyfikacji i inwentaryzacji na bieżąco. Teraz czeka mnie naprawde bardzo dużo pracy i jeszcze problem z ekspozycją. Mam cichą nadzieję, że mogę liczyć na pomoc w sprawach wiedzy na temat szkieł z mniej popularnych browarów.
                      Jak narazie postarajmy się ustalić sposób klasyfikacji szkieł piwnych, bo od tego musze zacząć.
                      Oczywiście obiecuję, że udostępnię wgląd w moje zbiory za pomocą stronki, którą zamierzam wzbogacić w kącik piwoMANa.
                      Pozdrawiam gorąco i liczę na wyrozumiałość.
                      piwoMAN

Comment

• yendras
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.12
                        • 2052

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwoman
                        [...]Cytowane określenia kielich i puchar dotyczą raczej wina, a skoro tak to zamiast słowa flet można użyć szampanka, a goblet nazwać lampką lub koniakówką.
                        [...]
                        Nie, dlaczego ? Kielich to określenie ogólne, które wcale nie świadczy o zawartości. Przecież kieliszki są nie tylko do wina - również do wódek, likierów, koniaków czy drinków. Wg mnie określenie "kielich" jest najbezpieczniejsze w tych przypadkach, gdzie opisywane szkło nie wiadomo czy jest pokalem (bo w zasadzie jak zdefiniować pokal?), fletem czy gobletem. A pewnie w Twojej kolekcji co najmniej kilka takich szkieł znajdziesz.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwoman
                        Niestety nie posiadam słownika o którym wspominasz, a napewno byłby mi bardzo przydatny. [...]
                        Słownik widziałem dziś na allegro za 20 zł, ale nie wiem czy zainteresuje Cię on w całości. W wolnej chwili postaram się wrzucić tu kilka interesujących piwoszy haseł dla uporządkowania ogólnej nomenklatury, co może być dobrym punktem wyjścia dla sprecyzowania chociażby takiego "pokala".

Comment

• piwoman
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2004.02
                          • 16

Ok yendrasbęde zobowiązany jeśli chodzi o cytaty ze słownika.

Natomiast dla włąsnych potrzeb jak dotychczas autentycznie używałem określeń szmpanka i koniakówka.

Pozdrawiam.
                          piwoMAN

Comment

• piwoman
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2004.02
                            • 16

Po ponownym przeczytaniu Waszych wypowiedzi na zadany temat i uwzględnieniu zastrzeżeń yendrasa pod moim adresem, przychylam się do propozycji Marusi.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Ja bym prosty podział dała taki: kufel, szklanka, pokal i kielich.
                            Pomimo, że jestem całym sercem za polskim nazewnictwem to jednak pokala nie unikniemy. Co do innych to mogę się spierać bo mamy polskie zamienniki.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
                            POKAL.... jest to jeden z wielu rodzajów kielicha. Ewentualnie może być to rodzaj szklanki.
                            Z pierwszą częścią stwierdzenia nie bardzo się zgadzam i właśnie dlatego trzeba to wyraźnie zaznaczyć.

Nadal uważam, że pokal jest nazwą bardziej związana z piwem niż kielich - podobnie jak z tym porównaniem kufla z kubkiem.

"Osiołkowi w żłobek dano w jeden słomę w drugi siano."

Nie wiem kto jeszcze z Was pamięta, ale nie ma to jak uniwersalne szkło - robiące swą wielką karjerę w latach 50-tych 20-go wieku.
                            Doskonałe w swej formie i dobre w zastosowaniu do wszystkiego - mleka, wody, wódy, spirtu, wina patykiem pisanym, piwa, kwasu chlebowego i bimberku bo koniaków i whisky to wtedy się nagminie jeszcze nie piło. Czy wiecie o czym myślę - o słynnej musztardówce od sarepskiej zamykanej dekielkiem.
                            Dobrze już starczy tych dygresji. Zebrało mi sie na wspominki.

A ja nadal mam nie rozstrzygnięty problem.

Jeśli chodzi o kolbę to nazwa wzięta została od szkła chemicznego i wydaje mi się poprawna dla szkła typu KWAK. Oczywiście jest to kulawka, ale specyficzna dlatego uważam, że tak daleko nie ma już sensu tworzyć następne podgrupy i zostawił bym je na jednym poziomie.
                            piwoMAN

Comment

• piwoman
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2004.02
                              • 16

Witam albee !!!

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
                              No więc właśnie...

Dla mnie najistotniejsze rozstrzygnięcie jest pomiędzy pokalem i kielichem. Dla potrzeb własnych rozgraniczyłem sobie to tak:

- kielich to szkło, które ma stopkę i nóżkę i dopiero później jest właściwa pojemność do płynu (o dowolnym kształcie)

- pokal to szkło, które posiada stopkę, ale bez nóżki i od razu rozchodzi się w kształcie litery V (kąt i kształt bez znaczenia)

Nie wiem co na to inni kolekcjonerzy, sprawa chyba nie jest tak prosta.
                              yendras. Myślę, że to jest w ogólnych zarysach własnie to co i ja miałem na myśli. Można jedynie dopracować sam opis używając fachowych określeń.
                              piwoMAN

Comment

• piwoman
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2004.02
                                • 16

Zrobiło się dziwnie cicho, a szkoda.
                                W takim razie będę kontynuował ten monolog.

Przepraszam marcopolok, że dopiero teraz odpisuje na twoje wpisy, w których zaprezentowałeś nam 6 szkieł piwnych i masz wątpliwości, co do ich klasyfikacji.
                                Według mnie wszystkie te szkła są kielichami. Najbardziej problematyczna sprawa jest z 4 szkłem, ale i ono ma też kawałek trzony pomiędzy czarka a spłaszczoną kulką szkła i stopką.
                                Oczywiście, że szkła te się bardzo różnią od siebie i dlatego trzeba by stworzyć klasyfikację podgrup dla kielichów, a także dla pokali, kufli i szklanek.
                                Dlatego może teraz trzeba by się tym zająć.
                                piwoMAN

Comment

Przetwarzanie...
                                X