Software dla kolekcjonerów

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.03
    • 21

...przypomniało mi się jeszcze... garść uwag technicznych:

- programik działa na Windows 9x\Me\NT\2000\XP
    - własna baza danych (żadnych nakładek, dokładek)
    - nie miesza w systemie: żadnych dll'i, wpisów do rejestru etc.
    - po rozpakowaniu zdatny do użycia
    - możliwość skompilowania na innych systemach (Linux\Unix) do postaci binarnej

pozdrav

Comment

• Krzych15
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.10
      • 596

Co najmniej dwa skany na przedmiot,nr.Polskich podstawek w/g katalogu, innych ???(własna numeracja)działy powinny byś osobno.tak na szybko napewno jeszcze ktoś coś doda.
      krzych
      Dzień bez piwa to stracony dzień.

Comment

• dziku
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.12
        • 1992

Krzych15 napisał(a)
        Co najmniej dwa skany na przedmiot (...)
        W przypadku etykiet to co najmniej trzy skany byłyby celowe. Z opcjonalnym czwartym, bo nieraz kontra jest otwierana, albo kapsel czy korek zamykany ozdobnym paskiem...
        Dziku

Comment

• Petrax
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.12
          • 662

Na podstawkę też przydałyby się trzy skany, bo czasami trzeba powiększyć jakiś szczegół. Dodatkowo nie zawadzi sortowanie po państwach i browarach
          In cervisia veritas
          http://www.ptxc.de.vu
          Пиво - вот мое экотопливо

Comment

• mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

Petrax napisał(a)
            Dodatkowo nie zawadzi sortowanie po państwach i browarach
            Może i wg numeru katalowego też.
            Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• jacca
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.03
              • 21

Czyli w skrócie:

1) Dowolna ilość skanów
              2) Sortowanie, szukanie i filtrowanie po dowolnym polu
              3) Te same dane dla wszystkich dziedzin (szkło, podstawki, etykiety, kapsle)
              4) Baza danych browarów (?)
              5) Pola danych: nr katalogowy, nr własny, kraj, producent, nazwa, uwagi, skany

wkrótce (ten weekend) umieszczę linka do testowej wersji alfa - mam nadzieję, że znajdzie się kilku wolontariuszy do testowania

pozdrawiam serdecznie
              jacca

Comment

• mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

Napewno się znajdzie.
                A tym czasem czekamy.
                Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• albeertos
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 2313

Teraz mi się nasunęło...
                  Czy byłoby możliwe przekazywanie sobie rekordów lub fragmentów z bazy pomiędzy kolekcjonerami? I taka opcja może się przydać.
                  (_)>
                  Nigdy się nie poddawaj!!!
                  Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                  Lech jest tam gdzie jego wiara
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

ART napisał(a)
                    zapraszam do działu kolekcjonerskiego. myślę że na jego podstawie można spokojnie coś sensownego uczynić.
                    Sądzę, że to programistyczne zacietrzewienie spowodowało niezauważenie oferty Arta. Serwer jest. Wymaga dopracowania, bo potrzebne są skany porównywalnej jakości i jakieś standaryzowane tabelki z opisami. Plus w komputerach nakładka do ściągania i sortowania materiału.

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23926

jacca napisał(a)
                      4) [do szefów Browaru ] czy przewidzieć możliwość wysyłania polskich przedmiotów do działu kolekcjonerskiego?
                      jacca, można tu połączyć siły, Browar może pełnić rolę serwera centralnego gdzie przechowywane byłyby dane a każdy klient mógłby synchronizować dane swojej bazy (o wybrane elementy, grupy elementów) z tym co jest na serwerze i na odwrót.

Takie rozwiązanie byłoby moim zdaniem optymalne żeby taka baza danych mogła być powszechnie (a nie tylko indywidualnie) używana.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jacca
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2003.03
                        • 21

hmmm,

ad. Krzysiu: nie ma mowy o zacietrzewieniu ani o nie zauważeniu propozycji ART'a.

ad. ART dziękuję i czuję się zaszczycony

P.S. najpierw engine bazy w wersji alfa musi przejść parę testów funkcjonalnych u różnych użytkowników ... potem będziemy pracować nad 'nowym lepszym jutrem'

pozdrav

jacca

Comment

• jacca
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2003.03
                          • 21

Wersja 'zero' do krasztestów do pobrania:

Instalacja:
                          - pakiecik jest w postaci samorozpakowywującego archiwum
                          - po rozpalowaniu do dowolnego folderu należy uruchomić breweriana.exe

Trochę technikaliów:

- brak minimum sprzętowego (zalecane 128 MB RAM - im więcej tym lepiej)
                          - zalecane 1024x768
                          - źródła zostały 'skompilowane' za pomocą perlapp z pakietu Perl Dev Kit (trial 21 dni - taki też 'termin ważności' ma exec)

Moje pytania:

- jak zapatrujecie się na strukturę danych? co dodać? co wyrzucić? sugestie? wolne wnioski? etc.
                          - co zmienić w funkcjonalności interfejsu (a może nic nie zmieniać? )

Lista TODO dla następnej wersji:

- zamknięcie struktury danych (tak by można było już wprowadzać nie-testowo dane)
                          - ustalenie co ma się importować \ eksportować z \ na browar.biz
                          - wyszukiwanie i filtrowanie

Lista bugfix:
                          - następna wersja będzie 'skompilowana' za pomocą pp z pakietu PAR lub legalnym perlapp (o ile zdążę do końca miesiąca nabyć PDK )

pozdrav
                          jacca

Comment

• Pijak
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2002.10
                            • 170

zassalem, zainstalowalem i ....

propozycje:

-lista państw w jezyku polskim
                            -autoformatowanie wyswietlania obrazka do wielkosci ustalanej przez uzytkownika (najlepiej miniaturka na koncu wiersza), z możliwoscia otwarcia go w nowym oknie w wersji wiekszej-optymalna regulacja zmniejsz powieksz.

niestety podczas importu obrazka wyswietlil mi sie on na calym ekranie i do dalszego wprowadzania juz sie nie dorwalem)(skan byl w dobrej rozdzielczosci i duzy , aby dokladnie widziec wszystkie szczegoly na etykiecie)-konieczny byl restart programu

pozdrawiam tworce

Comment

• Maremali
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1955

Wczoraj trochę potestowałem ten programik i kilka uwag mi się nasunęło oto i one:
                              1/ Przed operacją usuwania powinno być zapytanie "czy na pewno chcesz usunąć dany rekord" gdyż przez przypadek można sobie pousuwać kilka pozycji. Dobrze by było gdyby opcja usuwania/modyfikacji była zabezpieczona własnym hasłem.
                              2/ Fajnie by było gdyby wprowadzona była funkcja autouzupełniania już wcześniej wpisanych nazw np. dodając do zbioru po raz setny podstawkę z Żywca nie musielibyśmy wpisywać całego słowa Żywiec.
                              3/ Według mnie dobrze by było zabezpieczyć nadawanie tych samych numerów katalogowych lub własnych, aby przez pomyłkę nie było podwójnych numerów.
                              4/ Dodałbym jeszcze funkcję maski np. chcąc wyświetlić tylko wszystkie pozycje browaru Sierpc. Przydatna też by była funkacja "Idź do.." przy zbiorach kilkutysięcznych to duże ułatwienie w szukaniu konkretnego elementu zbioru.
                              5/ Fajnie by było gdyby mój katalog otwierał się na pozycji, którą ostatnio przeglądałem lub modyfikowałem a nie jak do tej pory zawsze otwiera się na etykietach a ja etykiet nie zbieram i zapewne ta zakładka będzie u mnie pusta.
                              6/ Czy każde wejście w daną pozycję musi się kończyć zapisem?
                              7/ Liczę też, że finalna wersja będzie posiadała opcję importowania pliku ze zbiorem innego kolekcjonera oraz opcję drukowania.

Pozdrawiam i czekam na następną wersję do testowania.
                              http://maremali.web-album.org/

Comment

• jacca
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2003.03
                                • 21

Ciekawe propozycje serio. Z tym autouzupełnianiem będę miał problem (ale postaram się go zwalczyć). Reszta jest do zrobienia
                                Zdrowie betatesterów.

Comment

Przetwarzanie...
                                X