BROWARIEC napisał(a) No i stało się... Dawno nie byłem na Forum i... wagoniki odjechały . Czy ma ktoś jeszcze na zbyciu inne wagoniki? Interesują mnie te systemu PIKO (HO). O ewentualne info proszę na PW...
Do PIKO jest tego pełno. W znanym mi sklepie modelarskim mają w tej chwili 6 różnych modeli.
celt_birofil napisał(a) Ja widziałem dwa, w tym jeden w sklepie zabawkowym:
39.90 - Hasseroder, inny był za 69,90
adam16 napisał(a) Tak. Wspominałem o wagonach na tej stronie Ciężarówki inaczej zwane trucki .
W pewnym katowickim Sklepie modelarskim można uzbierać od razu cały pociąg browarniany. Najtańszy wagon za 50 kilka złotych. Najdroższy ok 400zł. Ale bez lokomotywy to to można postawić tylko na bocznicy. A ceny lokomotyw są po prostu z sufitu - jest taki piękny parowozik za ... ponad 900zł. A bywają jeszcze droższe i to sporo droższe
adam16 napisał(a) Makiety można kupić. Mnie jednak po głowie chodzi zbudowanie od podstaw makiety któregos z polskich browarów. Ale to chyba jeszcze pieśń odległej przyszłości.
Najprawdopodobniej największym problemem może okazac się zebranie dokumentacji.
No właśnie o coś takiego mi chodzi. Makiety określonych browarów w danym momencie dziejowym ze szczegółami technicznymi, parkingami, kolejką do sklepu firmowego (przed godziną 13.00) , drzewa i miniaturki starych reklam.
Oczywiście, że zgadzam się z przedmówcą - dokumentacja to skomplikowana sprawa, ale można tego typu wiedzę wykorzystywać także w innych celach, choćby w jakimś artykule o przemianach zachodzących w browarach czy danym browarze.
Wagoniki i ciężarówki są w tym momencie jedynie ciekawym uzupełnieniem - według mnie - i punktem wyjścia do szerszego potraktowania tematu.
BROWARIEC napisał(a) Dzięki za odzew. Domyślam się jedynie, że ceny są raczej nieco kosmiczne. Ale nic to... Tyle, że w okolice Chorzowa jest ciut za daleko (dla mnie )...
Cen nie musisz się domyślać. Przecież napisałem wyżej jakie są. . Oczywiście że kosmiczne.
Jako ciekawostkę podam iż w Kluczborku kilka miesięcy temu pewien Niemiec otworzył fabryczkę modeli kolejek. Niestety w gazecie była tylko wzmianka na ten temat i nie wiadomo jak to wszystko dokładnie wygląda.
Ja niestety z przyczyzn obiektywnych (czytaj kasa na stare butelki) pozbyłem się kilkudziesięciu samochodów i 12 wagonów H0, ale w przyszłości (raczej odległej) myślę sobie zmontować modelik browaru z Fallera, tylko ciut urealniony.
Z wagonów polskich browarów polecam PIKO - model krotoszyńskiego Hepner & Kanzenellenboggen (z pamięci, za błędy przepraszam urażonych), jest też coś z Wrocławia, ale ciężko jest w Polsce dostać żądany model, bo dystrybutorzy i sprzedawcy są jeszcze "na drzewie" i najchętniej sprzedają tory, najlepiej na wagę. Przez 2 lata chciałem kupić historyczny wagonik znanego starusieńkiego austriackiego browaru w Zillertau, skąd pochodzą najstarsze modele austriackiej kolei - jest tam firmowa cysterna drewniana z budką hamulcową - wypas.
Poza allegro polecam komisy modelarskie - ja np. kupiłem w Poznaniu model Heinekena z lat 70-tych wykonany z blachy tłoczonej za 20 zł - zabawka retro a cena jak za 8 Bosmanów.
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
Kolejne miejsce zaznaczyło swoją obecność na piwnej mapie Rumunii.
Bardzo ładnie położone misato Piatra Neamt, w dolinie rzeki Bystrzycy, miało długie tradycje w produkcji piwa, gdy do początków XXI w. działał tam browar Zimca.
Obecnie nie zostało już po nim praktycznie...
Coroczny Den Postřižinského piva i otevřených dveří pivovaru Nymburk w tym roku przypadł 15.06.2019. Jako że zapowiedziano również możliwość zwiedzenia całego browaru i słodowni (choć tylko do godziny 12) to nie mogło nas tam zabraknąć. Dodatkową atrakcją był Postřižinský expres...
Comment