Pytanie do kapslarzy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pieczarek
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.06
    • 5011

Aby nie zakładać nowego tematu pytam tutaj. Tym bardziej, że można tu przeczytać opinię Andiego, że kapsel ma 21 ząbków. Tę informację można przeczytać w wielu innych źródłach. Na początku, ponad 100 lat temu były 24 ząbki, teraz jedynym standardem jest 21 ząbków. Nieparzysta ilość ząbków ma ponoć ułatwiać otwieranie butelki, ponieważ otwieracz zawsze wówczas zahacza o 2 ząbki.

Byłem sobie kilka dni w Belgii i częstowano mnie najróżniejszymi piwami. Jedna butelka, a raczej kapsel, zwróciła od razu moją uwagę - szyjka była szersza i kapsel wyraźnie większy. Przystawiłem inny, standardowy kapsel i różnica wielkości była oczywista. Później przypadkowo policzyłem ząbki i wyszło mi, że jest ich 22. Sprawdziłem na stronie Andiego, czy mój kapsel, to jakiś wypadek przy pracy. Ale u niego kapsle z tego samego browaru Lindemans mają także po 22 ząbki.

Jak to więc jest z tym wspólnym dla całego świata standardem kapsli? Skoro "mój" kapsel jest większy i z inną liczbą ząbków, to może funkcjonujących na świecie rozwiązań jest jeszcze więcej? Kapsli nie zbieram, ale byłbym zobowiązany gdyby ktoś kompetentny wyjaśnił mi tę sprawę.

Na zdjęciu "mój" kapsel obok standardu. Liczby ząbków nie sposób ustalić z tego zdjęcia, ale zapewniam - po wielokrotnym liczeniu - że są 22.
    Attached Files

Comment

• pieczarek
      • 2001.06
      • 5011

A na tym zdjęciu inny kapsel z belgijskiego browaru Lindemans, gdzie wyraźnie widać 22 ząbki. Wielkości kapsla z tego zdjęcia nie da się ustalić, ale może Andi powie coś w tej sprawie, bo zdjęcie jest ściągnięte (bez pytania niestety) z jego bogatej strony.
      Attached Files

Comment

• mr-perez
        † 1971-2008 Piwosz w Raju
        • 2005.09
        • 514

Ten Budweiser ze skanu ma 27 ząbków. Są też podobno kapsle z 32 ząbkami. Nie wiem dlaczego tak jest , ale jednak jest.
        Attached Files
        RTS WIDZEW
        www.kapsle.piwko.pl

Comment

• Latarnik
          Premium Lamplighter
          🥛🥛🥛🥛
          • 2004.06
          • 5030

Mam kilka kapsli 22 ząbkowych i wszystkie zdjąłem z butelek o grubszej szyjce, takich do jakich są rozlewane wina.
          Zwykły kapsel by takiej szyjki nie objął.
          5450 kapsli z wypitych piw
          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
          https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
          https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Pierre_Dolchee
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.04
            • 152

Posiadam kapsel Lindemans i potwierdzam że ma 22 ząbków. Jest w dodatku większy od "normalnych" kapsli.

Comment

• pieczarek
              • 2001.06
              • 5011

Właśnie sobie wypiłem w polskim zaciszu domowym krieka z browaru Lindemans. I zaczynam rozumieć czemu kapsel jest większy niż normalnie. Otóż kapsel chowa pod sobą najzwyklejszy korek. Być może kapsel nie jest kapslem, a jedynie ozdobną ochroną korka. Szyjka butelki obejmująca korek musi być widocznie szersza niż to jest standardowo dla piw. I stąd szerszy (i bardziej zębaty) kapsel.
              Komplet zamknięć tego naprawdę smacznego krieka widać na załączonym obrazku.
              Attached Files

Comment

• franekf
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.06
                • 944

Też posiadam dwie butelki ("szampańskie" 0,75) po piwach z browaru D'Achouffe z takimi 22 ząbkowymi, jednak w moim wypadku kapsel był jedynym zamknięciem (choć wydaje mi się że widziałem gdzieś zdjęcia tych piw, gdzie pod kapslem był jeszcze korek).
                Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                Piwny Janusz bez Teku

Comment

• Latarnik
                  Premium Lamplighter
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2004.06
                  • 5030

2 i pół roku temu tez znalazłem korek pod kapslem, ale nie jest on (korek) obowiązkowy dla 22 ząbkowych kapsli.
                  Attached Files
                  5450 kapsli z wypitych piw
                  874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                  "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                  https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                  Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                  https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• franekf
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.06
                    • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                    2 i pół roku temu tez znalazłem korek pod kapslem, ale nie jest on (korek) obowiązkowy dla 22 ząbkowych kapsli.
                    Domyślam się że kapsel jest dla zwykłego korka "winnego" zabezpieczeniem takim jak koszyczek dla "szampańskiego", tylko nie wiem po co stosować razem i kapsel i korek?? Dla nadania jakieś "ekskluzywności" piwu czy jednak ma to jakieś sensowniejsze uzasadnienie?
                    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                    Piwny Janusz bez Teku

Comment

Przetwarzanie...
                    X