Najcenniejszy okaz w Waszych kolekcjach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • biermann
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.09
    • 2552

Po "przegrupowaniu" wewnątrz moich zbiorów trudno określić, który okaz jest najcenniejszy.
    Chyba zawieszka na nalewak z Kobylegopola (Brauerei Gutenbrunn Posen) od piwa Gutenbrunn Hell (zamieszczony w historri - browar Kobylepole), oraz starsze piny z browaru poznańskiego.
    "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
    Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
    Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
    Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
    Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

Comment

• Kałusz
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.02
      • 302

Najcenniejszy okaz w waszych kolekcjach

ale trudno coś wybrać. Popatrzyłem na swoje flaszki i .. chyba półlitrówka zamykana na korek z wytłoczonym w szkle radomskim ratuszem i napisem Browar Nektar w Radomiu.W końcu to moje rodzinne miasto. No i XIX wieczna Galicja, w szczególności butelki z browarów Chlebów, Stare Sioło i Busk.A także "flety", czyli wysokie i wysmukłe butelki ( 40 cm wysokości!1) z browarów Knyszyn, Wilno i Prużany, pięknie ozdabiane medalami z wystaw.
      sj

Comment

• Pudlarz
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.01
        • 650

Zawsze jakiś okaz można uznać za najcenniejszy, z różnych powodów, niekoniecznie z powodu rankingu danej podstawki. Wczoraj właśnie zakończyłem pracę nad segregatorem "BROWARY POLSKIE - podstawki" i ten zbiór jest dla mnie (zbieracz początkujący) najcenniejszy, jeśli o sprawy piwne chodzi. W segregatorze pomieściłem 92 podstawki z 49 browarów - zostało mi 16 miejsc pustych, które z przyjemnością i pietyzmem będę uzupełniał. Myślę, że końcówka na tym łez padole nie starczy, by te 16 pozycji zapełnić - w myśl zasady jeden wafelek z jednego browaru. Pozdrowionka...
        Dobre piwo nigdy nie jest złe
        http://www.janczech.stary.sacz.pl
        (galeria ekslibrisów)

Comment

• knuta39
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.02
          • 13

naprawde trudno jednoznacznie określić co, czy która, wydaje się że najpiękniejsze okazy jeszcze nie trafiły do mojego zbioru - tak więc jeszcze wszystko przede mną.

Comment

• Pudlarz
            • 2002.01
            • 650

A oto zbiory podstawek, które powstały m.in. dzięki pomocy i życzliwości Koleżanek i Kolegów z Browaru biz...
            Attached Files
            Dobre piwo nigdy nie jest złe
            http://www.janczech.stary.sacz.pl
            (galeria ekslibrisów)

Comment

• iommi
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.07
              • 1522

Sentymentalny jestem więc obstawiam kufel ze święta piwa, które miało miejsce na dziedzińcu zamku w Głogówku w 1998 roku. Niby nic cennego, ale właśnie tam zeszły się drogi moje i małżonki...

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

Obecnie najcenniejsze są dla mnie dwie duże podstawki korkowe Okocim-Karmi. Wczoraj je dostałem. Są troche podniszczone bo osoba, która mi je dała uzywała ich w kuchni jako podstawek pod garki.

Comment

• brloin
                  • 2002.10
                  • 534

U mnie w sumie biednawo ale coś się znajdzie...
                  Szkło ( hmmm... znów problem z odpowiednią nazwą - rzekłbym kielich) 0,4l, plakat i nalepki z browaru Bojanowo (gdy jeszcze istniał); Szczególnie cenię sobie to fascynujące hasło z plakatu: 'Bajer na Bojar'
                  brloin; od Szczecina do Wrocławia

Comment

• abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

Mój najceniejszy okaz w mojej kolekcji jest to metalowa skrzynka gdańskiego browaru znapisem DANZIGER ACTIEN BIERBRAUEREI datowana na lata 20-te XXw.. Znajduje się ona na honorowym miejscu w moim mieszkanku.
                    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• margarita76
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2006.01
                      • 24

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
                      Przeglądałem dział Kolekcjonerstwo ale nie spotkałem takiego tematu. A chciałem go założyć ponieważ coś takiego znalazło się w mojej kolekcji. Dotychczas nie uważałem że jakaś rzecz na to zasługuje, ale od soboty już tak jest - piękny, wysoki pokal Piwa Grodziskiego. Wiem że teraz on na to zasługuje.
                      A co Wy macie takiego w swoich kolekcjach które zasługuje na to miano?
                      Przedwojenne etykiety z malutkich browarów: w Sulikowie k.Siewierza oraz w Kromołowie (obecnie dzielnica Zawiercia).

Comment

• machandel
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.02
                        • 37

Dla mnie najcenniejsze są moje dwie podstawki browaru Stobbe z mojego rodzinnego miasteczka. Trzeba wziąć pod uwagę, że ten browar już nie istnieje od lat 40-tych ubiegłego wieku. Są naprawdę dla mnie bezcenne. A kto miałby je ochotę zobaczyć, to zapraszam na forum o temacie tegoż browaru. Łatwo znaleźć pod hasłem "Stobbe" lub "Tiegenhof". Jest tam także pokazane sporo butelek tego właśnie browaru. A dziś jak wygląda sytuacja z browarami w moim miasteczku? Dziś nie ma żadnego, a przed wojną były dwa.

Comment

• arcy
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.07
                          • 7538

To cudo: Suwałki oraz ceramiczny kufel z Łomży.

Comment

• Paco
                            • 2007.12
                            • 265

Te oto kufelki http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=42105

skrzyneczka która, cudem uniknęła porąbania i nie skończyła w ognisku (prezent od koleżanki ). A z kolekcji kapsli najcenniejszymi dla mnie są: Elbląg 1, (40, 42 znalezione osobiście w byłym PGR), Warszawa Społem 1, Zabrze 8, numeracja według katalogu Pawła.
                            Grunt to się nie przejmować, piwo pić i obserwować
                            zbieram ELBING
                            wymiana--> http://picasaweb.google.com/PacoElbl

Comment

• photokrzysztof
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.11
                              • 2

Moje najcenniejsze to stare kufelki. Mam ich tylko kilka, ale 2 są najcenniejsze, bo miśnieńskie. Okazuje się, że fabryka porcelany w Meissen produkowała nie tylko porcelanę, a również szkło. Ten wysoki jest chyba starszy, bo ma oznaczenie pojemności w postaci ułamnka: "5/20 L". Mniejszy ma już ułamek dziesiętny "0,25 l".
                              Największą frajdę sprawia mi picie browarka z tych kufli. Nie pozwalam im zakurzyć sie na półce
                              Attached Files

Comment

• Gacka
                                • 2003.10
                                • 373

Na pewno 3 piwne kapsle z MONAKO. Moze jeszcze CEUTA. Ponad stuletnie kapsle z WEGIER. Pewnie moglbym jeszcze wiele wymieniac. POZDRAWIAM.
                                Viva Slask Wroclaw!!!

Comment

Przetwarzanie...
                                X