Zaczynam zbierać kapsle!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • epic
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.10
    • 4

Zaczynam zbierać kapsle!

Witam wszystkich.
    Mimo iż piwo pije od niepamiętnych czasów, dopiero teraz przyszło mi do głowy kolekcjonerstwo. Zacząłem kilka tygodni temy od kapsli i w związku z tym małe pytanko. Czy zbieracie kapsle prosto z butelek (wypitych piw) czy tak jak etykiety z browarów. Może pytanie jest dla Was śmieszne ale spotkałem się na allegro z kapslami które "nigdy nie były na butelkach". Proszę o wyrozumiałość dla początkującego
    Pozdrawiam
    Epic
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Kazdy tak zaczyna
    na samym poczatku zbieralem tylko kapsle z piw wypitych
    potem zaczely sie inne i wymiany itp
    Nie nalezy zwracac uwagi czy jest to kapsel nowy nie zamkniety czy zardzewialy kazdy egzemplarz sie liczy
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de

Comment

• pIvo
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 290

Kolekcjonowanie kapsli...

Zdecydowana wiekszosc kolekcjonerow zbiera "po prostu" kapsle od piw.
      Osoby, ktore zbieraja kapsle z piw, ktore pily, sa w ogromnej mniejszosci! Ja poznalem (przez Internet) dopiero dwoch takich kolekcjonerow. Sam prowadze taka kolekcje juz ponad 10 lat i -przyznam - zamierzam ja dalej kontynuowac. Znac tyle piw i móc to udowodnic, to w koncu nie byle co ;-)

Pierwsza 100 jest stosunkowo latwa do zdobycia, im dalej tym jednak coraz trudniej... Moja kolekcja liczy obecnie (06.2004) 1.600 sztuk, z 42 panstw a jescze wiele mam do uzupelnienia...

Zycze powodzenia rozwoju kolekcji, niezaleznie od wybranej przez Ciebie formy.

pozdr.
      pIvo

PS. 3 ostatnie posty powinny stanowic odrebny temat.
      http://kapsle.w.interia.pl

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

epic napisał(a)
        ... Może pytanie jest dla Was śmieszne ale spotkałem się na allegro z kapslami które "nigdy nie były na butelkach"...
        Jeżeli zbierasz tylko "wypite" kapsle, to możesz mieć tylko uzywane. Ale jeżeli zbierasz wsyzstkie, to wypada mieć kapsle w jak najleoszym stanie. Jeżeli masz zardzewiały, a trafisz lepszy - wymieniasz. Tak jak inne kolektybilia - zawsze chcesz mieć w najlepszym stanie.

Comment

• brzeczka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.12
          • 373

ja zbierałem kapsle 5 lat, na początku jak każdy z butelek, zorganizowałem sobie znajomych, którzy donosili i uważali żeby nie zgiąć czy porysować, z czasem zacząłem pisać do browarów - niektóre potrafią przysłać kilkadziesiąt kapsli, browary niemieckie czasem przyślą 14 różnych wzorów, jak już będziesz miał woreczek kapsli w kolekcji, to znaczy, że masz 3 woreczki dubletów i możesz zacząć działać po giełdach i wymieniać, ja wymieniałem zagraniczne z listów i od znajomych na polskie i po giełdach Tychy-Żywiec jednego roku zdobyłem ponad 100 kapsli krajowych z lat 80-90-tych + drugie tyle z krajów bratnich, później samo się kręci, dużo masz - dużo wymieniasz itd.
          życzę najlepszego w kolekcjonowaniu (bo zbiera się grzyby)

Comment

• zgrredek
            • 2002.10
            • 315

Ja nie lubię kapsli dziewiczych. jeśli trafia mi się używany w dobrym stanie to zawsze go wymieniam, może być nawet lekko zgięty. Chyba że pordzewiały no to zadowolę się dziewicą.
            www.collections.pl
            Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych

Comment

• Kijek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2004.05
              • 78

Gratuluje nowej pasji i życze powiększenia kolekcji

http://republika.pl/bartowels_basia

Comment

• Latarnik
                Premium Lamplighter
                🥛🥛🥛🥛
                • 2004.06
                • 5030

Odp: Kolekcjonowanie kapsli...

pIvo napisał(a)
                Osoby, ktore zbieraja kapsle z piw, ktore pily, sa w ogromnej mniejszosci! Ja poznalem (przez Internet) dopiero dwoch takich kolekcjonerow.
                To ja jestem trzeci
                Zbieranie kapsli z wypitych piw jest po prostu przyjemniejsze no i jak widać należy się do "elity" kolekcjonerskiej.
                Ataką ilość kapsli jaką się zbierze z wypitych piw łatwiej wyeksponować.
                Powodzenia i smacznego zbierania

Zdjęcie jest częścią większej planszy wiszącej na ścianie.
                Attached Files
                5450 kapsli z wypitych piw
                874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Dojlidy
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 143

Uwazam że kapsle nowe , nie z butelek maja wieksza wartość , przynajmniej dla mnie. A moi poprzednicy pisza o sentymencie .

Comment

• Gacka
                    • 2003.10
                    • 373

Ciesze sie ze bedzie Nas wiecej!"JAKIE KAPSLE ZBIERAC?"Coz zbieram wszystkie,kapsel ktory byl zdejmowany z butelki(ZAMBIA)ma wieksza wartosc niz prosto z fabryki(NIEMCY).Jesli jednak chodzi o ten sam kraj,wieksza wartosc maja kapsle nowe(fabryczne).To moje zdanie.
                    Viva Slask Wroclaw!!!

Comment

• Dojlidy
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 143

epic napisał(a)
                      Witam wszystkich.
                      Mimo iż piwo pije od niepamiętnych czasów, dopiero teraz przyszło mi do głowy kolekcjonerstwo. Zacząłem kilka tygodni temy od kapsli i w związku z tym małe pytanko. Czy zbieracie kapsle prosto z butelek (wypitych piw) czy tak jak etykiety z browarów. Może pytanie jest dla Was śmieszne ale spotkałem się na allegro z kapslami które "nigdy nie były na butelkach". Proszę o wyrozumiałość dla początkującego
                      Pozdrawiam
                      Epic
                      uzupełnij swój profil

Comment

• hyzu
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2004.06
                        • 18

Też zbieram kapsle tylko z wypitych osobiście piw. Mam dwóch kolesi którzy zbierają tak samo a kiedyś widziałem wywiad z Dorotą Warakomską i ona postępuje podobnie (od tego momentu ją polubiłem bo wcześniej jakoś nie bardzo mi się kojarzyła). Więc trochę osób zbierających kapsle w ten sposób się uzbiera. Koleś z pół roku mnie uczył jak śiągnąć kapsel bez zginania i rozchylania ząbków. Teraz jest OK i pokancerowane wcześniej już prawie wymieniłem. Faktem jest że po pewnym czasie znalezienie "nowego" kapsla jest coraz trudniejsze i tu bardzo pomocne stają się informacje z browarowego forum.
                        my niśt fersztejen panie wojskowy

Comment

• zgrredek
                          • 2002.10
                          • 315

Zbieranie kapsli od wypitych piw ma swój urok, ale dla mnie więcej uroku jest w zbieraniu kapsli starych, które pojawiły się zanim zacząłem pić piwo. Kapsle zbieram dlatego, że jest to coś ulotnego, coś co już w założeniu jest ,,śmieciem", który miał być zdjęty z butelki i wyrzucony. Dlatego wolę kapsle używane, które były już blisko swego smutnego przeznaczenia, a ja włączając je do kolekcji uchroniłem je przed tym. Kapsle nowe nie mają tego ładunku emocjonalnego, nie miały nigdy kontaktu z piwem, nie leżały nigdy w trawie zadając sobie pytanie ,,czy znajdzie mnie jakiś kolekcjoner zanim pokryję się rdzą?" Kapsle nieużywane ot jakaś panienka wsadziła do koperty i wysłała kolekcjonerowi, albo kolekcjoner dostał w browarze cały worek i potem przez kilka lat woził po wszystkich giełdach.
                          www.collections.pl
                          Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych

Comment

• Czapayew
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.10
                            • 1966

Witam i życzę powodzonka
                            Swgo czasu - na początku mej kolekcji - ok. 70 % kapsli które miałem pochodziło z piw, które sam wypiłem . Obecnie nie jest to mozliwe, aczkolwiek kapsle takowe są bardzo mile widziane.
                            "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                            www.piwnekapsle.net

Comment

• Tumry
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.01
                              • 204

KAPSLE także

W zasadzie zbieram etykiety, ale...
                              Wygrałem kufek w konkursie, a mialem kilka szklanek i pokali (jeden dostałem od Marusi - od tak, na zachętę (nigdy nie zapomnę)). Kilka otwieraczy, kontenerki, w kuchni jest półka z 30 rodzajami butelek no i jest jakieś 300 kapsli. Kapsle naklejałem na tablicę korkową - wystarczą 2 krople butaprenu. Powstał wystrój kącika - fotel, półka z książkami na temat. Teraz przywieziono mi woreczek kapsli z Ukrainy - chyba porozdaję.
                              Pozdrawiam.
                              Tumry
                              sasiad47@gmail.com.pl
                              (gdyby wszyscy piwosze dobrej woli ...)

Comment

Przetwarzanie...
                              X