Nie uważam, żeby puszki były jakimś szczegolnie wdzięcznym tematem do zbierania. Są nawet dosyć niewdzięcznym, chociażby przez ilość zajmowanego miejsca. Jednak są jakimś tam elementem historii browarnictwa i byłoby szkoda, gdyby tak bezpowrotnie zniknęły pod butami zbieraczy metali kolorowych. A znikają bardzo szybko. Najczęściej po kilku godzinach, góra jednym dniu. Oczywiście trudno zbierać wszystkie puszki, bo na to potrzeba bardzo dużo miejsca + bardzo wyrozumiałą żonę lub jej brak. Ale byłoby dobrze, gdyby na każdy browar robiący piwne konserwy przypadał choć jeden zbierający je kolekcjoner. Ja od niedawna zbieram puszki z województw Mazowieckiego i Łódzkiego, co jest naturalną konsekwencją tego, że z tego obszaru zbieram wszystko. Mam około 100 puszek. Niedawno przejąłem pewną kolekcję. Część włączyłem do zbioru, części pozbyłem się na giełdzie w Żywcu, ale jeszcze sporo mi zostało. Najstarsze z datą ważności 1996r. Chętnie wymienię.
Zbierajcie puszki !!!
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Osobiście nie zbieram puszek , ale mam znajomego z całkiem sporą kolekcją ( coś ok.300szt ). Wiem że na forum piwo w puszce nie jest za bardzo cenione , ale nie zmienia to faktu że taka mamy rzeczywistość że bez puszki nie ma sklepu z piwem.
Cenię więc tych którzy zbieraja puszki , tak samo ja tych którzy zbierają cokolwiek innego. Dziwi mnie również tak niewielka obecność puszek w dziale "Kolekcjonerstwo" - chyba zacznę to nadrabiać przy pomocy znajomego :-)
PS Całkowicie zgadzam się z konieczności posiadania dużej ilości miejsca i wyrozumiałej żony przy tego typu hobby ;-)
-
-
No ładnie! Wygląda na to, że tylko ja zbieram w Polsce puszki, choć przecież nie wszystkie. Ale jak się nikt nie ujawni, to dla dobra przyszłych pokoleń będę musiał zbierać cały ten złom (kolorowy). Kochani! Nie wstydźcie się. Niech napisze ktoś, że zbiera puszki n.p. z Żywca, Namysłowa, Kielc, Rakszawy czy jeszcze jakiegoś innego browaru. Będę spokojny, że te cenne birofilia zostaną zachowane dla potomności.www.collections.pl
Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych
Comment
-
-
Byłbym zapomniał. Właśnie napisałem swój SETNY post i zacząłem to świętowaćwww.collections.pl
Comment
-
-
Nie załamuj sie !!! Napewno nie jesteś sam !!! Masz chyba jednak troche racji , że co niektórzy chyba się wstydzą bo na forum dość często wyrażane są niezabyt pochlebne opinie o puszkach np nazywane są konserwami . Jak już pisałem wcześniej sam nie zbieram puszek , ale mogę się pochwalić że zbiór mego znajomego w dość zancznym stopniu powieksza sie dzieki mojej skromnej osobie ;-) I nie wstydze sie przyznać że pijam piwo z "konserwy" , bo różnica pomiedzy nim a butelka jest właściwie niezauważalna ( pomijam skarajnośći czyli buble ). Myślę że dużo dziwniejszym zjawiskiem jest piwo z PET-a.
Comment
-
-
jak chcesz mam w piwnicy troche puszek na wymiane mozemy się jakoś spotkac
P.s Nie jesteś sam ja też zbieram puszki aktualnie mam ich cos ok 500 sztuk. A prawda jest taka ze bardzo mało osób zbieraz puszki ale jeszcze o puszkach się nie zapomniało
Pozdrawiam
Comment
-
-
Ja również ciułam konserwy ale wyłącznie z Mazowsza
Aktualnie mam:
Jabłonowo - 24
Warszawa - 21
Konstancin - 1
Warka - 17
Sierpc - 9
Wiem że pewnie brakuje mi trochę sztuk na drobne pierdołki w opisach. Szczegolnie szukam pierwszych wzorów z Warki (z rozl. Hortaqua).Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
wortas napisał(a)
no ja posiadam 6 puszek pięciolitrowych znanych browarów z Niemiec - nie przypuszczam jednak by ktos zbierał tego typu <gadżety>
ja puszek nie zbieram ale co ciekawsze zatrzymuję, może kiedyś z kimś się wymienię lub popędzę na jakiejś giełdzieGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Konstancin - 1
Zazdroszczę Ci tej puszeczki. Napewno rozlewana gdzieś poza browarem.www.collections.pl
Comment
-
-
wortas napisał(a)
no ja posiadam 6 puszek pięciolitrowych znanych browarów z Niemiec - nie przypuszczam jednak by ktos zbierał tego typu <gadżety>
Ja posiadałem 10, lecz po przeprowadzce 9 poszło do śmieci, a jedną (tyską) mój brat przerobił na śmietnik.zupka chmielowa dobra i zdrowa!!
Comment
-
-
puszki z Wielkopolski
A ja od kilku lat magazynuję puszki po piwach Kampani Piwowarskiej. Kiedyś miałem dużą kolekcję po piwie 10,5 jednak ją wydałem. W tej chwili zbieram jedynie puszki po piwach Lech i Tyskie, ale zastanawiam się nad pozostałymi markami. Łącznie mam 27 szt.
Comment
-
Comment