Zbierajcie puszki !!!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy82
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.01
    • 44

witam kolegi ikulczyka
    moja przesylka do ciebie juz sie szykuje. a co do tych co zbieraja puszki w polsce to jest nas napewno malo.apropo bylem odac puszki wczoraj na aluminium i wychodzi 60 na kg i po 3 zlote za kilo to wcale nie ma sensu. to wole je lepiej zbierac i sciany tapetowac nimi wiecej zarobie
    pozdrawiam

Comment

• Petrus
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2002.10
      • 385

Puszki

Witam!
      Moim zdaniem z puszek zagranicznych z pod litery D Dortmundery powinny być zaliczone do Polski.Browar Leżajsk je produkował w wersji puszkowej i butelkowej.A puszka z litery J Franktenmarkten jest napewno z Austrii.

Pozdrawiam

Mariusz

Comment

• Petrus
        🍼
        • 2002.10
        • 385

Sorki to miało iść na PW do kolegi Ikulczyka.

Comment

• Kudłaty
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.09
          • 1972

Ja jak mam puszki to zazwyczaj trafiają do kartonu z którego pużniej trafiają do skupu, zostawiam tylko po sztuce Piasta, mam tez troche innych puszek starszych. Chyba zrobię pułkę w piwnicy i tam je bedę przechowywac

Comment

• kruger_nr1
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🍼
            • 2005.11
            • 802

jak zauważyłem zbieraczy puszek pojawia się na Browarze coraz więcej tylko nie wiem dlaczego są tacy utajnieni !!!!!!!! Ja też zbieram puszki piwne i mam w tej chwili jedną z największych kolekcji w polsce.Więc nie wstydżcie przyznać sie że Was tez to interesuje!!!!!!!!!!
            Kolekcja puszek piwnych:
            http://puszkikrugera.web-album.org/

Comment

• Petrus
              🍼
              • 2002.10
              • 385

W latach 90tych pewien browar przysłał mi w rulonie kupę podstawek,etykiet i trzy puszki
              bez denka na górze.Puszki mam do dzisiaj.A browaru o puszki nie prosiłem.Ciekawe czy takie cuda browary wysyłaja dzisiaj a może kazały by sie puknąć w czoło
              Attached Files

Comment

• Fidi
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.03
                • 8

Ja zbieram puszki można powiedzieć jak popadnie tzn. z kraju i zagranicy oraz po napojach ruwnież na dzien dzisiejszy posiadm około 600 puszek każda inna ale zbieram niedługo . ma może pan foto tych puszek???

Comment

• Fidi
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.03
                  • 8

JA zbieram wszystki jak by miał pna lecjeć na giełde będe zinteresowany

Comment

• kruger_nr1
                    🍼
                    • 2005.11
                    • 802

interesowałby mnie ten litrowy Heineken.ja jestem z Raciborza,a Ty?mam na mysli Sama84....
                    Kolekcja puszek piwnych:

Comment

• kruger_nr1
                      🍼
                      • 2005.11
                      • 802

od ponad roku nikt tu nie pisał...to może znajdą się jacyś nowi zbieracze puszek?aAlbo osoby które mają puszki mna zbyciu? Proszę o kontakt!
                      Kolekcja puszek piwnych:

Comment

• Grothesk
                        • 2005.11
                        • 811

Ciekawy temat...

zastanawiam się ile teraz aluminium stoi w skupie, bo dzisiaj widziałem dwóch takich "kolekcjonerów" w centrum Poznania z dwoma wózkami pełnymi puszek - zastanowiło mnie tylko jedno, dlaczego je zgnietli, może mają już tak dużą kolekcję, że się im nie mieszczą w oryginalnym kształcie np na szafie?

a tak na poważnie, boom na puszki minął dobre 15 lat temu, teraz nie trzeba już jeździć do Berlina żeby przywieźć sobie zgrzewkę coli albo co lepsze piwo z zachodu - poza tym puszki są dość kłopotliwe w przechowywaniu, ja sam mam raptem 30 kartonów tektury, pudło kapsli, trochę etykiet, od cholery szkła i sam nie mogę się z tym pomieścić - gdybym dowalił jeszcze puszki do kolekcji to nie miałbym chyba gdzie spać :-)

Grothesk

Comment

• Petrus
                          🍼
                          • 2002.10
                          • 385

Cena za kilo 4,7zł jest to jakieś 58 puszek.

Comment

• kruger_nr1
                            🍼
                            • 2005.11
                            • 802

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petrus Wyświetlenie odpowiedzi
                            Cena za kilo 4,7zł jest to jakieś 58 puszek.
                            pojawia się to wiele przeliczników ile puszek z piwa wchodzi na 1 kilogram.Otóż przy samym oddawaniu puszek w skupie na różnice ilości składają się:
                            -zanieczyszczenia w puszkach które zsumowane też mają dodatkową wagę
                            -niedokładność wag używanych w skupach
                            -chęć dodatkowego zysku przez skupujących którzy sami narzucają większą ilość
                            na kilogram.
                            Tymczasem waga samej pustej puszki o poj.500ml czyli tzw.wytłoczki to w zależności od producenta 20gram czy już nawet 18 gram.Mowa tu o puszkach aluminiowych ,bo oczywiście stalowe produkowane w ten sam sposób muszą być cięższe.
                            Polscy producenci puszek to CanPack oraz Ball(kiedyś CCE) .Na naszym rynku można spotkać dziś też puszki z Rexam (głównie Royal Unibrew)
                            W ogóle dzisiejszą puszkę robi się z 3mm krążka blachy który po wytłoczeniu otrzymuje kształt puszki.Puszka taka ma w najcieńszym miejscu 0,1mm grubości! A do tego w testach musi wytrzymać nacisk 110kg!
                            Kolekcja puszek piwnych:

Comment

• kruger_nr1
                              🍼
                              • 2005.11
                              • 802

Czy może ktoś z forumowiczów ma jakieś puszki piwne na zbyciu? Zbieram polskę i cały świat. Moge wymienić na inne piwne akcesoria, ewentualnie odkupić... Proszę o info na PW. Byłbym wdzięczny za pomoc!
                              Kolekcja puszek piwnych:

Comment

• Kowalsik
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2002.05
                                • 157

Troche mam, jak chcesz poogladac, to sa na forum kolekcjonerskim wystawione:

I te:

Ale te za cos ciekawego :-) Moje zainteresowania poznasz w podpisie pod moimi postami na forum kolekcjonerskim.

Dla zainteresowanych, sa tam tez inne puszki, nie piwne znaczy sie, ale w innych tematach.

Comment

Przetwarzanie...
                                X