W poszukiwaniu jakichś nowych okazów do swojej kolekcji, obdzowniłem kilkanaście browarów, i w związku z tym mam pytanie. W większości browarółw odpowiadano mi, że nie mogą dostać podstawek, bo produkuje je i rozprowadza drukarnia. Nie wiem, czy to był tani kit, którym chcieli mnie spławić ( bo nikt nie chciał mi podać żadnych namiarów na takową drukarnię ), czy też może żeczywiście browary wynajmują inne firmy do tej roboty. A teraz do rzeczy: Czy ktoś z was ma namiary na jakąś drukarnię podstawek? Najlepiej mail'a albo telefon. Jak znacie, to napiszcię, proszę. Z góry dzięki.
Drukarnie podstawek
Collapse
X
-
Oczywiście głupot ci na...gadali. Tak to jest jak się dorwie do telefonu ktoś z porażeniem lewej półkuli i wypowiada się w imieniu całego browaru (czy nawet browarów ogólnie). Drukarnia drukuje podstawki piwne dla klienta ktorym oczywiście jest browar (czasami bogata knajpa ale to b. rzadki przypadek). Klient czyli browar, to odbiera i drukarnię nie obchodzi co dalej z nimi zrobi tzn czy podłoży je pod doniczki , rozdiluje po knajpach , wyśle w listach Tomowi X czy będą służyły jako tekturowa tacka pod frytki w nadmorskiej miejscowości. Trudno żeby drukarnia wydrukowala podstawki np Lecha a póżniej woziła się z nimi po całej Polsce i sprzedawała je po knajpach (i to oczywiście tylko tych sprzedających owe piwo)
Jeśli chodzi o adresy owych drukarni to sprawa jest trudna gdyż ostatnimi laty wytwórnie nie umieszczają swoich sygnatur na waflach i trudno je namierzyć ale jeśli masz sztywniaczka to możesz posurfować po necie i polukać po producentach np opakowań , wyrobów kartonowych , zapodać hasło "podstawki" w wyszukiwarce i powinno dać to jakiś efekt. Przynajmniej jak tak bym zadziałał w tej materii.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
-
-
Chciałbym wyjaśnić sprawę dot. drukowania podstawek w Finlandii. Faktycznie jeszcze do niedawna duża cześć podstawek a przede wszystkim gazet była tam drukowana, ale od około dwóch lat Polska tylko zaopatruje się w ten surowiec (m.in. w Finlandii i Szwecji), ale proces drukowania odbywa się już w naszym kraju. Najwięksi importerzy to m.in. drukarnia Winkowski w Pile oraz drukarnia "Donnelley" w Krakowie i w Kielcach.
Comment
-
-
Ktoś wie czy fabryka w Pilichowicach robi jeszcze podstawki oraz czy wogóle istnieje ?
Kiedyś był to największy (jedyny ?) producent wafli w Polsce.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
A próbowałeś tam czegoś szukać ? Powódż raczej nie tknęła stryszków Sam bym chętnie się tam wybrał ale dla mnie to 3 dni drogi wielbłądem.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Jeden z ostatnich wytwórców podstawek jaki 10 lat temu sygnował swoje wafle dla browaru Mieszczańskiego we Wrocławiu to firma Alexis tel 0-71 25 18 91 ul. Gąsiorowskiego 26 , Wrocław lub też Aro Marketing tel. 0-71 25 16 46 i adres ten samPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
Drukarnia w Poznaniu
Całkiem przypadkowo przeszło rok temu trafiłem do firmy Intertrade w Poznaniu, gdzie zauważyłem kilka podstawek korkowych. Jeśli się nie mylę był to jakiś Okocim i chyba Lech. Okazało się, że firma ta specjalizuje się w tego typu gadżetach. Oto adres strony internetowej tejże firmy: http://www.iec-intertrade.com.pl
Comment
-
-
Hubertowi wielkie dzięki za podanie strony, a tak na uboczu, to polskie podstawki są też drukowane w Niemczech. Weźmy na przykład podstawki mini browaru Spiż. Widnieje na nich napis "Printed in Germany". Zdaje mi się, że gdzieś czytałem, że dla Spiża podstawki robi ta sama drukarnia co do Lowenbrau. Fajnie, że cokolwie jest robione w Polsce, bo jak browary nie odpisują nawet na maile, a przez telefon pociskają kity, to trza sprubować u źródła. Kto puka, tem zostanie otworzone, a kto pyta nie błądzi.
Comment
-
-
Na starszych waflach z Łomży jest sygnatura ART z tego co pamiętam to rzut kapslem od Coopra w Warszawie.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Obecnie chyba żadna polska drukarnia nie robi podstawek, chociaż wiele ma w ofercie taką usługę.
Niestety, jak się dowiedziałem, całość poszła do browaru i nic w drukarni nie zostało. Ale już za chwileczkę, już za momencik mogą byc w knajpach.
Comment
-
-
grzeber napisał(a)
Na starszych waflach z Łomży jest sygnatura ART z tego co pamiętam to rzut kapslem od Coopra w Warszawie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
Comment