Czy podstawki browarów niemieckich należy zaliczać do podstawek polskich?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Roni
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 109

Podstawki browarów z okupowanych miast polskich są jak najbardziej podstawkami polskimi np.Żywiec,Łódź i inne.
    Nie były to miasta niemieckie.

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Pierwsze polskie podstawki nie miały szans pojawić się przed 1918, bo Polski wtedy nie było...

Comment

• slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

Roni napisał(a)
        Podstawki browarów z okupowanych miast polskich są jak najbardziej podstawkami polskimi np.Żywiec,Łódź i inne.
        Czy według Ciebie Szczecin lub Wrocław nie był okupowany? Co wg Ciebie oznacza okupacja?
        Jakie kryteria czasowe decydują o przynależności ziem zachodnich Polski do określenia ich okupowanych lub nie?

Comment

• slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

Twilight_Alehouse napisał(a)
          Pierwsze polskie podstawki nie miały szans pojawić się przed 1918, bo Polski wtedy nie było...
          A tak pozatym wszyscy zdrowi, wszystko w porządku...?

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23994

niech Slado ochłonie bo FCJP przysoli
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

slado napisał(a)
              A tak pozatym wszyscy zdrowi, wszystko w porządku...?
              U Ciebie chyba nie wszyscy zdrowi... Proponuję poparzeć na post Grzebera, a potem zabierać sie za czepianie.

Comment

• grzeber
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 2898

Roni napisał(a)
                Po wrześniu 1939 roku część ziem polskich została wcielona do Rzeczy, a browary przeszły pod zarząd niemiecki więc sprawa też jest dyskusyjna.

W XI wieku Wrocław należał do Królestaw Polskiego,a w XVII wieku należał do państwa Habsburgów, więc jest to polskie miasto czeskie, austryjackie czy może niemieckie.

Dla mnie cała dyskusja jest bez sensu. Niech każdy zbiera co mu się podoba i będzie spokój. Nikt nikogo do niczego nie zmusza.
                pozdrawiam
                www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• Roni
                  • 2003.09
                  • 109

Pierwsze polskie podstawki pojawiły się dopiero po 1918r.
                  Wrocław,Szczecin i kilka innych miast było do 1945r. miastami niemieckimi.Browary działające w tych miastach były niewątpliwie browarami niemieckimi,a nie polskimi.
                  Podstawki z browarów niemieckich mogą stanowić jedynie uzupełnienie
                  zbiorów podstawek polskich ,a nie powinny być do nich zaliczane.
                  Jedynie łączy je z Polską to ,że przedstawiają tradycje piwowarskie
                  miast polskich ,włączonych do Polski po 1945r.
                  Uważam,że przedwojenne podstawki niemieckie nie powinny być wykazywane statystykach kolekcjonerów podstawek polskich jako przedwojenne podstawki polskie.
                  Podobna sprawa ma się również z etykietami.

Comment

• grzeber
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 2898

Roni napisał(a)
                    Pierwsze polskie podstawki pojawiły się dopiero po 1918r.
                    Możesz napisać na jakich przesłankach opierasz swoją tezę ?
                    pozdrawiam

Comment

• Roni
                      • 2003.09
                      • 109

Swoją tezę opieram na faktach historycznych.Polska odzyskała niepodległość w 1918r,a II Rzeczypospolita Polska obejmuje lata
                      1918-1939r.Podstawki wydane przez browary które warzyły piwo w
                      granicach II Rzeczypospolitej Polskiej są polskimi podstawkami
                      przedwojennymi.W granicach Polski do 1939r.nie było takich
                      miast m.in. jak Wrocław,Szczecin,Głubczyce i browary z tych miast
                      przed 1945 r są browarami niemieckimi.Nie zmienia tego fakt,że po
                      włączeniu tych miast do Polski ,na bazie budynków byłych już browarów niemieckich otwierano browary polskie.Nie mam mowy o kontynuacji browaru.Jedynie te podstawki mozna brać pod uwagę z względu na tradycje piwowarskie np.Wrocławia czy Szczecina.Schultheiss z przedwojennego Wrocławia nigdy nie był i nie będzie browarem polskim.
                      Następnie kierując się zasadą ciągłości Państwa Polskiego, podstawki
                      wydane w okresie okupacji przez browary ,które przed wojną miały siedzibę na terenach II Rzeczypospolitej są niewątpliwie podstawkami polskimi.Tak jest z podstawkami okupacyjnymi Żywca,Łodzi,Warszawy,
                      Tychów,Poznania,Lublina i innych miast polskich.Myślę,że usatysfakcjonuje cię ta odpowiedź.Ja wiem,że zdecydowanie o wiele
                      łatwiej jest pozyskać przedwojenną podstawkę niemiecką niż polską.

Comment

• Cooper
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛
                        • 2002.11
                        • 6059

Odnoszę wrażenie iż Autor tematu pisze cały czas na zasadzie "Uważam że powinno być tak a tak i wszyscy mają się liczyć z moim zadaniem".
                        Mimo to - o dziwo - przyznam iż zbieram podstawki ( i kapsle) na podobnych zasadach (albo i takich samych) zasadach jak Roni. Z tą jednak różnicą że swoje kryteria zachowuje dla siebie i nie narzucam ich innym kolekcjonerom.
                        Większość kolekcjonerów etykiet , podstawek , kapsli i innych birrofiliów w Polsce zbiera w/w gadżety z browarow które kiedykolwiek leżały w granicach Polski bez wydzielania jakichkolwiek przedziałów czasowych. Jako polskie określają więc gadżety zarowno z browarów w Breslau jak i we Wrocławiu i tak właśnie prowadzony jest katalog podstawek* forumowego Beny'ego , katalog kapsli forumowego Sikora (*info dla Arta) czy strona www kol. Skrzyniarza z galerią p/w etykiet. Ja jako polskie uznaje i kolekcjonuję tylko podstawki i kapsle sprzed 1945 roku z browarów w granicach II RP i birrofilia z browarów PRL i III RP w granicach z 1945 roku.Póki co na razie nie przypominam sobie innego kolekcjonera zbierającgo na tych zadsadach. Wiem jedynie że w ten sposob zbiera etykiety Darek99 a butelki - kolega Kałusz.
                        Trochę inna sprawa to birrofilia sprzed 1918 roku a więc z czasow gdy państwo polskie właściwie nie istniało.Właściwie na razie nie mam z tym problemu gdyż nie widziałem nigdy a tym bardziej - nie mam podstawek i kapsli sprzed 1918 roku co nie znaczy oczywiście że nie istniały. W przypadku jednak np etykiet większość kolekcjonerów zbiera je w granicach zarowno z 1918 jak i 1945 roku. Takie "przywłaszczanie" sobie "nieswoich" browarow jest charakterystyczne nie tylko polskim kolekcjonerom. Np kolekcjonerzy rosyjscy jako "swoje" browary zaliczają polskie browary z terenów Kresów sprzed 1945 roku (czy właściwie nawet 1941 roku... )czy z terenów obecnych niepodległych państw nadbałtyckich. Dość często takie kryteria zbierania są tłumaczone w ten sposob iż "Zbieram po prostu (np) etykiety z tego KONKRETNEGO BROWARU , niezależenie czy kiedyś znajdowal się on w granicach , Niemiec , Polski czy Nigerii" i to wydaje mi się bardzo rozsądną odpowiedzią. Wiadomo iż historia granic i ziem (zwłaszcza Polski)była bardzo zagmatwana i nikt nigdy nie wymyśli rozsądnych kryteriów zbierania (nawet ja )
                        Jako prowadzący ankietę kolekcjonerów podstawek ze swojej strony w przypadku browarów sprzed 1945 roku nie leżących wtedy w granicach ówczesnej Polski) wprowadziłem po prostu dwujezyczne nazwy miejscowości co wg mnie jest pewnym obiektywnym rozwiązaniem.
                        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Roni
                          • 2003.09
                          • 109

Jestem daleki od tego,żeby narzucać swoje zasady innym kolegom -kolekcjonerom.Chciałem jedynie poznać Wasze zdanie.Dziękuję wszystkim
                          za udział w tej wymianie zdań.Zapraszam do dyskusji też pozostałych
                          kolegów.W ostateczności i tak każdy będzie szufladkował birofilia
                          wg. własnych kryteriów.Dziękuję Cooper za twoje uwagi.

Comment

• adam16
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.02
                            • 9865

Wszystko przecież zależy od założenia które przyjmuje każdy kolekcjoner tworząc swoją kolekcję. Jeśli zakłada zbieranie czegokolwiek (etykiet, kapsli, podkładek) z konkretnego browaru bez względu na jego przynależność państwową. Może też chcieć zobaczyć jak wyglądały te kolektybirofilia. Dla mnie nie ma problemu.
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• grzeber
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 2898

Roni napisał(a)
                              Swoją tezę opieram na faktach historycznych.Polska odzyskała niepodległość w 1918r,a II Rzeczypospolita Polska obejmuje lata 1918-1939r.
                              (...)
                              Następnie kierując się zasadą ciągłości Państwa Polskiego, podstawki wydane w okresie okupacji przez browary ,które przed wojną miały siedzibę na terenach II Rzeczypospolitej są niewątpliwie podstawkami polskimi.
                              A dlaczego w okresie zaborów nie stosujesz zasady ciągłości Państwa Polskiego i birrofilia wydane przed 1918 rokiem nie traktujesz jako polskie? Wg mnie jest dość prawdopodobne, iż w tamtym okresie powstały jakieś podstawki, a co do innych birrofiliów to chyba nie ma wątpliowości.

Roni napisał(a)
                              W granicach Polski do 1939r.nie było takich
                              miast m.in. jak Wrocław,Szczecin,Głubczyce i browary z tych miast przed 1945 r są browarami niemieckimi.
                              Były lata kiedy niektóre z tych miast były w granicach Polski więc nie masz racji. Prawda, że nie wszystkie ale to ukazuje meandry historii, które różni ludzie różnie interpretują.

Ja zbieram PW podstawki z Ziem Odzyskanych biorąc pod uwagę, iż historia tych ziem jest obecnie częścią historii Polski.
                              pozdrawiam

Comment

• Roni
                                • 2003.09
                                • 109

Może i niektóre z tych miast przed rozbiorami były w granicach
                                Rzeczypospolitej,ale zdecydowanie dłuższy okres pozostawały w
                                granicach Niemiec.Nie ma żadnych racjonalnych przesłanek,żeby podstawki z browaru Bergschloss,Elysium czy Schultheiss zaliczać
                                do podstawek polskich.Tak jak wcześniej pisałem,jedynie mogą
                                uzupełniać zbiór podstawek polskich z racji tego,że wskazują tradycje browarnicze
                                Szczecina czy Wrocławia.
                                Przyjmując Twoje zasady szufladkowania podstawek Grzeber,do
                                podstawek polskich moglibyśmy zaliczyć też podstawki litewskie
                                z Wilna i ukraińskie z Lwowa wydane po 1945r.

Comment

Przetwarzanie...