Czy podstawki browarów niemieckich należy zaliczać do podstawek polskich?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gerdzikk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 7

Podstawki z Ziem Odzyskanych wydane przed wojną traktować jako niemieckie.
    Podstawki z Kresów Wschodnich wydanych przed 1939 traktować jako polskie.
    Podstawki wydane w Generalnym Gubernatorstwie traktować jako generalnoguberantorskie.
    Podstawki z Wolnego Miasta Gdańska wydane w Wolnym Mieście Gdańsku traktować jako wolnomiastogdańskie
    Podstawki z Czechosłowacji traktować jako czechosłowackie.
    Podstawki z Czech traktować jako czeskie.
    Podstawki ze Słowacji traktować jako słowackie.
    Podstawki z ZSRR traktować jako radzieckie.
    Podstawki z NRD traktować jako enerdowskie.

...i tak dalej, i tak dalej. Problem rozwiązany, więcej unikatowych wafli z krajów, których już nie ma i raczej nie będzie

Comment

• solfernus
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.08
      • 1025

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gerdzikk Wyświetlenie odpowiedzi
      Podstawki z Ziem Odzyskanych wydane przed wojną traktować jako niemieckie.
      Podstawki z Kresów Wschodnich wydanych przed 1939 traktować jako polskie.
      Podstawki wydane w Generalnym Gubernatorstwie traktować jako generalnoguberantorskie.
      Podstawki z Wolnego Miasta Gdańska wydane w Wolnym Mieście Gdańsku traktować jako wolnomiastogdańskie
      Podstawki z Czechosłowacji traktować jako czechosłowackie.
      Podstawki z Czech traktować jako czeskie.
      Podstawki ze Słowacji traktować jako słowackie.
      Podstawki z ZSRR traktować jako radzieckie.
      Podstawki z NRD traktować jako enerdowskie.

...i tak dalej, i tak dalej. Problem rozwiązany, więcej unikatowych wafli z krajów, których już nie ma i raczej nie będzie
      Mocne, swoją drogą we własnym zbiorze dodałem sobie podstawki z byłego NRD, RFN, Czechosłowacji i ZSRR. Tylko po to by zaznaczyć że kiedyś były takie państwa. Dopisuję też stare nazwy państw przy nowych.

Z powyższej dyskusji najlepszym, moim zdaniem, przykładem są podstawki z Karwiny.
      Jak pamiętam są Czeskie, Niemieckie i Polskie (kolejność wg. alfabetu, jakby ktoś się chciał przyczepić) jedno i dwujęzyczne. Etykiety są nawet trzyjęzyczne.
      Poluję na podstawkę z polskimi napisami jakby co
      Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• gerdzikk
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.06
        • 7

Przyznam, że szczerze zazdroszczę wafli z ZSRR, NRD itd. Choć niezbyt odległe w czasie to jednak unikaty, z powodów, które już podałem.

Comment

• genea
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.02
          • 1515

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gerdzikk Wyświetlenie odpowiedzi
          Przyznam, że szczerze zazdroszczę wafli z ZSRR, NRD itd. Choć niezbyt odległe w czasie to jednak unikaty, z powodów, które już podałem.
          Nie ma co zazdrościć podkładek z NRD. Tyle ich jest na wiadomym serwisie Sam też mam kilkanaście na wymianę, a przy najmniej miałem przed giełdą w Żywcu
          Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
          Bractwo Piwne

Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
          Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

Comment

• Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛
            • 2002.11
            • 6059

Podstawki z NRD to ilościowo masówa. Są ich setki jeśli nie kilka tysięcy. Myślę że realnie w polskich warunkach te kilka setek można wyłapać bez problemu i pewnie za wcale nie duże pieniądze.
            ZSRR jest już ciekawszy bo kraj ten nie obfitował w kulturę piwnych podstawek i z pewnością nie ma ich wiele. Ich masowy wysyp na tych terenach to dopiero lata 90. ale to już Rosja i inne post-sowieckie kraje.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• noodles
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.09
              • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
              Podstawki z NRD to ilościowo masówa. Są ich setki jeśli nie kilka tysięcy. Myślę że realnie w polskich warunkach te kilka setek można wyłapać bez problemu i pewnie za wcale nie duże pieniądze.
              Na giełdach czasami można je kupić nawet za 30 gr sztuka. 50 gr - 1 zł to najczęściej spotykana cena. 10 zł też się zdarza ale to raczej margines.
              Moja kolekcja podstawek

Comment

• solfernus
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.08
                • 1025

Mam ponad 900 podstawek niemieckich w tym ok 1/3 NRD sprzedam po 0,5 zł/szt.
                Dodam segregatory i koszulki. Wszystko ładnie posegregowane alfabetycznie. Koszt przesyłki
                ponosi kupujący.

Rozmarzyłem się
                Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• solfernus
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.08
                  • 1025

Wracając do głównego tematu. Przeglądałem naszą galerię i zauważyłem tam sporo ciekawych podstawek PW. Nie tylko z ziem odzyskanych ale i utraconych! Nasz admin troszkę jakby zaspał. Ale może w związku z wakacjami znajdzie trochę czasu by dodać nowe browary w dziale kolekcjonerstwo.

Comment

Przetwarzanie...
                  X