Ankieta polskich etykiet piwnych A.D. 2004

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika winczer
    No to oby dojrzał z tej decyzji piękny owoc / czytaj: oby ruszyła kolejna edycja ankiety AD 2005 / bo wielu z pewnością jest zainteresowanych - jestem tego żywym przykładem...
    Kochani Forumowicze!
    Jak wielu zainteresowanych jest powyższą ankietą? Bo jeśli naprawdę wielu i jeśli autorzy ankiety 2004 pozwolą wykorzystac swoje formularze... to ja dojrzewam do zajęcia się tematem
    Poszukuję

Comment

• iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.08
      • 6717

BIGB-a jest chętna na ankietę
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• wzmacniacz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.06
        • 143

a i ja też ze swoim skromnym wkładem wypełnilbym ankiete!!

Comment

• kibi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 1875

Ja też, oczywiście jestem zainteresowany. Nie bez przyczyny odgrzebałem ten temat. Dziwi mnie tylko tak skromny odzew. Może zeszłoroczna data wprowadza w błąd.
          Czy moderator nie mógłby wydzielić postów dotyczących tegorocznej ankiety w oddzielny wątek??

Comment

• sopista
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 1747

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi
            mnie tylko tak skromny odzew. Może zeszłoroczna data wprowadza w błąd.
            Czy moderator nie mógłby wydzielić postów dotyczących tegorocznej ankiety w oddzielny wątek??
            Jestem za wydzieleniem. Będę dziewiąty w tym wątku.

Comment

• Bombadil13
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 2479

Mam taki plan:
              Wykorzystujac poprzednią liste browarów stworzę arkusz exelowy do wypełnienia. Jak będzie gotów to go tu umieszczę.

Proponuję wprowadzić system punktowy do okreslenia jakościowego zbioru, i tak:
              etykiety przedwojenne- 100 pkt
              PPF- 50 pkt
              standardy- 20 pkt
              norma przed rokiem 73- 10 pkt
              norma 73 włącznie do 90- 5 pkt
              etykiety po 1990- 1 pkt

Ilościowy bez zmian.
              Prosze o opinię w sprawie systemu punktowego, może gdzies mniej, gdzies więcej?
              Wydaję mi się, że w systemie jakościowym ważna jest wymierność i jako były sportowiec i aktywny obecnie sportu uczestnik, staram sie tą wymiernośc wprowadzić. Bazuję przy tym tylko na własnych obserwacjach (min. cen na allegro). Wasza opinia na ten temat będzie ważna. Przede wszystkim zalezy mi na obiektywnym ustaleniu wartości punktów. Jesli to głupi pomysł to tez piszcie, najwyzej sie z niego wycofam
              Co Wy na to?
              Poszukuję

Comment

• Żywiec
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.12
                • 1571

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                Mam taki plan:
                Wykorzystujac poprzednią liste browarów stworzę arkusz exelowy do wypełnienia. Jak będzie gotów to go tu umieszczę.

Proponuję wprowadzić system punktowy do okreslenia jakościowego zbioru, i tak:
                etykiety przedwojenne- 100 pkt
                PPF- 50 pkt
                standardy- 20 pkt
                norma przed rokiem 73- 10 pkt
                norma 73 włącznie do 90- 5 pkt
                etykiety po 1990- 1 pkt

Ilościowy bez zmian.
                Prosze o opinię w sprawie systemu punktowego, może gdzies mniej, gdzies więcej?
                Wydaję mi się, że w systemie jakościowym ważna jest wymierność i jako były sportowiec i aktywny obecnie sportu uczestnik, staram sie tą wymiernośc wprowadzić. Bazuję przy tym tylko na własnych obserwacjach (min. cen na allegro). Wasza opinia na ten temat będzie ważna. Przede wszystkim zalezy mi na obiektywnym ustaleniu wartości punktów. Jesli to głupi pomysł to tez piszcie, najwyzej sie z niego wycofam
                Co Wy na to?
                A co z etykietami przedwojennymi z Olsztyna których jest ok. 200 sztuk i różnią się wyłącznie numerkiem. Ich cena na Allegro to ok. 5-10 zł a tymczasem jest sporo etykiet bardzo rzadkich i znanych tylko po 1 egzemplarzu. Kolekcjonerzy za żadną cenę ich się nie chcą pozbyć a jeżeli ich życie zmusi to ceny osiągają i 800 zł. Poza tym jest dużo PPF-ów, standardów czy 50-tek których zdobycie jest trudniejsze niż pozyskanie wielu wzórów przedwojennych. Ten system jest do niczego.

Comment

• Bombadil13
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                  A co z etykietami przedwojennymi z Olsztyna których jest ok. 200 sztuk i różnią się wyłącznie numerkiem
                  Kolekcjonerów którzy je posiadają w/g ostatnij ankiety jest 6, więc problem nie wydaje sie poważny.

sporo etykiet bardzo rzadkich i znanych tylko po 1 egzemplarzu. Kolekcjonerzy za żadną cenę ich się nie chcą pozbyć a jeżeli ich życie zmusi to ceny osiągają i 800 zł. Poza tym jest dużo PPF-ów, standardów czy 50-tek których zdobycie jest trudniejsze niż pozyskanie wielu wzórów przedwojennych. Ten system jest do niczego.
                  Wstępnie przeliczając wyniki ankiety 2004 i porównując z klasyfikacja ilościową zaszłyby niewielkie zmiany, więc czy taki do niczego...
                  Zdaję sobie sprawę, że każda tego typu punktacja, w jakims stopniu jest nie do końca sprawiedliwai obiektywna. Wydaje mi sie jedank, że lepsza taka niz zadna. Nie upieram sie jednak przy niej i jeśli bedzie wiecej takich opninii to sie z niej wycofam.
                  Dziękuję kol. żywcowi za sugestię i prosze o nastepne.

PS. Czy kol. żywiec sie nie gniewa, że korzystam z jego dokonań 2004. No i przede wszystkim, czy wyraza zgodę bym wogóle działał w tym temacie, bo to była jednak jego działka. Jesli nie to natychmiast pasuję. Przepraszam, że wcześniej nie spytałem o zgodę, a powinienem!
                  Poszukuję

Comment

• Bombadil13
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 2479

A co z etykietami przedwojennymi z Olsztyna których jest ok. 200 sztuk i różnią się wyłącznie numerkiem. Ich cena na Allegro to ok. 5-10 zł
                    Nic nie stoi na przeszkodzie by za olsztyńskie etykiety przedwojenne przyznawać np. 10 pkt.
                    Mozna także nagrodzić kolekcjonera, którym jako jedyny posiada w swoim zboirze etykietę z danego browaru dodatkową premią w postaci np. 300 pkt. W ten sposób mnożnaby próbować wyłapać białe kruki.
                    A co do PPF i Standardów to wskażcie tylko, z których browarów sa one trudniej dostępne i damy im np100% pkt wiecej. Gorzej jeśli chodzi o konkretne wzory, wtedy problem jest raczej ni edo rozwiazania.
                    Marzy mi się by powsatał katalog etykiet do roku 2000 z opisem i wyceną (podobnie jak w przypadku katalogu numizmatów Kruzego i katalogów znaczków), ale czy to wogóle jest mozliwe. Cóż przede mna jeszcze chyba sporo życia
                    Poszukuję

Comment

• becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

Punktowanie jest niestety chybionym pomysłem o czym kolega Żywiec już wspomniał, w sumie do czego ta punktacja ma słuzyć? Przecież to nie FIS.

Mało kto w ankietach się "ściga", rzecz polega na wykazaniu tego co jest i w jakich ilościach w polskich zbiorach. Tak samo nie mozna porównać jak proponujesz etykiety np PN89 z Podola z "popularesem" z Tych, to i to za 1 pkt.............

Cennika etykiet też się da zrobić, ceny są bardzo ulotne.
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Bombadil13
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                        Cennika etykiet też się da zrobić, ceny są bardzo ulotne.
                        Rozumiem, że mialo być nie da sie zrobić.
                        Jest to moim marzeniem, a marzenia czesto są nierealne. Ale skoro swoje katalogi mają numizmatycy i filateliści to czemu nie my. Ale o tym później, będzie ten pomysl w mej glowie dojrzewal.
                        Widzę, że nie ma glosów za systemem punktowym. Może i macie rację. Poczekam jeszcze parę dni i umieszczę ankietę, bo juz gotowa Myslę, że na początku przyszlego tygodnia.
                        Poszukuję

Comment

• grzeber
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2002.05
                          • 2875

Nie jest dużym problemem zrobić cennik etykiet, problemem jest to aby ceny tam przedstawione miały swoje odzwierciedlenie w rzczywistości. O ile mi wiadomo, zarówno ceny przedstawione w katalogach znaczków Fischera jak i w katalogach monet nijak mają się do cen panujących na rynkach. Czy jest więc sens wykonywać taką bezsensowną pracę ?
                          pozdrawiam
                          www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• Żywiec
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.12
                            • 1571

Ankieta etykiet za główne zadanie miała:
                            - zweryfikować z których browarów są znane etykiety
                            - pokazać jakie są znane wzory etykiet z poszczególnych browarów
                            - zweryfikować w celu ułatwienia potencjalnej wymiany w czyich rękach są poszczególne etykiety

Niestety nie udało się nam przeprowadzić jej z końcem roku ale jest bardzo realna szansa, że rozposzemy ją w trakcie roku. Wiem, że koniec roku to najwłaściwszy moment na jej przeprowadzenie ale powyższe założenia zostaną spełnione nawet w przypadku ankiety z datą 31.05.2006 r.

Comment

• Bombadil13
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 2479

Niestety nie udało się nam przeprowadzić jej z końcem roku ale jest bardzo realna szansa, że rozposzemy ją w trakcie roku (...) powyższe założenia zostaną spełnione nawet w przypadku ankiety z datą 31.05.2006 r.
                              Czyli rozumiem, że kol. Żywiec przeprowadzi ankietę.
                              Skoro tak to chyba nie ma sie co wtrącać w jego kompetencję Chcialem podjąc sie próby przeprowadznia ankiety w przypadku, gdyby nie miala ona być wogóle przeprowadzona. Bo robienie dwóch niezależnych ankiet nie ma sensu.

PS. Ze względu na brak glosów akceptacji punktowego systemu oceny jakości zbioru (zanotowalem tylko glosy przeciw) wycofuję sie z pomyslu.
                              Poszukuję

Comment

• Bombadil13
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
                                Nie jest dużym problemem zrobić cennik etykiet, problemem jest to aby ceny tam przedstawione miały swoje odzwierciedlenie w rzczywistości. O ile mi wiadomo, zarówno ceny przedstawione w katalogach znaczków Fischera jak i w katalogach monet nijak mają się do cen panujących na rynkach.
                                Nie zgodzę się. Ze znaczkami mam niewiele wspólnego, natomiast numizmatycznym katalogiem/cennikiem polskich monet (autor: bodajże Parandowski) posluguje sie każdy sprzedawca, kolekcjoner monet. Wystarczy przejśc sie na jakikolwiek rynek i zapytać o cenę, a natychmiast wyciągany jest tenże katalog jako wyrocznia w sprawie ceny. Cennik ten aktualizowany jest co 2 miesiące w Przegladzie Numizmatycznym.
                                Zdaję sobie sprawę, że wersja ksiązkowa takiego katalogu bylaby raczej nie rentowna, ale elektroniczna.... Wystarczy tylko jeden zapaleniec, kilku chętnych kolekcjonerów do pomocy i już, ale nie zaśmiecam już więcej tego tematu rozważaniami na temat moich marzeń o katalogu etykiet.

PS. Katalog etykiet jest już zreszta prawie gotowy (strona sopisty, czy nawet kolekcja browar.biz-owa), trzebaby tylko w rozsądny sposób etykiety usystematyzować, opisać i wycenić ( co mimo wszystko stanowi ogrom pracy).
                                Poszukuję

Comment

Przetwarzanie...
                                X