Ankieta Kolekcjonerów Kapsli 2004

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krzypiet
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.05
    • 9

Witam.
    Czytając wasze posty, to myślę że każdy z nas ma po trochu racji co do ankiety. Każdy by chciał by było szybko, łatwo i przyjemnie w liczeniu swojej kolekcji. Tworząc wersję bardziej "rozbudowaną" chciałem w ten sposób pomóc innym kolekcjonerom w zbieraniu kapsli.
    Sami przyznacie, że są problemy z typowaniem - mam czy nie - dany kapsel z tą sygnaturą. W tabelce można zrobić lub wykorzystać inną rubrykę na wpisanie ilości kapsli z danego browaru bez podawania sygnatur

Comment

• wzmacniacz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.06
      • 143

-

jeszcze jedna:
      - wyniki ankiety! Podobnie jak w ankiecie etykiet uwidocznienie kto jest najlepszy w danym browarze / kraju, np.
      Antonowo - GKO=5, SBB=4, SWW=3
      Barczewo - SBB=3, SWW=2, GKO=1
      i to tylko pierwszych 10 miejsc, ankieta w formie dotychczas nie jest czytelna .....

Comment

• wzmacniacz
        • 2002.06
        • 143

-

i jeszcze jedna sugestia od naszego przyjaciela niezbierającego rozlewni.
        Wyniki! Kolejność ustalać po odliczeniu odwrotek i rozlewnii, gdyż jak pisze na starcie jest o 300 do tyłu.....

Comment

• krzypiet
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2003.05
          • 9

Odp: -

wzmacniacz napisał(a)
          i jeszcze jedna sugestia od naszego przyjaciela niezbierającego rozlewni.
          Wyniki! Kolejność ustalać po odliczeniu odwrotek i rozlewnii, gdyż jak pisze na starcie jest o 300 do tyłu.....
          Co do odwrotek to można się zgodzić, aby nie liczyć wszystkich tylko jeden z danego browaru, ale rozlewnie?

Comment

• robox
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.11
            • 8188

Wydaje mi się, że akurat rozlewnie, tak jak licencje powinny być jednak zaliczone do głównego podsumowania. Z tym, że chyba te licencje można z góry przyporządkować, albo konkretnym browarom (np. Carlsberg do Okocimia), albo zrobić osobną rubrykę na licencje.

Comment

• wzmacniacz
              • 2002.06
              • 143

-

Jeszcze jedna sprawa!!!!!!!
              Mimo iż jest to napisane to sporo kolegów przysyła pytanie!
              Do kiedy przysłać ankietę?
              Do 31 stycznia 2005!!!
              I jeszcze jedno.Nie wypełniajcie tego teraz ale podajcie ile mieliscie kapsli w całym roku czyli 31 grudnia też coś wam może dojść.Moja wina że tego tam nie napisałem w przyszłym roku to wpiszę

Comment

• sloniatko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1014

Odp: -

wzmacniacz napisał(a)
                [...]
                Mimo iż jest to napisane to sporo kolegów przysyła pytanie![...]
                Czyż by żadne koleżanki kapsli nie zbierały
                Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

Comment

• wzmacniacz
                  • 2002.06
                  • 143

-

Koleżanki zbierają ale nie zadają takich pytań

Comment

• Kowalsik
                    • 2002.05
                    • 157

Wszystkich sie nie zadawoli... Jak ktos zbiera np. bez licencji czy bez odwrotek, to moze sobie wykasowac stosowne wiersze czy kolumny z podsumowania. A sumy od razu same sie zmienia...

PRZYPOMINAM - dyskutujemy sobie o ankiecie przyszlorocznej, czyli mamy na to ok. 12 miesiecy.

Comment

• robox
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.11
                      • 8188

Biedny Wzmacniacz, wrócił do kraju z dalekiej podróży, a tu burza się rozpętała i zero spokoju. Zdrowie Wzmacniacza
                      Święta tuż tuż a na propozycje, co do kształtu przyszłorocznej ankiety mamy sporo czasu, jak już wspomniał Kowalsik.

Comment

• Sikor
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2001.11
                        • 43

No dzieci. Czas tu chyba coś dorzucić. Straszna, widzę, burza się rozpętała wokół ankiety. Nie da się pogodzić wszystkich. Za dużo jest odmian, różnic w kapslach i w sposobach zbierania. Na mój gust ankieta jest jasna. Browar x - tyle a tyle sztuk posiadam i wsio. Z grubsza i tak wiadomo kto co posiada i jak zbiera. Dobrze wiem jakie ma kapsle imć np: Wzmacniacz, Grzesiek Gacka czy chociażby fizycznie teraz nieobecny w naszym kraju Cooper. U kolekcjonerów u których nie byłem też mniej więcej wiem czym mogą zaskoczyć i co mają. Ankieta chyba bardziej ma informować czego można się spodziewać u innych i kto zbiera (a nóż się ktoś nowy w branży znajdzie) niż tworzyć wyścig kolekcjonerów ku posiadaniu pierwszego miejsca w rankingu. W dodatku do wyjaśnienia sobie kto, co jak i dlaczego wystarczy prosty emil i po robocie.
                        Można zrobić jakąś gigantyczną w wadze ankietę, która uwzględni wszystko tylko co to zmieni? I tak jedni będą za tym by w równej mierze traktować kapsle z nadrukiem na czystym kapslu (Częstochowa, Witnica) jak browarniane. Inni zaś będą optować za honorowaniem "jeżdżących sygnatur". A i tak będą tacy których interesuje tylko wzór i nic więcej.
                        Sikor

Comment

• Gacka
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.10
                          • 373

No tak dzieci,ten Pan ma racje.Przeciez kazdy z nas do tej pory wiedzial,co kto zbiera.Owczy ped,chyba nie ma sensu...Znana nam wszystkim Para ze Slaska ( nie mojej kochanej druzyny!),wlasnie dlatego przestala brac udzial w ankiecie Polskich kapsli.Nie wiem do konca,ale zdaje sie zdenerwowal ich udzial w liczeniu wszystkich sygnatur,odwrotek,pogrubionych sygnatur,itd.Przeciez mozna zrobic sobie ankiete kolejna(osobna) z roznymi sygnaturami-odwrotami.Wystarczy spytac kto chce w niej brac udzial.Przyznam szczerze ze sam biore udzial w owczym pedzie,zaliczajac zgubienia.Sygnatury traktuje natomiast calkiem inaczej,chodzi przeciez o inne miejsca produkcji kapsla.Moze warto trzymac sie takiej listy jaka Wzmacniacz robi do tej pory?
                          Viva Slask Wroclaw!!!

Comment

• kwiki
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.10
                            • 7

Wszelkie komplikowanie ankiety nie wydaje sie celowe. Jednoczesnie nie widzę mozliwosci "zmuszenia" wszystkich do liczenia kapsli jedną wybraną lub kilkoma metodami. W ankiecie i rankingu wystarczy podac tylko metode jaka kapsle byly liczone.
                            K.

Comment

• Kowalsik
                              • 2002.05
                              • 157

No nie Sikor - akurat pierwsze miejsce jest raczej nieosiagalne :-) A z drugiej strony nie mow, ze nie jest przyjemne przesunac sie troche w gore... No - Tobie to nie grozi, bo jako sie rzeklo pierwsze miejsce jest chyba nieosiagalne.

A jezdzac z tym i owym na gieldy czesto dyskutowalismy, i okazalo sie, ze jednak wypelniajacy ankiete nie wpisuje tego co zbiera, ale to co uwaza za stosowne wpisac. Chociaz to moze jest dziwne. Sporo osob zbiera nadruki typu Czestochowa czy Witnica, ale ich nie wpisuje. Jakis taki standard sie przyjal.

A gdyby wydzielic tych kilka najprostszych i najczesciej nie zbieranych rzeczy, jak odwrotki, nadruki i licencje, ankieta bylaby bardziej porownywalna. Dla tych co niezbieraja. Bo chyba Ci najbardziej optowali za jakas zmiana.

Comment

• Cooper
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2002.11
                                • 6056

Sikor napisał(a)
                                No dzieci. Czas tu chyba coś dorzucić. Straszna, widzę, burza się rozpętała wokół ankiety. Nie da się pogodzić wszystkich. Za dużo jest odmian, różnic w kapslach i w sposobach zbierania. Na mój gust ankieta jest jasna. Browar x - tyle a tyle sztuk posiadam i wsio. Z grubsza i tak wiadomo kto co posiada i jak zbiera. Dobrze wiem jakie ma kapsle imć np: Wzmacniacz, Grzesiek Gacka czy chociażby fizycznie teraz nieobecny w naszym kraju Cooper. U kolekcjonerów u których nie byłem też mniej więcej wiem czym mogą zaskoczyć i co mają. Ankieta chyba bardziej ma informować czego można się spodziewać u innych i kto zbiera (a nóż się ktoś nowy w branży znajdzie) niż tworzyć wyścig kolekcjonerów ku posiadaniu pierwszego miejsca w rankingu. W dodatku do wyjaśnienia sobie kto, co jak i dlaczego wystarczy prosty emil i po robocie.
                                Można zrobić jakąś gigantyczną w wadze ankietę, która uwzględni wszystko tylko co to zmieni? I tak jedni będą za tym by w równej mierze traktować kapsle z nadrukiem na czystym kapslu (Częstochowa, Witnica) jak browarniane. Inni zaś będą optować za honorowaniem "jeżdżących sygnatur". A i tak będą tacy których interesuje tylko wzór i nic więcej.
                                W sumie kolego Sikor napisales bardzo sensownie i musze sie z Toba zgodzic. Sam dowalilbym cos od siebie w tym temacie ale sporo juz napisales powyzej - za mnie a pozatym niestety w chwili obecnej goni mnie czas w kafejce i nacisk na pecherz moczowy.
                                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

Przetwarzanie...
                                X