Papalia

Collapse
X
Collapse
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fukfuk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 175

cz. III - ostatnia:
    (...)W czasach staropolskich prawo do prowadzenia gorzelni i browarów miała miejscowa szlachta. W Wadowicach parał się browarnictwem Mikołaj Komorowski. Niewykluczone, iż nazwa Gorzeń pochodzi od działającej tam w przeszłości gorzelni, a być może i browaru. Gorzelnia na pewno istniała na terenie Zespołu Szkół Mechanicznych, a w okolicy dzisiejszego dworu Zegadłowicza istniała karczma. Niektórzy mówią, że sam dwór kilkaset lat temu był zajazdem. Oferował skromny nocleg i wyszynk, ale to pewnie tylko legenda.
    Przed wojną browarów w mieście nie było. Przy ulicy Trybunalskiej piwo z browaru arcyksiążęcego w Żywcu rozlewał Antoni Lisko. Dzisiaj po rozlewni Liski nie ma śladu. Przy ulicy Sienkiewicza zachował się malowany na tynku szyld rozlewni piwa i wód gazowanych, a kto był jej właścicielem, trudno dzisiaj dociec.
    Przeciętny browar w małych Czechach, gdzie niemal każde średnie i duże miasta mają swoje zakłady piwowarskie, produkuje kilkaset hektolitrów piwa rocznie. Nowoczesne linie do butelkowania piwa mają wydajność do 40 tysięcy butelek na godzinę. Większość z tych masowo produkowanych piw to tzw. lagery niewiele różniące się tak naprawdę smakiem od siebie. Piwa o indywidualnym smaku i aromacie można spotkać właśnie w małych browarach, produkujących metodami tradycyjnymi, bez zbędnej technologii, trunek do bezpośredniego spożycia. Piwo to jest niepasteryzowane i niefiltrowane, przez to badziej zawiesiste.
    Koszt domowego zestawu do produkcji piwa nie przekracza 300 złotych, ale wyposażenia minibrowaru z prawdziwego zdarzenia sięga 1 miliona dolarów, jak informuje nas Krzysztof Rut, rzecznik browaru Żywiec S.A. - Tego rodzaju browary działają już w Krakowie, Warszawie i Wrocławiu. Myślę, że wcześniej czy później zaczną powstawać w mniejszach miastach - dodaje.
    Podsumowując. Wadowice mają co prawda zapomnianą, ale jednak tradycję festynów piwnych, dobrą markę, ruch turystyczny, kremówki, najsłynniejsze flaczki w kraju, hymn, miłośników piwa, a do pełni szczęścia brakuje tylko browaru.
    Grzegorz SPISAK

Mam nadzieję, że przypomnienie tego artykułu też sie przyda przy gromadzeniu "papaliów"

Comment

• kloss
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 2526

Teraz to w Wadowicach należy raczej oczekiwać prohibicji i fabryki wody święconej niż minibrowaru.

Comment

• fukfuk
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.09
        • 175

Kolejny materiał prasowy - tym razem dotyczący Benedykta XVI.

Express Ilustrowany, 22.04.2005 (Łódź)

"Papieskie ciastka, chleb i piwo

Przed domem, w którym urodził się papież Benedykt XVI w miasteczku Markt w południowej Bawarii, Wolfgang Boehm prezentuje piwo "Papieskie".

Nazajutrz po wyborze kardynała Ratzingera na papieża pojawiły się tam także ciastka papieża Benedykta i chleb "watykański".
        Ciastka, czyli tarta z nadzieniem migdałowym, rozeszły się na pniu w cenie 1,30 euro za porcję. Chleb "watykański" też błyskawicznie znikł z półek.
        (MZ)"

To jest wiadomość agencyjna, więc prawdopodobnie pojawia się w różnych wydawnictwach - być może w wiekszej formie. Nie wrzuciłem tego do "prasówki", bo w sumie notatka niewiele wnosi.

Comment

• tfur
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2006.05
          • 1313

natrafiłem na stary wątek i postanowiłem zamieścić fotkę. niestety, otwieracz jest słabo skalibrowany i zdjęcie kapsla z jego pomocą nie jest łatwe. może w rzeczywistości ma zniechęcać do konsumpcji?
          Attached Files
          veni, emi, bibi

Comment

• ARTHUR
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2338

Z RATZINGEREM-jest piwo etykieta z Munchen-niemcy.

Comment

• barthez
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.07
              • 367

Zgadza się, nawet widziałem kiedyś w jakimś markecie w Bydgoszczy, ale nie piłem.
              Attached Files

Comment

• ARTHUR
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2338

Dokładnie o to chodziło!

Comment

• delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fukfuk
                  Ciekawostką może też być wspomnienie o zakazie sprzedaży alkoholu na terenie województw, w których była pielgrzymka. Zgodnie z ustawą itd alkoholem jest coś, co ma powyżej 4,5%, a był chyba okres, że żaden krajowy browar nie warzył tak "cienkiego" piwa, sporo zarobili właściciele sklepów sprzedający np. czeskie czy słowackie lekkie piwka
                  Co do ciekawostek:
                  Mam wrażenie, że Tychy warzyły wtedy licencyjnego PU, ktory na pewno mieścił wówczas się poniżej tej granicy.
                  Poza tym polska, papieska wersja prohibicji na obrzeżach województwa np. małopolskiego niekoniecznie działała. Sprawdziłem to ogranoleptycznie w Gorlicach.
                  Z pośród innych papieży, z Klemensem VIII jest związana anegdota dotycząca piwa Warka
                  Co do Pana Strojnego, to myślę, że zwłaszcza piwo Jasne Pełne Lolek powinno się przyjąć w Wadowicach. Z nazwami można iść dalej np. Lolek Strong, DoppelLolek itd.
                  W przypadku Wadowity można pokusić się o piwo MegaWad
                  Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-10-14, 19:19.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• sibarh
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.01
                    • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTHUR
                    Z RATZINGEREM-jest piwo etykieta z Munchen-niemcy.
                    Piwo jest opisane tutaj:http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=52951
                    2800 nowe piwa opisałem na forum
                    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
                    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Cooper
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.11
                      • 6059

Powstanie mikro w Wadowicach nie wydaje mi sie zbytnio prawdopodobne. Niestety ale u nas piwo od razu kojarzy się z alkoholem a alkohol to zło wszeteczne i jeszcze miało by być pod patronatem JP2 ? Myslę że to tylko mała sensacyjka o której niedługo nikt nie bedzie pamiętać. W Niemczech krótko po wybraniu B16 pojawiło sie piwo Papieskie z lokalnego browaru w miejscu urodzin obecnego papieża ale tam takie sprawy nie wywołują napięć. U nas z pewnością wzbudziło by to gromowładne potępienie z moherowej części społeczenstwa. Oczywiście pożyjemy , zobaczymy....
                      Jeśli chodzi o kontry Żywca to faktycznie na ich anglojęzycznych eksportowych wersjach z lat 80. (chyba na eksportową Tatrę) pisano iż piwo uwarzono w Zywcu - mieście połozonym niedaleko miejsca narodzin papieża. Nie słyszałem jednak nigdy ażeby było jakiekolwiek piwo warzone w Żywcu specjalnie dla Niego czy też wyłącznie eksportowane do Watykanu.
                      Kiedyś za to spotkałem sie z plotką iż w latach 80. powstało specjalne piwo dla Papieża (nawet powiedziano mi jego nazwę ale już nie pamiętam) w browarze warszawskim ale uważam to za kompletną bzdurę godną programu red. Wołoszańskiego
                      Myślę Pivaria że wybraleś sobie raczej bardzo wąski temat kolekcjonerski choć czasy się zmieniają i może w czasie obecnego pontyfikatu takich "papalii" (fajna nazwa ) zacznie pojawiać się więcej. W temacie filatelistycznym bądż numizmatycznym mialbyś spore pole do popisu ale birrofilia raczej są jeszcze w powijakach choć postać Papieża-Bawarczyka tak jak mówię - może tutaj byc przełomem...
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Cooper; 2007-10-14, 20:30.
                      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• pivaria
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.03
                        • 1538

Sztuka dla sztuki

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
                        Myślę Pivaria że wybraleś sobie raczej bardzo wąski temat kolekcjonerski choć czasy się zmieniają i może w czasie obecnego pontyfikatu takich "papalii" (fajna nazwa ) zacznie pojawiać się więcej. W temacie filatelistycznym bądż numizmatycznym mialbyś spore pole do popisu ale birrofilia raczej są jeszcze w powijakach choć postać Papieża-Bawarczyka tak jak mówię - może tutaj byc przełomem...
                        Nie zbieram birofilskich papalii. To był temat z cyklu "sztuka dla sztuki", czyli założony po to, aby było o czym poplotkować oraz dlatego ponieważ temat fajny jest!
                        PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                        www.pivaria.pl
                        https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

Comment