Pytania dotyczące etykiet i systematyzowania zbiorów

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kibi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 1875

Przede wszystkim do momentu, w którym nie stajemy do jakiejś konkurencji między sobą nie ma potrzeby ujednolicać reguł. Każdy zbiera to co chce, wkleja do zeszytu, przykleja na ścianie albo trzyma w tapczanie w pudełku po butach, jeden zbiera komplety a inny same etykiety. Na Allegro widziałem kiedyś kogoś kto chciał sprzedać same kontry, może to też ktoś zbiera. Ja na przykład nie zbieram etykiet z beczek a tylko z butelek a stemple różnych rozlewni na identycznych etykietach zaliczam do zbioru choć to może niezgodne z regułami

Comment

• nikita_banita
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 1363

Nie chodzi o konkurowanie, ale dużo łatwiej jest się wymienić etykietami, kiedy są nakreślone jakieś ogólne przecież normy ich rozróżniania.
      A w zbiorze możesz mieć co Ci się tylko podoba i nikt absolutnie tego nie kwestjonuje.

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi
        Przede wszystkim do momentu, w którym nie stajemy do jakiejś konkurencji między sobą nie ma potrzeby ujednolicać reguł. Każdy zbiera to co chce, wkleja do zeszytu, przykleja na ścianie albo trzyma w tapczanie w pudełku po butach, jeden zbiera komplety a inny same etykiety. Na Allegro widziałem kiedyś kogoś kto chciał sprzedać same kontry, może to też ktoś zbiera. Ja na przykład nie zbieram etykiet z beczek a tylko z butelek a stemple różnych rozlewni na identycznych etykietach zaliczam do zbioru choć to może niezgodne z regułami

sam dla siebie zbierać mozesz i własne etykiety, które ktoś Ci wydrukuje albo sam sobie nawet w pc stworzysz, po to są wśród kolekconerów ustalone normy aby na ankietach kolekcjonerskich były wykazane wzory, które są uważane za inne w/g tych norm, katalog etykiet polskich wydawany kiedys przez p. P. Piotrowskiego dokładnie opisuje i charakteruje wszelkie różnice pozwalające uznać dany wzór za inny

co i jak dokładnie możesz też przejrzeć w artykule Krzysia
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• MLT
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.12
          • 1049

A ja zaliczam nowa etykietę też wtedy gdy na głównej nie ma zmian a na kontretykiecie jest inna zawartość alkoholu bądź ekstraktu, bo przecież to juz jest trochę inne piwo.

Comment

• kibi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
            sam dla siebie zbierać mozesz i własne etykiety, które ktoś Ci wydrukuje albo sam sobie nawet w pc stworzysz, po to są wśród kolekconerów ustalone normy aby na ankietach kolekcjonerskich były wykazane wzory, które są uważane za inne w/g tych norm, katalog etykiet polskich wydawany kiedys przez p. P. Piotrowskiego dokładnie opisuje i charakteruje wszelkie różnice pozwalające uznać dany wzór za inny

co i jak dokładnie możesz też przejrzeć w artykule Krzysia
            http://www.browar.biz/artykuly.php?id=69&str=0
            Artykuł Krzysia czytałem już dawno, bardzo interesujący,wiele mnie nauczył, polecam go koledze Bombadil13, ale nie mam obowiązku ściśle przestrzegać zawartych w nim zaleceń, jak też (Bogu dziękować!) nie istnieją sankcje za ich naruszanie.
            Zbieram wyłącznie sam dla siebie, niektórzy zbierają etykiety z browarów domowych stworzone właśnie na PC i trudno ich za to potępiać. Kiedy biorę udział w ankiecie dostosowuję sie do jej reguł, ale Bombadil13 nie pyta o zasady udziału w ogólnopolskich ankietach (takie zasady sa najczęściej w opisie do ankiety), tylko szuka rady w sprawie swojej kolekcji i powinien wiedzieć że nie trzeba ściśle trzymać się ortodoksyjnych przepisów, w końcu to tylko zabawa.
            O ile chodzi o to co napisał MLT popieram go, choć chyba to również niezgodne z przepisami.

Comment

• Bombadil13
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 2479

Dzięki Kibi za wsparcie, ale moja wizja bliższa jest Becikowej!
              Rozumiem, ze nie do końca muszą wszystkim żądzić reguły i kolekcja jest tym więcej warta im większym uczuciem ją obdarzyłem, ale...
              jest też dgruga strona medalu. Wartość kolekcji tzw przeze mnie ekspozycyjna. Dla kogoś kto oglada Twoją kolekcje nie jest ważne gdzie i z kim wypiłeś, to czy inne piwo, ale to czy wiarygodne jest to co mu pokazujesz, no im oczywiście jak to wygląda.
              Im bardziej profesjonalna kolekcja tym atrakcyjniejsza dla wiekszej ilości ludzi, a co za tym idzie jej wartośc bezwzględna jest wyższa.
              Wiem, wiem zbiaram dla siebie! Oczywiście! Ale [I]von Zeit zu Zeit mozna je komuś pokazać. Cieszę sie z rad Becika, bo chce uporządkować mój zbiór i oczywiście zajrzę do artykułu, który polecacie. Z resztą jestem w browarze od paru dni i każdą uwagę przyjmę chętnie i z pokorą.
              Poszukuję

Comment

• nikita_banita
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 1363

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MLT
                A ja zaliczam nowa etykietę też wtedy gdy na głównej nie ma zmian a na kontretykiecie jest inna zawartość alkoholu bądź ekstraktu, bo przecież to juz jest trochę inne piwo.
                Tak, ale wówczas dołączasz tylko nową kontrę do już posiadanej w zbiorze etykiety. Tak robi np: Sopista na swojej stronie.

Comment

• nikita_banita
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 1363

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                  żądzić
                  FCJP

Comment

• Bombadil13
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 2479

Wstyrzę się bardzo! Przepraszam
                    Poszukuję

Comment

• becik
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.07
                      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MLT
                      może i piwo nieco zmienione ale etykieta główna jest TA SAMA, znów za Nikitą napiszę, że w takim wypadku do głównej etykiety dokłada się tylko kontrę, w ten sposób masz nadal jeden wzór ale juz z kilkoma kontretykietami

uznawanie innej etykiety za "inną" tylko z powodu zmian w opisach na kontrze jest sztucznym zawyżaniem ilości tychże w zbiorze
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• breslauer
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 2690

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                        może i piwo nieco zmienione ale etykieta główna jest TA SAMA, znów za Nikitą napiszę, że w takim wypadku do głównej etykiety dokłada się tylko kontrę, w ten sposób masz nadal jeden wzór ale juz z kilkoma kontretykietami

uznawanie innej etykiety za "inną" tylko z powodu zmian w opisach na kontrze jest sztucznym zawyżaniem ilości tychże w zbiorze
                        Temat był już wałkowany wiele razy i każdy miał chyba okazję wypowiedzieć swoje zdanie.
                        Ja tylko pytam jeszcze raz - czy nie jest sensowniej zaliczać kontry wobec oczywistych zmian parametrów piwa bądź ceny, niż zaliczać jako różne etykiety różniące się jakimiś półtonami odcieni czy przesunięciami napisów o ułamki milimetra możliwymi do wychwycenia tylko suwmiarką?
                        Widziałem w zbiorach kolekcjonerów wiele takich etykiet, które niby miały się różnić kolorami czy przesunięciami, a tak naprawdę były nie do odróżnienia. To nie jest "sztuczne zawyżanie ilości etykiet"?

Comment

• Bombadil13
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 2479

W takim wypadku ja podobnie jak Ty Breslauer byłbym za dodaniem etykiety wraz z kontretykietą do zbioru. Niby etykieta ta sama, ale piwo przecież inne. Co innego gdy piwo tożsame, a na kontreetykiecie jakaś promocja itp. Tu zgadzam się z Becikiem. To ta sama etykieta.
                          Inne piwo to inna etytkieta- jeśli tylko potrafię udowodnić, że tak jest.
                          Poszukuję

Comment

• becik
                            🥛🥛🥛
                            • 2002.07
                            • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauer
                            Temat był już wałkowany wiele razy i każdy miał chyba okazję wypowiedzieć swoje zdanie.
                            Ja tylko pytam jeszcze raz - czy nie jest sensowniej zaliczać kontry wobec oczywistych zmian parametrów piwa bądź ceny, niż zaliczać jako różne etykiety różniące się jakimiś półtonami odcieni czy przesunięciami napisów o ułamki milimetra możliwymi do wychwycenia tylko suwmiarką?
                            Widziałem w zbiorach kolekcjonerów wiele takich etykiet, które niby miały się różnić kolorami czy przesunięciami, a tak naprawdę były nie do odróżnienia. To nie jest "sztuczne zawyżanie ilości etykiet"?
                            no to chyba znów zaczniemy wałkowanie, co głowa to inne zdanie, zmiana np na kontrze alk z wag. na obj. nie musi zmieniać samego piwa,
                            do rozróżniania etykiet wyznacznikiem jest tylko i wyłącznie główna etykieta, a nie kontra czy krawatka bo te co chwila mogą się zmieniać z ceną o 10 gr czy parametrem 0.1% - pamiętajmy, że zbieramy etykiety, a nie piwa
                            a co do odcieni, czy przesunięć...ja w każdym bądź razie zaliczałem widoczne różnice, co inni uważają to już inna sprawa choć i sam spotkałem się z niezłymi przegięciami

Comment

• sopista
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.01
                              • 1747

Moje zdanie nie jest zdaniem "ortodoksyjnego kolekcjonera". Wynika to jednak z tego, że zbieram (i segreguję) etykiety kompletami (chociaż nie tylko z tego). Z tego względu np w Żywcu jedna z etykiet powtarza się aż trzykrotnie (26229, 26240 i 27188). Po prostu w zestawach kolekcjonerskich ta sama etykieta powtarza się w zestawie z inną krawatką i kontrą. Oczywiście, że zawyża to ilość etykiet, ale mój "licznik" na stronie i tak kłamie, bo wlicza również kontry (zestawy kontr i krawatek), niedodruki itp. Ale takie przyjąłem sobie zasady. Etykiety powtarzają się i w różnych browarach, bo np Tatrę Pils warzy Leżajsk, Warka i Żywiec. A zdrugiej strony, czy etykiety piw zagranicznych (głównie bezalkoholowych) w naszych browarach tylko rozlewanych powinny się liczyć do kolekcji? Zdania są podzielone. Ale kolekcja jest kolekcją. KAŻDY KOLEKCJONER ZBIERA WEDŁUG SWOICH ZASAD I UPODOBAŃ. I bardzo dobrze.

Comment

• baklazanek
                                † 2014 Piwosz w Raju
                                • 2001.08
                                • 3562

Becik napisał ,iż nie dodruków nie zalicza się do zbiorów i to mnie trochę dziwi. Bo jest to przecież błąd urządzenia tak samo jak w przypadku przesunięć czy różnych kolorów. Może wyjaśnię o co chodzi z tymi kolorami bo może się to wydać kontrowersyjne. Wydaje mi się, że świeża farba drukarska, która została użyta do np. pierwszej serii etykiet może być po jakimś czasie wykorzystana do kolejnej serii tego samego wzoru. Tyle, że wtedy może stracić swoje niektóre walory(troszkę wyblaknąć zwłaszcza jak była dłuższy czas w maszynie). Mam tu na myśli stare farby, które nie były tak dobre jak te teraz.
                                Są to pewne dywagacje ale sądzę, że jest w tym trochę prawdy.

Comment

Przetwarzanie...
                                X