Pytania dotyczące etykiet i systematyzowania zbiorów

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nikita_banita
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 1363

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
    ja np portera z Rakszawy (identyczny jak i warszawski) trzymam zdjętego z flaszki (czyli odklejka) z oryginalnego rakszawskiego produktu, o którym świadczy czarny stempel z tyłu na kontrze (W-wa miała biały).
    W ten sposób wiem, że etykieta którą mam od portera z Van Pura jest oryginalną etykietą stosowaną w browarze na tę jedną jedyną puszczona partię
    Tak, ale w ten sposób dublujesz sobie wzór w zbiorze.
    Wiadomo każdy zrobi jak zechce. Ja wszystkie Żubry (tak jak Krzysiu) wrzucam do Białegostoku - tam jest pierwotne miejce narodzin Żubra.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
      Tak, ale w ten sposób dublujesz sobie wzór w zbiorze. (...)
      Jeśli ten sam wzór był stosowany w dwóch róznych browarach jest zdublowanym wzorem? Dla mnie nie, zawsze w takich wypadkach zaliczałem wzór do jednego jak i do drugiego browaru. Czy np ostanio dodane przeze mnie Krajany z Krotoszyna uznawałbyś za zdublowane wzory?
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• nikita_banita
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 1363

No właśnie niby nie zdublowane, a jednak wątpliwości się wkradają. Ja nie mam dylematu: zbieram jedynie etykiety z br. Białystok .

Comment

• Bombadil13
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 2479

Ja odświeże nieco ten watek!
          Przeglądam własnie wątek: "Stary Kraków..." i nasuwa mi sie jedno pytanie (a nie chce go umieszczać w w/w wątku bo go zaśmiecę.
          Pytanie oczywiscvie do kol. becika, który jest moim guru w zakresie systematyzowania (ale ze mnie wazelina)
          Co czynic z etykitami koncernów? Np. Carslberg wypuszcza, piwo o nazwie okocim zimowy. Czy etykiete kwalifikować jako Okocim, czy jako Carlsberg, a może tu i tu? Czy wszystkie etykiety koncernów umieszczać w tymze koncernie i także w browarze "matce"? Coż czynic np. z Poema di Cafe?, czy ma cos wspólnego z Okocimiem?, na etykiecie o tym ani mru mru?
          Poszukuję

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
            (...)
            1. Co czynic z etykitami koncernów? Np. Carslberg wypuszcza, piwo o nazwie okocim zimowy. Czy etykiete kwalifikować jako Okocim, czy jako Carlsberg, a może tu i tu?

2. Czy wszystkie etykiety koncernów umieszczać w tymze koncernie i także w browarze "matce"? Coż czynic np. z Poema di Cafe?, czy ma cos wspólnego z Okocimiem?, na etykiecie o tym ani mru mru?
            ad.1 o ile wiadomo gdzie jest warzony to umieszczać w tym browarze gdzie jest piwo warzone, zarówno Okocim jak i Carslberg wkładać do Okocimia gdyz oba piwa są tam robione, zapewne jako "browar Carlsberg" uznajesz siedzibę zarządu czyli w Warszawie na Bokserskiej no ale przecież biuro browarem nie jest

ad.2 Poema di Caffe jest z Okocimia, z koncernami jest o tyle sytuacja trudna, że jedno piwo mogą robić więcej niż w jednym browarze (część tych analogii opisałem w temacie ze Starym Krakowem) jesli nie ma konkretnej infomacji na kontrze (a tak jest najczęsciej) to wtedy etykiety zaliczasz do browaru matki
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23965

dla odmiany w Bosmanie też warzą Carlsberga ... od 1,5 roku...
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Bombadil13
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 2479

[QUOTE=becik] ad.1 o ile wiadomo gdzie jest warzony to umieszczać w tym browarze gdzie jest piwo warzone, zarówno Okocim jak i Carslberg wkładać do Okocimia gdyz oba piwa są tam robione, zapewne jako "browar Carlsberg" uznajesz siedzibę zarządu czyli w Warszawie na Bokserskiej no ale przecież biuro browarem nie jest [QUOTE]

Wiesz co ja w sumie nie wiem dlaczego chciałem oddzielnie katalogować koncerny. Może chciałem sztucznie nabic liczbe browarów a może tylko chciałem uproscic sobie życie i uznawac kocern- to koncern i nie trzeba głowkowac gdzie piwo robione

ad.2 Poema di Caffe jest z Okocimia, z koncernami jest o tyle sytuacja trudna, że jedno piwo mogą robić więcej niż w jednym browarze (część tych analogii opisałem w temacie ze Starym Krakowem) jesli nie ma konkretnej infomacji na kontrze (a tak jest najczęsciej) to wtedy etykiety zaliczasz do browaru matki
                No to konkluzja i sprostuj proszę mój ew. błędny tok myslenia. Posłuże sie przykładem:
                TATRA-
                pochodzi z Żywca, więc tam ją wkładam, nie ma informacji na kontrach (przynajmniej konkretnej informacji nie ma, bo być może jest jakoś zakodowana) i nigdzie wiecej jej nie wkładam, mimo, że posiadam etykietę otrzymaną w Bydgoszczy z zapewnieniem, że tam TATRA jest produkowana
                Poszukuję

Comment

Przetwarzanie...
                X