Pytania dotyczące etykiet i systematyzowania zbiorów

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MLT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.12
    • 1047

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
    może i piwo nieco zmienione ale etykieta główna jest TA SAMA, znów za Nikitą napiszę, że w takim wypadku do głównej etykiety dokłada się tylko kontrę, w ten sposób masz nadal jeden wzór ale juz z kilkoma kontretykietami

uznawanie innej etykiety za "inną" tylko z powodu zmian w opisach na kontrze jest sztucznym zawyżaniem ilości tychże w zbiorze
    Ja zbieram TYLKO etykiety z piw, które wypiłem (ta dyskusja została przeniesiona z wątku ETYKIETY Z WYPITYCH PIW) i w przypadku zmiany parametrów zaliczam to jako nowe PIWO i zaliczam przez to NOWĄ ETYKIETĘ.

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
      Mam pytanko...
      Proponuję zacząć od tego: http://www.browar.biz/artykuly.php?id=69
      Wyszukiwarka się zepsuła?

Comment

• nikita_banita
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 1363

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanek
        Becik napisał ,iż nie dodruków nie zalicza się do zbiorów
        Nie zalicza się niedodruków, bo takie wychodzą najczęściej z drukarni, a nie z browaru na butelce.

Comment

• sopista
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 1747

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
          Nie zalicza się niedodruków, bo takie wychodzą najczęściej z drukarni, a nie z browaru na butelce.
          Chociaż są wyjątki i to w Twoim ulubionym browarze - 1246 na mojej stronie

Comment

• nikita_banita
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 1363

Ale jak sam wiesz wyjątki tylko potwierdzają regułę

Comment

• baklazanek
              † 2014 Piwosz w Raju
              • 2001.08
              • 3562

Nic nowego nie napisałeś, tylko nastąpiło powtórzenie. Przykłady o , których wspomniałem są wynikiem właśnie błędów drukarskich to by znaczyło, że wzory jakie są powszechnie zaliczane do zbiorów(przesunięcia czy inne kolory) nie powinny być jednak zaliczane do kolekcji. Tak wnioskuje z twojej wypowiedzi.
              A druga sprawa to czemu jeden nie dodruk jest traktowany ulgowo ,a inne nie?
              A co powiecie o tym przykładzie:

Mam namyśli etykietę z Witnicy(tą po lewej)
              Last edited by baklazanek; 2005-05-18, 12:21.

Comment

• nikita_banita
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 1363

Nie traktuję niedodruków ulgowo. Wspomniana Witnica jest bez jednego koloru (czarnego) - brak tego koloru powoduje, że nie można wyczytać z etykiety zupełnie nic i takiego niedodruku nie liczyłbym do zbioru.

Są różne rodzaje niedodruków. Co innego błędy typu przesunięcia, zamiany liter (np: odwrotnie wpisane "n"), przestawienie liter - są to błędy, ale mimo tych błędów nadal można odczytać etykietę; a co innego błąd typu nienałożenie danego koloru na całej powierzchni etykiety.

Comment

• Bombadil13
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 2479

Nikita? Na początku wątku zadałem pytanie:
                  Mam np Kmicic z Częstochowy:
                  Pełny
                  bez niebieskiej farby
                  bez niebieskiej i zółtej
                  I co według Ciebie to inne odmiany? Czarna farba jest na wszystkich
                  Poszukuję

Comment

• becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

to nie jest inna odmiana tylko kolejny niedodruk bez kolorów które wymieniłeś
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Bombadil13
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 2479

Przeczytałem ostatnio artykuł Krzysia i nasunęlo mio się jeszcze jedno.
                      Krzysiu pisze że grubośc papieru nie stonowi o odmianie.
                      Mam etykietę z Janowa, która drukowana jest na wyraźnie grubszym papierze, a to spowodowało, że kolory na niej są wyraźnie ciemniejsze. Wydaję mi się, że to chyba już inna odmiana?
                      A jeśli chodzi o niedodruki, to zbieram je jako ciekawostki!!!
                      Poszukuję

Comment

• becik
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

szczerze pisząc nie za bardzo wiem co i jak z tą grubością
                        nie pamietam z którego browaru ale miałem identyczny wzór na dwóch gatunkach papieru, jeden "zwykły", drugi juz dość sztywny, grubszy wyraźnie - prawie kartonowy, ja to uznawałem za dwa różne wzory różniące się papierem, tak samo wyróżniałem etykiety jak np jeden wzór jest na papierze matowym, a drugi na gładkim, błyszczącym, kredowym etc, nie wspominając już o tzw "metalikach"
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• nikita_banita
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 1363

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                          Nikita? Na początku wątku zadałem pytanie:
                          Mam np Kmicic z Częstochowy:
                          Pełny
                          bez niebieskiej farby
                          bez niebieskiej i zółtej
                          I co według Ciebie to inne odmiany? Czarna farba jest na wszystkich
                          W moim poście tyczyło się to akurat etykiety witnickiej konkretnie.

Comment

• nikita_banita
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 1363

No i teraz ja mam mały dylemat: stwierdziłem, że Żubr co się puszcza po różnych browarach KP jest oklejany takim samym wzorem etykiety zarówno w Poznaniu jak i w Białymstoku, a jedyną różnicę stanowią opisy na również identycznych kontrach.

Do jakiego browaru zaliczyć taką "rozchwytywaną" etykietę Żubra?

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

Jak byłem w Tychach, gość mówił, że etykiety są identyczne we wszystkich trzech browarach, a tylko etykiety 0,6 l. pochodzą wyłącznie z Poznania (tylko w Poznaniu leje się do butelek 0,6 l.).

Niewątpliwie utrudnia to kolekcjonerstwo. Ja sobie ułatwiłem życie w ten sposób, że wszystkie Tyskie pakuję do Tych, Lechy do Poznania, a Żubry do Białegostoku. W innych firmach podobnie, chociaż pozostaje dylemat - co zrobić z markami dostępnych na rynku piw, produkowanych w nieistniejących już browarach, np. Piast?

Comment

• becik
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

No i teraz ja mam mały dylemat: stwierdziłem, że Żubr co się puszcza po różnych browarach KP jest oklejany takim samym wzorem etykiety zarówno w Poznaniu jak i w Białymstoku, a jedyną różnicę stanowią opisy na również identycznych kontrach.

Do jakiego browaru zaliczyć taką "rozchwytywaną" etykietę Żubra?

Jak Ty zrobisz sam uznasz, ja np portera z Rakszawy (identyczny jak i warszawski) trzymam zdjętego z flaszki (czyli odklejka) z oryginalnego rakszawskiego produktu, o którym świadczy czarny stempel z tyłu na kontrze (W-wa miała biały).
                                W ten sposób wiem, że etykieta którą mam od portera z Van Pura jest oryginalną etykietą stosowaną w browarze na tę jedną jedyną puszczona partię

Comment

Przetwarzanie...
                                X