list od...

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23952

list od...

ponieważ znikam na kilkadziesiąt godzin a dostałem taki ciekawy liścik - w obecnej atmosferze na forum na pewno jest na czasie. W zasadzie rzadko to czynię, ale pozwolę sobie anonimowo zacytować autora:

Witam Art!!
    Nie wiem jak zacząć,ale w końcu musiało do tego dojść.!!
    Skoro na stronie Browar biz. nie można wyegzekwować praw autorskich,pozwalasz na wklejanie zdjęć ukradzionych z innych
    stron( na przykład z Allegro,proszę przeczytaj dokładnie regulamin ) to proszę Cię o usunięcie wszystkich moich zdjęć z
    Browaru,ale to WSZYSTKICH!!
    Moja decyzja jest nieodwołalna i nie podlega dyskusji.
    Uwierz mi Art że sporo mnie kosztowało podjęcie tej decyzji.
    Do Ciebie nic niemam ,możemy iść na piwo ale zdjęć nie będę zamieszczał na stronie Browaru do póki nie będą respektowane
    prawa autorskie.
    Pozdrawiam (podpis nieczytelny)
    Ponieważ od nadmiaru zadań chyba mam już głowę na tyle spuchniętą że mogę nie rozumieć wszystkiego co się do mnie pisze/mówi - proszę o podpowiedź co mam sądzić o takich ciekawych i emocjonujących listach. Jakkolwiek prośbę o usunięcie dodanych przedmiotów potraktuję jak każdą inną i usunę co trzeba - to zarzutów pod moim adresem nie uznaję.

Jest tu również kolejna sprawa poruszona - mianowicie dodawanie zasobów przez Użytkowników, którzy nie posiedli zgody autora na rozpowszechnianie jego / jej pracy - to jednak różni się od zarzutów z ww listu o tyle że jak na razie nikt nie zgłosił do mnie osobiście pretensji co do umieszczenia w dziale Kolekcjonerskim jego/jej skanów/zdjęć.

howgh. Morfeusz wzywa.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Prawa autorskie rzecz święta. Faktem jest, że sam jestem zdegustowany bezkrytycznym zrzynaniem różnego badziewia z sieci. Ale:

1. Opublikowanie czegoś w sieci (i w każdym innym medioum) jest, najogólniej rzecz biorąc", równoznaczne z wyrażeniem zgody na kopiowanie, oczywiście z podaniem źródła pochodzenia.

2. Nie bardzo wiem, w jaki sposób Browar.biz miałby wyszukiwać takie "plagiaty". Zdaje mi się, że jest to technicznie niewykonalne, bo kto np. ma odsiedzieć i przejrzeć 10.000 pocztówek na Allegro, by stwierdzić, czy na Browar.biz ktos zerżnął jedną z nich?

3.
    ... proszę Cię o usunięcie wszystkich moich zdjęć z Browaru, ale to WSZYSTKICH!! Moja decyzja jest nieodwołalna i nie podlega dyskusji...
    wydaje mi się, że takie żądanie jest nieuprawnione. To tak, jakby z albumu po jego wydaniu fotograf kazał wyciąć swoje zdjęcia, bo uznał, że jest niezadowolony. Wystarczy powiedzieć "nie", a autor listu będzie musiał wyegzekwować w sądzie swoje prawa. Sprawa potrwa pewnie kilka lat, a przy okazji okaże się, czy rzeczony autor sam posiada stosowne prawa autorskie. Bo np. do kogo należą praw autorskie pocztówki? Do autora zdjęcia na pocztówce, wydawcy pocztówki czy autora zdjęcia pocztówki? Wyrok byłby z pewnością precedensowy, a sprawa, jak myślę, sięgnęłaby Sądu Najwyższego.

4.
    ... Skoro na stronie Browar biz. nie można wyegzekwować praw autorskich, pozwalasz na wklejanie zdjęć ukradzionych z innych stron ...
    To chyba jedyny zarzut pod adresem Arta - moim zdaniem mocno nadęty z powodów, które wyżej wyłuszczyłem. Ja dla porządku parę spraw bym poczyścił, a większość pozostawił po staremu. Temat będzie jednak wracał co jakis czas, bo co chwilę jakiś "nowy" wyrywa się jaki filip z konopi, z różnymi rzeczami znalezionymi w sieci.

Comment

• Czapayew
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.10
      • 1966

Polecamu rzeczonemu zbulwesrowanemu autorowi utworów dokładną lekturę "Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych". Mam nadzieje, iż za każdym razem, gdy publikuje zdjęcia w internecie opatrze je swoim imieniem i nazwiskiem, dzięki czemu może potem skutecznie udowadniać i dochodzić swoich praw przed sądem. Nadmienić należy, iż jak w większości krajów, życie wyprzedza prawo i problem mediów elektronicznicznych ma dość skąpe orzecznictwo SN, a co za tym idzie, byłby to proces raczej precedensowy.
      Trzeba również nadmienić, iż "browar.biz" nie jest portalem komercyjnym i zdjęcia opublikowane tam nie maja na celu osiągnięcie zysku, a co za tym idzie ART z ich publikacji nie czerpie korzyści majątkowych. Dlatego też dobrze zastanowiłbym się nad wytoczeniem jakiegokolwiek powództwa.
      Jeśli zaś ostatecznie autor tych słow czuje się pokrzywdzony, radzę zwrócić się o pomoc do jakiejś organiczaji zbiorowego zarzadzania prawami autorskimi, np. ZPAF-u. Rozumiem taż, że jego zdjęcia sa na tyle charakterystyczne i stanowią tak wysoką wartość artystyczno-reporterską, że opublikowanie ich (np. unikalne zdjęcie kapsla wystawionego gdzieś na sprzedaż) bez jego zgody i zapłaty wynagrodzenia spowodowało szkodę typu "damnum emergens" (szkoda rzeczywista).

Poniżej mały wyciąg z przepisów ww. ustawy:

Art. 19. 1. Twórcy i jego spadkobiercom przysługuje prawo do wynagrodzenia w wysokości 5% ceny dokonanych zawodowo odsprzedaży oryginalnych egzemplarzy utworu plastycznego oraz rękopisów utworów literackich i muzycznych.

Oddział 3
      Dozwolony użytek chronionych utworów

Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.

Art. 26. Wolno w sprawozdaniach o aktualnych wydarzeniach przytaczać fragmenty utworów udostępnianych podczas tych wydarzeń, jednakże w granicach uzasadnionych celem informacji.

Art. 29. 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnieniem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

Art. 33. Wolno rozpowszechniać:

1) utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku,

Art. 34. Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia twórcy i źródła. Twórcy nie przysługuje prawo do wynagrodzenia, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Art. 35. Dozwolony użytek nie może naruszać normalnego korzystania z utworu lub godzić w słuszne interesy twórcy.
      Last edited by Czapayew; 2005-06-08, 07:14.
      "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
      www.piwnekapsle.net

Comment

• grzes_ch
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.10
        • 612

Zgadzam sie z przedmówcą .
        Należy jednak wrócić do samei istoty prawa autorskiego .
        Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej O INDYWIDUALNYM CHARAKTERZE, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).
        Czyli jednym zdaniem - o przyznaniu ochrony (na gruncie prawa autorskiego) decyduje wyłącznie przesłanka TWÓRCZOŚCI (oryginalność i indywidualność) .
        NIE KAŻDE ZDJĘCIE JEST CHRONIONE PRAWEM AUTORSKIM tak jak i NIE KAŻDY FOTOGRAF JEST ARTYSTĄ

Comment

• Kowalsik
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.05
          • 157

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Opublikowanie czegoś w sieci (i w każdym innym medioum) jest, najogólniej rzecz biorąc", równoznaczne z wyrażeniem zgody na kopiowanie, oczywiście z podaniem źródła pochodzenia.
          Nie do konca, a nawet wrecz przeciwnie. Inym medium jest tez np. gazeta, a przeciez nie mozna sobie zeskanowac zdjecia i wydrukowac u siebie... A prawa autorskie obejmuja KAZDE zdjecie, ktorego autor uznaje takowe :-) Autor nie musi byc artysta!!!

Wyszukac ich wszystkich rzeczywiscie sie nie da. Mialem ten sam problem na moim Forum (www.bocian.org.pl/forum) - rozwiazalismy to tak, ze kazdy, jak pierwszy raz wchodzi na Forum, to dostaje taka informacje, ze administracja Forum nie bieze odpowiedzialnosci za zdjecia spiratowane, ale bedziemy je usuwac, jak tylko dostaniemy taka informacje.

Do kogo naleza prawa autorskie na pocztowce? Obecnie jest to napisane jako "Copyright by..." A na starych... Chyba nie wiadomo, ale do autora zdjecia, albo do wydawcy.

A prawa autorskie dzialaja nie tylko wowczas, kiedy sie kopiuje zdjecia do celow komercyjnych...

PS.: Chociaz rzeczywiscie pozostaje problematyczne, czy skan kapsla jest zdjeciem i powinien byc objety prawami autorskimi :-) :-) :-)

Comment

• Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

Można na to spojrzeć jeszcze z innej strony. Jeżeli ktoś robiąc zdjęcie poniósł z tego powodu wydatek (wywołanie kliszy, lub koszt przeniesienia go z cyfrówki na inny nośnik, itp.), to w momencie, gdy ktoś publikuje to zdjęcie za darmo to wykorzystuje cudzy wkład finansowy. Nie wiem czy to do końca uczciwe. Ale tutaj chyba jest kwestia skali. Jakby na forum były publikowane cudze zdjęcia bez zgody autora, których wykonanie wymagało od kogoś przeprawy w amazońskiej dżungli lub wyjścia na ośmiotysięcznik w Himalajach, forum po prostu by je kradło. Jednak gdy chodzi faktycznie o skan popularnego kapsla czy etykiety, który ktoś umieścił sobie w sieci i ma teraz z tego powodu pretensje to powinien poprostu sam podjąć działania względem siebie. Nie umieszczać albo oznaczać zdjęcia imitacją znaku wodnego lub jakimś innym podpisem i tyle.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• zbysia
              • 2004.09
              • 907

"...Nie umieszczać albo oznaczać zdjęcia imitacją znaku wodnego lub jakimś innym podpisem i tyle."
              - najlepiej przez środek zdjecia...
              Ale o jakie zdjęcia chodzi? Chętnie bym popatrzył na nie i na miejsce z którego się wzieły. Dużo bym się dowiedział o ich autorze, to tak dla czystego poznania...
              fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

Comment

• Shlangbaum
                • 2005.03
                • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
                "...Nie umieszczać albo oznaczać zdjęcia imitacją znaku wodnego lub jakimś innym podpisem i tyle."
                - najlepiej przez środek zdjecia...
                No cóż, niestety tak wielu robi, takich zdjęć wtedy raczej nie wykorzystuje sie wtedy na innych forach. Ale przeciez nie koniecznie trzeba przez środek. Można po robach lub gdzieś w tle. Chociaż wtedy można by łatwo znowużwyciac taki znaczek...

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Leonpraga
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.02
                  • 468

Mam pytanie do Arta czy mógłby pokazać te zdjęcia o które tak krzyczy rzekomy autor, że zostały naruszone jego prawa autorskie, może on sam robiąc te zdjęcia naruszył już prawo, przecież na pewno nie robił zdjęć figurek woskowych zrobionych przez siebie, a zrobił na pewno zdjęcia gotowego wyrobu a więc to on byłby tym który łamie prawo. Gdzie z kolei znaleźć autora czy właściciela starej komódki, pocztówki czy ładnej butelki bez napisów, nie łamiąc praw, myślę ze temu miłośnikowi prawa pokręciło się w głowie. Przecież też wstawiam swoje zdjęcia i nie robię z tego tragedii, choć pewnie powinienem zapytać się nie żyjących właściciel i lub stojących w ruinie murów czy mogę zrobić zdjęcia nie narażając się na złamanie praw autorskich tego który to wybudował, czy też właściciela. Inną sprawą jest nadużywanie autorstwa sprzedawanie ich jako swoje lub kolportaż pod swoim autorstwem. Moim zdaniem przy zdjęciach powinno podać się autora i to sprawę zamyka, ale nie można się czuć jako właściciel zrobienia na przykład zdjęcia kapsla, przecież ten kapsel ktoś zaprojektował i ma prawa autorskie, ale znów browar jest jego właścicielem bo te prawa kupił a niejednokrotnie i są zastrzeżone w urzędzie patentowym, więc robienie skanu kapsla bez zezwolenia właściciela powinno być karane ??? , to czysty absurd. Jeszcze chciałbym zobaczyć prawa autorskie co do tych zdjęć, myślę ze nie ma się tu co rozczulać nad gościem przecież browar biz nie sprzedaje tych zdjęć, wiec nie czerpie zysków więc o co chodzi tak na zdrowy rozsadek, nie znam prawa ale koleś chyba przesadził, jeżeli możesz to pokaż te zdjęcia, Pozdrawiam

Comment

• JAckson
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 6123

Ta dyskusja na temat praw autorskich dziwnie przypomina mi dyskusję w temacie "Konkurs Etykiet Piw Domowych 2005 - komentarze ". Miłego dochodzenia praw autorskich życzę
                    MM961
                    4:-)

Comment

• crizz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.02
                      • 1255

Leonpraga - prosisz, aby Art zrobił to, czego wyraźnie nie życzy sobie autor zdjęć?...

Art - zarzuty wobec Ciebie są absurdalne, oczywiste jest, że to osoba publikująca w Galerii zdjęcia bierze na siebie całkowitą odpowiedzialność. Niestety, nie każdy, jak widać, zdaje sobie z tego sprawę. Oczywiście nie jest Twoim obowiązkiem uświadamiać Użytkowników, ale może warto zastanowić się nad rozwiązaniem takim, abyś mógł zawsze powiedzieć, że "dochowałeś należytej staranności" . Np. oświadczenie o posiadaniu praw autorskich lub zgody autora zdjęcia na publikację, którego "zaptaszkowanie" byłoby wymagane przed wstawieniem zdjęcia do Galerii. Spokój jest bezcenny...

Comment

• Mistrzu
                        • 2003.08
                        • 750

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
                        ...np. oświadczenie o posiadaniu praw autorskich lub zgody autora zdjęcia na publikację, którego "zaptaszkowanie" byłoby wymagane przed wstawieniem zdjęcia do Galerii. Spokój jest bezcenny...
                        Myślę, że koniecznie ART powinien wprowadzić taką funkcjonalność, dzięki której osoba dodająca zdjęcie musi wpisać w odpowiednie pole przed wystawieniem zdjęcia np. nazwisko autora lub źródła. I nie wystaczy, że poniżej tytułu zdjęcia jest nick forumowy. Po opublikowaniu pod zdjęciem pojawiłaby się odpowiednia informacja. Taki wymóg istnieje od dawna w portalach internetowych, do którego osobiście w mojej firmie muszę się bezdyskusyjnie stosować.
                        Attached Files

Comment

• mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

Prawdziwą przyczyna oburzenia autor tego listu jest to, iż niektóre osoby wystawiając birofilia na allegro nie robią własnych skanów lub zdjęć tylko pobierają gotowe właśnie z galerii, nie pytając o zgodę tego, kto je zrobił i umieścił.
                          Zjecia i skany umieszczane są nie po to aby ktoś na ich podstawie czerpał zyski, bo nie chce mu się użyć skanera lub aparatu.
                          A wystarczy napisać mail lub na PW prośbę o zgodę na wykorzystanie zdjęcia na aukcji.

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                            Prawdziwą przyczyna oburzenia autor tego listu jest to, iż niektóre osoby wystawiając birofilia na allegro nie robią własnych skanów lub zdjęć tylko pobierają gotowe właśnie z galerii, nie pytając o zgodę tego, kto je zrobił i umieścił.
                            Zjecia i skany umieszczane są nie po to aby ktoś na ich podstawie czerpał zyski, bo nie chce mu się użyć skanera lub aparatu.
                            A wystarczy napisać mail lub na PW prośbę o zgodę na wykorzystanie zdjęcia na aukcji.
                            Wiem że autor do tego zmierza ale sposób w jaki to wyłuszczył nie jest w porządku.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• baklazanek
                              † 2014 Piwosz w Raju
                              • 2001.08
                              • 3562

Mnie ciekawi czy autor tego listu ściągną kiedykolwiek jakiś plik mp3 z internetu bądź film albo tylko skopiował.

Comment

Przetwarzanie...
                              X